Konsta Keskitalo harrastaa projekteja

Yrittäjän tie alkoi Puusepänliike Mööpelistä

Yrittäjä Konsta Keskitalo (18) touhuaa Pajuluoman omakotirakennustyömaalla. Nuori mies valmistui keväällä talonrakentajaksi Sedusta. Rakennusalan perustutkinnon hän suoritti oppisopimuksella Rakennusliike T. Tuuma Oy:ssä reippaassa kahdessa vuodessa. Lyhyt jakso palkkatöissä myyjänä on vaihtunut rakennusprojektiin itsenäisenä yrittäjänä.
- Olisin satoja euroja köyhempi, jos koulu ei olisi joustanut niin paljon. YTOista tein valtaosan verkossa iltaisin, koska muuten olisin joutunut ottamaan töistä vapaata. Ja kun ne oman kodin rakennusprojektin lainat ja lyhennykset piti hoitaa, Keskitalo selvittää.

Kuvassa rakennusalan opettaja Janne Mäkelä selin ja kasvot kameraan talonrakentajaksi valmistunut Konsta Keskitalo.

Yrittäjä Konsta Keskitalo (18) touhuaa Pajuluoman omakotirakennustyömaalla. Nuori mies valmistui keväällä talonrakentajaksi Sedusta. Rakennusalan perustutkinnon hän suoritti oppisopimuksella Rakennusliike T. Tuuma Oy:ssä reippaassa kahdessa vuodessa. Lyhyt jakso palkkatöissä myyjänä on vaihtunut rakennusprojektiin itsenäisenä yrittäjänä.
- Olisin satoja euroja köyhempi, jos koulu ei olisi joustanut niin paljon. YTOista tein valtaosan verkossa iltaisin, koska muuten olisin joutunut ottamaan töistä vapaata. Ja kun ne oman kodin rakennusprojektin lainat ja lyhennykset piti hoitaa, Keskitalo selvittää.

13-vuotias Konsta Keskitalo aloitti 4H-yrittäjänä kaverinsa Kalle Iskalan kanssa: Puusepänliike Mööpeli oli menestys.

– Mööpelissä olen oppinut kaikkein eniten – myös hoitamaan reklamaatiot. Parhaimmillaan Mööpelissä oli viisi kaveria töissä, Konsta Keskitalo kertoo.

Värikäs kieli, ripeät työotteet ja nopeat käänteet kuuluvat Konsta Keskitalon elämään.

– 15-vuotiaana olin palkkatöissä taloelementtitehtaalla. Köröttelin mopoautolla Ilmajoelta Alajärvelle. Matkaan kului puolitoista tuntia, joten tien päälle sai lähteä klo 4.30. Kahdessa vuodessa mopoautoon kertyi kilometrejä 85 000.

– Tiesin, että haluan rakennusalalle tai kaupan alalle, ja pääsin tutustumaan Sedun koulutuksiin. Meininki koulun työmailla oli niin erilainen kuin halusin. Hain oppisopimuspaikan, koska halusin tienata samalla, Keskitalo selvittää.

17-vuotiaana Konsta muutti omin käsin rakentamaansa omakotitaloon.

”Pitää tehdä sitä, mikä on viisainta ittelle”

– Eka talo on nyt reenattu Ilmajoella.

Talon maalaus, sokkelin maalaus ja nurmikot on kevään ja kesän projekteja. Seuraava talo nousee Pajuluomaan vuoden loppuun mennessä, sillä tammikuussa 2023 Konsta Keskitaloa kutsuu varusmiespalvelus. Armeijan jälkeen Konsta suunnittelee yritystoiminnan laajentamista.

– Kesätöihin pitäisi saada joku timpuri ja kenties voisi työllistää jonkun opiskelijankin. Tämä talo tehdään pienellä työvoimalla ja nopealla aikataululla. Iltoja tulee kulumaan työmaalla mutta data Ilmajoen omasta talosta on tarkasti tallessa. Kun varasin tonttia, kävin ne kiinnostavat tontit läpi kaivinkoneen kanssa ja varmistin maapohjan.

– Haluan vaikuttaa omaan tekemiseen – ja palkkaan. Nyt pitää rakennusalalla olla pelisilmää, kun tarvikkeiden hinnat kohoavat ja saatavuudessakin voi olla ongelmia. Kohteesta pitää jäädä ittelle jotain käteenkin.

