Amerikkalainen jalkapallo toi Suomeen ja Seinäjoelle

Kun unkarilainen Tamás Csulik (26) astelee sisään, hänet huomaa. Mittaa miehellä on kaksi metriä, ja hyökkäys-/puolustuslinjaa pelanneella ammattilaisella on massaakin jonkin verran.

Urheilijaura jäi taakse, ja kun suomea sujuvasti puhuva rakennusmestari ei saanut täältä töitä, hän päätti kouluttautua uudelle uralle. Csulik valmistui Sedusta sähkö- ja automaatioasentajaksi joulun alla.

Sähkö- ja automaatioalan laitepöydän takana seisoo hymyilevä nuori mies Tamás Csulik.

Kun unkarilainen Tamás Csulik (26) astelee sisään, hänet huomaa. Mittaa miehellä on kaksi metriä, ja hyökkäys-/puolustuslinjaa pelanneella ammattilaisella on massaakin jonkin verran.

Urheilijaura jäi taakse, ja kun suomea sujuvasti puhuva rakennusmestari ei saanut täältä töitä, hän päätti kouluttautua uudelle uralle. Csulik valmistui Sedusta sähkö- ja automaatioasentajaksi joulun alla.

Syksyn kuluessa Tamás Csulik ehti vielä kuukaudeksi Belgiaan työpaikalle oppimaan Electro Solutions BV -yritykseen. Tammikuussa alkavat opinnot sähköinsinööriksi Tampereen ammattikorkeakoulussa.

– Toisena opiskeluvuonna meille tarjottiin mahdollisuus Väyläopintoihin. Onhan opinnoissa paljon työtä: jaksoittain kolme päivää Seinäjoella ja kaksi Tampereella mutta nyt koossa on seitsemän kurssia ja 22 opintopistettä. Opinnot TAMKissa on mahdollista suorittaa 3–3,5 vuodessa, kun ne normaalisti vievät 4 vuotta, Tamás kertoo.

Ammattilaisura jenkkifutiksessa kesti aikansa

Hymyilevän nuoren miehen kasvot, Tamás Csulik.

– Olin pelannut Unkarissa ja Ukrainassa ammattilaisena. Sain tarjouksia 14 joukkueelta 11 eri maasta, ja näistä valitsin Seinäjoen Crocodilesin. Aloitin joukkueessa vuonna 2018, ja se oli hyvä vuosi. Meillä oli hyvät treenit. Mutta urheilun lisäksi täällä pitää tehdä töitä, mies latelee tosiasiat ja kertoo töistään lehtienjakajana ja ravintolatyöntekijänä.

Tamás Csulik toteaa, että amerikkalainen jalkapallo ei ole eläkelaji; polvet ovat kovilla. Urheilu-ura kesti 11 vuotta; 24-vuotiaana hän jätti pelikentän ja ryhtyi etsimään töitä. Seinäjoen seudulle hänet kiinnitti tyttöystävä.

Suomen kieli sujuu

– Kansalaisopistossa olen käynyt kaksi suomen kielen kurssia ja selviän aika hyvin tilanteessa kuin tilanteessa. Sedussa koulutus on suomeksi mutta sähköalalla opettajat pystyivät auttamaan myös englanniksi, Tamás kuvailee.

Suomessa opinnoissa ei ole hänen mukaansa stressiä niin paljon kuin Unkarissa, jossa opettajat painostavat ja numeroilla on suuri merkitys. Tamás Csulik kuvaa suomalaista opiskelutapaa lempeäksi, sillä esim. poissaoloista Unkarissa rangaistaan leikkaamalla opintorahasta.

Tampereen kautta takaisin Seinäjoelle

– Haluan päästä sähköfirmaan insinööriksi, ja toivottavasti takaisin Seinäjoelle, Tamás Csulik kertoo tulevaisuuden toiveistaan.

Sitä ennen Tampereella on luvassa ahkeraa opiskelua TAMKissa, toivottavasti myös kuntosalia ja kenties rugby-treenejä tai käsipalloa, jossa raamikas vasenkätinen pelaaja olisi niin ikään kova tekijä.

– Lopetin ammattiurheilun niin nopeasti, että polvet ovat vielä kunnossa. Voimaa on mutta nopeus on heikentynyt ja massaa on tullut lisää, kun treenit ovat jääneet, Tamás analysoi
Pelaaja etsii harrastusta – ja uutta seuraa.

Marcus Ahola ja Tamás Csulik ovat Sedun ensimmäiset sähkö- ja automaatioasentajat, jotka opiskelivat 22 opintopistettä väyläopintoja ja hankkivat samalla opiskelupaikan TAMKin insinööriopintoihin.

Faktat: Väyläopinnot sähkö- ja automaatioalalla

Seinäjoen sähkö- ja automaatioala tekee yhteistyötä Tampereen ammattikorkeakoulun kanssa. Muut Sedun väyläopinnot suuntautuvat Seinäjoen ammattikorkeakouluun. Miksi?

– SeAMKissa sähköalan opinnot suuntautuvat automaatiotekniikkaan. TAMKissa vaihtoehtona on automaatiotekniikan lisäksi älykkäät koneet ja Talotekniikan tutkinto-ohjelmassa sähköinen talotekniikka. Kaikista valmistuu hyviä insinöörejä (AMK), tiivistää koulutuspäällikkö Jani Pusa.

Väyläopinnot SeAMKissa: insinööri (AMK), automaatiotekniikka

Väyläopinnot TAMKissa: insinööri (AMK), automaatiotekniikka, älykkäät koneet; Talotekniikan tutkinto-ohjelma, sähköinen talotekniikka

Jaa:

Ehkä sinua kiinnostaa myös