Eetuun voimme luottaa

Turvallisuusalan ammattilainen Eetu Jokinen

Eetu Jokinen (19) on suorittanut Turvallisuusalan ammattitutkinnon toukokuussa, työskentelee nyt Avarn securityn palveluksessa Veljekset Keskisen kyläkaupassa ja asuu Lehtimäellä.
- Työ on tosi monipuolista – päivävartiointia, arvokuljetuksia ja öisin enemmänkin piirivartiointia, Eetu Jokinen kuvailee työtään, jossa hän haluaa jatkaa, kunnes armeija kutsuu tammikuussa.

Turvallisuusalan ammattitutkinnon suorittanut Eetu Jokinen seisoo autonsa vieressä.

Eetu Jokinen (19) on suorittanut Turvallisuusalan ammattitutkinnon toukokuussa, työskentelee nyt Avarn securityn palveluksessa Veljekset Keskisen kyläkaupassa ja asuu Lehtimäellä.
- Työ on tosi monipuolista – päivävartiointia, arvokuljetuksia ja öisin enemmänkin piirivartiointia, Eetu Jokinen kuvailee työtään, jossa hän haluaa jatkaa, kunnes armeija kutsuu tammikuussa.

Muutamaa pitkää työpäivää seuraa pari vapaapäivää, ja rytmi sopii nuorelle miehelle. Päivävuoron 12 ja yövuoron 10 työtuntia ovat alan normi.

Rauhallinen nuori mies latelee faktat tyynesti. Haastattelu tehdään vartijan vapaapäivänä, koska työ vaatii kaiken tarkkaavaisuuden.

Kun koulu ei ole mun juttu

Eetu Jokinen opiskeli Ähtärin Sedussa autoalaa pari vuotta, täytti 18 vuotta ja haki Kurikan Seduun opiskelemaan Turvallisuusalan ammattitutkintoa.

– Koulutus on tiivis vuosi: suunnilleen puolet koulua ja puolet työpaikalla oppimista. Se oli paras koulu, missä olen ollut. Opiskelukaverit ihan huippuja, mahtavat tilat uudella kampuksella, loistavat opettajat, Eetu Jokinen kehuu mukavaa porukkaa.

Matkaa Lehtimäeltä Kurikkaan kertyy lähemmäs sata kilometriä mutta koulumatkaa kevensi kimppakyyti Seinäjoelta Kurikkaan. Opiskeluun koulussa kuului teorian rinnalla voimakäyttöharjoituksia ja simuloituja case-harjoituksia, joissa toiset esittävät maalihenkilöitä ja toiset ratkovat tilannetta.

Kenestä voi tulla turvallisuusalan toimija?

Turvallisuusala sopii Eetu Jokisen mukaan henkilölle, jolla on hyvät vuorovaikutustaidot, joka on ystävällinen ja ymmärtää muita. Turvallisuusalan ammattitutkintoon voi hakeutua, kun on täyttänyt 18 vuotta.

– Tämä on asiakaspalveluala. Me ollaan asiakkaiden takia paikalla, painottaa Jokinen.

Alalla enemmistö on miehiä mutta Eetu Jokisen mukaan nainen pärjää ihan samalla tavalla.

– Onhan meillä ne voimankäyttövälineet, joihin on koulutus saatu, jos tilanne menee hankalaksi. Mutta 90% tilanteista klaarataan puhumalla, vakuuttaa Jokinen.

Ammattitutkinto tuo palkkaan koulutuslisän, huomauttaa Eetu Jokinen tyytyväisenä.

Auttaminen on Eetu Jokiselle ykkösasia – niin töissä kuin vapaa-ajallakin.

Vapaaehtoistyö kasvattaa vastuuta

Eetu Jokiselle ihmisen auttaminen ja suojaaminen on arvokasta. Hän on vuoden verran toiminut hälytysosastossa Lehtimäen alueella. Hälytysosaston tulee olla asemalla varusteissa 5 minuutissa! Kaikki alkoi palokuntanuorista, kolme-neljä vuotta Jokinen on käynyt aikuisten harjoituksissa.

– Koskaan ei tiedä, mitä tapahtuu, Eetu Jokinen sanoo ja kuvaa kokemuksiaan VPK:ssa.

– Tulipalot, maastopalot ja liikenneonnettomuudet työllistävät meitä ympäri vuoden. Meidän ensivaste on paikalla ensimmäisenä, kun ambulanssin tulo Alajärveltä kestää 20 minuuttia ja Ähtäristä 30 minuuttia. VPK on tärkeä juttu pienissä kunnissa, korostaa Jokinen.

Palokunnan järjestämillä kursseilla Eetu Jokinen on kasvattanut osaamistaan. Eipä siis yllätys, että nuori mies ajattelee armeijan jälkeen jatko-opintoja pelastusopistossa tai poliisikoulussa.

– Mutta näissä töissä jatkan armeijan jälkeenkin.

Ruoka metsästä pöytään

– Olen kulkenut metällä koko ikäni, nuori mies kertoo.
Eetu Jokinen ampuu lintuja, pienriistaa, hirvestää, käsittelee saaliit ja valmistaa riistaruuat.

– Mukavaa kun tietää lihan alkuperän. Kaurispaisti on ihan kaikista parasta. Siitä voi tehdä palapaistia, rosvopaistia tai käristystä. Riista ei tarvitse kuin suolaa ja pippuria, Eetu Jokinen toteaa.

Lehtimäellä kaikki Eetulle tärkeä on lähellä ja töihin matkaa vain 30 km.

Jaa: