Aatu ja Joni logistiikan KV-vaihdossa Ranskassa

Reissu oli mukava ja hyvä, toteavat logistiikan kolmasluokkalaiset seinäjokinen Aatu Jauhiainen ja ilmajokinen Joni Koivuniemi.
Aatu ja Joni olivat KV-vaihdossa Keski-Ranskassa Clermont Ferrandin kaupungissa.

Reissu oli mukava ja hyvä, toteavat logistiikan kolmasluokkalaiset seinäjokinen Aatu Jauhiainen ja ilmajokinen Joni Koivuniemi.
Aatu ja Joni olivat KV-vaihdossa Keski-Ranskassa Clermont Ferrandin kaupungissa.

Vaihtoon kannattaa ilman muuta lähteä

-Yritys jossa olimme työssäoppimassa on iso logistiikka-alan yritys nimeltään Geodis, kertovat Joni ja Aatu. Se toimii monessa maassa.  Työpäivät koostuivat pääasiassa toimintojen seuraamisesta. Jonkin verran kannoimme laatikoita ja olimme lastauksessa mukana. Työpäivän pituus oli aamu kahdeksasta kello seitsemääntoista. Pääasiassa kappaletavaraa vietiin Clermont Ferradin alueelle.

-Vaihdossa oli mukavaa, kun sää oli lämmin ja maisemat erilaiset. Ja eikä sitä muuten tulisi varmaan Ranskassa käytyä, tuumaavat Aatu ja Joni. Englannin kielellä pärjäsi ja eihän ne ranskalaiset itsekään sitä hirveän hyvin osaa. Vaihto sujui kaikin puolin ongelmitta.

Vapaa-aikana vierailemassa Michelin museolla

Töissä kuljimme linja-autolla, matkaan meni puolisen tuntia per sivu. Asuimme kerrostalossa solukämpässä, jossa molemmilla oli omat huoneet. Keittiö oli yhteinen ja välillä kokkasimme ruokaa. Pääasiassa jauhelihaa, makaronia ja pussimuussia, kertoo Aatu.

-Välillä käytiin ulkona syömässä ja paikallinen ruoka oli yllättävän hyvää, kertoo Joni. Valkoinen leipä ehti jo kyllä ruveta vähän ärsyttämään.

-Työpäivän jälkeen loppuilta oli vapaata. Me kierreltiin kaupunkia ja liikuttiin kaupunkipyörillä. Clermont Ferrandissa sijaitsee myös Michelin pääkonttori ja museo, jossa kävimme. Sillä oli mielenkiintoinen historia. Michelin on ranskalainen rengasvalmistaja ja yhtiön tunnushahmo on Michelin-ukko.

Vapaa-ajalla myös shoppailimme ja ostimme aika paljon vaatteita. Kotiväelle tuotiin suklaata. Hintataso oli hyvin sama kuin Suomessa.

Kustannuksiin rahoitusta Erasmus-hankkeesta

-KV-vaihdossa saimme kustannuksiin rahoitusta Erasmus-hankkeen kautta 1500 €/pää. Sillä katoimme lennot, yöpymiset sekä juna- ja bussimatkat kouluun. Lisäksi Sedusta sai ruokarahaa 6 €/päivä ja Kelalta asumislisää. Nämä kattoivat kustannukset hyvin. Totta kai myös omaa rahaa meni omiin juttuihin.

Uskalla lähteä KV-vaihtoon

-Kuusi viikkoa oli sopivan pituinen aika olla vaihdossa. Siinä ehtii tehdä jo kaikenlaista. Jotta vaihdossa pärjää, on hyvä olla luonteeltaan sosiaalinen ja pystyä kysymään asioita ihmisiltä vieraalla kielellä. Vaikka me ei niin hyvin puhuta englantia, niin kyllä me pärjäsimme.

Vaihtoon kannattaa ilman muuta lähteä, kehottaa Joni. Ja uskaltaa lähteä, sanoo Aatu. Ei se muuta vaadi, jatkaa Joni. Ja kaverin kanssa on tietysti helpompi lähteä kuin yksin. Jos koulu vielä jatkuisi voisin lähteä vuoden päästä uudelleen.

KV-vaihdosta kuulin heti kun koulu alkoi ja heitin läpällä vanhemmilleni, että lähden, kertoo Aatu. Infotilaisuus oli vasta kolmannen luokan alussa. Joni laittoi viestiä, että mennäänkö infoon ja siitä kaikki lähti.

Koulu on pian takanapäin ja pojat valmistuvat logistiikan perustutkinnosta yhdistelmäajoneuvonkuljettajiksi.

-Lähden kesällä armeijaan Niinisaloon, kertoo Joni.

-Minä menen kesätöihin Huhtala Logisticsille, kertoo Aatu ja tammikuussa inttiin.

Haastattelu tehty toukokuussa 2022

Uskalla lähteä vaihtoon 

Lue lisää

Jaa: