Maatilayrittäjän starttikoulutus (SPV-koulutus)
Maatalousala
01.11.2022 - 31.12.2023
Kenelle?
Sinulle, joka suunnittelet maatalousyrittäjäksi siirtymistä tai olet juuri aloittanut.
Sinulle, joka haluat päivittää maatalousalan osaamistasi.
Sinulle, joka työskentelet maatilalla työsuhteessa.
Sinulle, joka haluat tuottaa ruokaa, ymmärtää viljelyn tavoitteita, tuntea alan säädöksiä tai tehdä tulosta.
Mitä saat
Suoritat maatalousalan ammattitutkinnon (MAT) tai vain itsellesi tarpeelliset tutkinnonosat. Saat oikeuden nuoren viljelijän aloitustukeen https://www.ruokavirasto.fi/viljelijat/tuet-ja-rahoitus/nuoren-viljelijan-aloitustuki
Opit tunnistamaan viljely- ja rikkakasveja sekä määrittämään kasvien ravinnetarpeet. Opit lannoittamaan oikein, hyödyntämään eloperäisiä lannoitteita, huolehtimaaan maan rakenteesta ja sitomaan hiiltä maaperään. Opit laskemaan investointien kannattavuutta, tekemään mm. katetuottolaskelmia sekä tunnet maatalousverotuksen ja tukihaun sisällöt.
AIKATAULU 2023
27-28.1.2023
10-11.2.2023
24-25.2.2023
17-18.3.2023
14-15.4.2023
11-12.8.2023
22-23.9.2023
Loput syksyn 2023 päivät ilmoitetaan myöhemmin.
Kontaktiopetus pe klo 8-15.30 ja la klo 9-15.30. Yhteensä lähiopetusta on 27 päivänä. Opetus voidaan järjestää Sedu Ilmajoella tai etänä Teams-yhteydellä.
Syksyllä koulutuksessa keskitytään peltoviljelyyn ja keväällä pääaihe on talous (verotus, tuet, kannattavuuslaskenta).
Kontaktiopetuksen lisäksi koulutukseen sisältyy erilaisia etätehtäviä, kuten koneketjun kustannuslaskenta ja kasvien kehityksen seuranta ns. lohkoraportin muodossa.
Hakeutuminen ja opiskelijavalinta
Voit hakeutua koulutukseen joustavasti ympäri vuoden.
Saatuamme hakemuksesi lähdemme yhteistyössä suunnittelemaan opintojasi.
Koulutus kestää noin vuoden. Sopivin aika aloittaa on syys-lokakuussa tai tammikuussa.
Voit koostaa opintosi esimerkiksi seuraavista kokonaisuuksista:
• Maatalousalan työtehtävissä toiminen
• Maatalousalan yrittäjänä toimiminen
• Kasvien viljeleminen
• Peltoviljelyn suunnittelu ja kehittäminen
Edellisten ohella voit sisällyttää opintoihisi osia myös muista tutkinnoista. Tavallisia ovat mm. Tuotantoeläinten tilasiemennys tai Naisten konekoulu. Naisten konekoulu sisältää traktorin ym. koneiden käyttöä peltotöissä ja tukee tutkinnon osaa Kasvien viljeleminen. Edelleen on mahdollista ottaa koulutukseen osia myös maatalouden ulkopuolelta kuten rakentamisesta - niin talon rakentamisesta kuin maanrakennustöistäkin - tai hoiva-alalta esim. Green Care -toiminnan tueksi. Myös perustutkintoon kuuluvat opinnot esim. maidontuotannosta tai maatalousautomaatiosta ovat valittavissa. Tai virallisemmin sanoen ”…koulutus voi sisältää osia maatalousalan ammatti- ja erikoisammattitutkinnosta sekä muista opinnoista, sekä ammatillisista perusopinnoista tai korkeakouluopinnoista”.
Katso Maatalousalan ammattitutkinnon perusteet, maatilan hoitamisen osaamisala: https://eperusteet.opintopolku.fi/#/fi/esitys/4914571/reformi/rakenne
Tätä Maatilayrittäjän starttikoulutusta laajempi vaihtoehto on erikoisammattitutkinto Maatilayrittäjän johtamiskoulutus. Johtamiskoulutus sisältää starttikoulutuksen lisäksi muutamia lisäpäiviä ja seminaareja ja talousopetuksessa mennään pidemmälle erityisesti liiketoimintasuunnitelmaa laadittaessa.
Katso:
Tutkinto ja koulutus on mahdollista suorittaa oppisopimuskoulutuksena, jolloin koulutus on osallistujalle maksuton.
Ilman oppisopimusta koulutuksen osallistumismaksu on 300 €.
Oppisopimusasioissa ota yhteyttä Sedun oppisopimustoimistoon p. 040 868 0627 tai oppisopimus(at)sedu.fi.
Koko tutkinnon suorittaneella on mahdollisuus hakea ammattitutkintostipendiä 400 €. Lisätietoja: https://www.tyollisyysrahasto.fi/aikuisopiskelijan-etuudet/ammattitutkintostipendi/