Konsta Keskitalo

”Kyllä pitää tapahtua”

– Työntekijän kulut on aika isoja. Se on kallista, joten kyllä pitää tapahtua mutta ei saa olla liian ankara. Pitää inspiroida, jotta kaikkien mielenkiinto säilyy.

– Olen vastuussa kaikesta. Olen tehnyt tilaukset omalle työmaalle mutta vieras työvoima lisää paineita. Kaikkia raha kiinnostaa mutta minusta ei tule isoa toimijaa. Enimmillään neljä timpuria pystyy 1–2 työmaalla pyörittämään. Pitää katsoa, että töitä riittää, Keskitalo tiedostaa riskit.

Kuvassa talonrakentajaksi oppisopimuksella valmistunut Konsta Keskitalo.

”Jos joku haluaa oppia mahdollisimman paljon”

Oppisopimuskoulutuksessa Konsta Keskitalo näkee vain hyviä puolia.

– Kun pitää korvat höröllä ja pääsee töihin mahdollisimman monen timpurin kanssa, näkee monta erilaista tapaa tehdä. Muuttovalmiita kodit ovat pääosin hirsitaloja, ja niiden työt oli mielenkiintoista oppia.

– Kuvittelin, että hoidan rakennusalan näytöt heti alta pois, kun tuntui, että osaan ammattialan hommat. Mutta opettaja Mäkelän Janne ohjasi ihan toisin: ensin YTOt ja sitten vasta ammatilliset. Se oli outoa.

Janne Mäkelällä on kokemusta perustutkinto-opiskelijoita. YTOt on syytä ottaa alkuun, jotta saa hommat käyntiin.

– Töissä ja omalla työmaalla oli niin kiire. Koululle kuuluu iso kiitos uskomattomasta joustavuudesta. Vauhdittamossa Arto ja Elina jaksoivat kannustaa, kokosivat tehtäväpaketteja ja sain henkilökohtaista ohjausta. YTOt meni mallikkaasti ja yhteistyö sujui. Mun oma aikataulu ratkaisi, ja mulle räätälöitiin ratkaisuja, Konsta Keskitalo kiittää Arto Haapalaa ja Elina Kuusisaarta.

Janne Mäkelän mukaan asenne ratkaisee. Hän korostaa, miten oleellista yhteisten tutkinnon osien (YTO) ohjaaminen on, kun opiskelijat ovat paitsi eri-ikäisiä myös oppijoina hyvin erilaisia.

Nuoren miehen yrittäjäelämää

Salille Konsta väittää ehtivänsä, joskus jopa padel-kentälle.

– Pitää olla mielekästä toimintaa, että pysyy raiteillaan. Ja kesällä pitää päästä festareille kavereiden kanssa, Konsta Keskitalo priorisoi.

Hän kuvaa koko kaveripiirinsä olevan työtä tekeviä; yksi kysyi kaveriksi tekemään kylppäriremonttia, ennen kuin Pajuluomalla aloitetaan.

– Omaa tarinaani tykkään kertoa mutta mitään some-persoonaa minusta ei tule. Mä postaan ihan perussettiä mun elämästä, Keskitalo kuvaa.

– Oma nimi on juttujen ansiosta sen verran tunnettu, että hyöty tulee sitä kautta esim. pankin lainaneuvotteluissa. Mööpeli toi julkisuutta, ja osin sen ansiosta sain oppisopimuspaikan, ja omaa taloa mulla ei olisi, jos en olisi voinut opiskella oppisopimuksella. Kaikki vaikuttaa kaikkeen.

Konsta Keskitalo puhuu myös yritystoiminnan riskeistä: ”Vielä ei tiedä, mistä se liukumäki tulee. Se voi viedä nousuun tai tuhoon. Ei voi tietää, mihin kahden vuoden kuluttua päätyy.”

”Olen kiitollinen omille vanhemmille”

– Mä olen saanut maalla ajaa ja nikkaroida. Kasvuympäristöllä ja kasvatustavalla on paljon vaikutusta. Mun vanhemmat on antaneet touhuta – ja kyllä ne on välillä jarrutelleetkin, Konsta Keskitalo nauraa.

Jatko-opinnotkin kiinnostavat, esim. tradenomin tutkinto joskus myöhemmin. Tai sitten insinöörin paperit, jos mielii isoihin rakennusfirmoihin.

Hae opiskelemaan alaa

Rakennusalan koulutukset

Jaa: