Ravintola- ja catering-alan perustutkinto kokki
Ravintola- ja catering-ala
Kenelle?
Ravintola- ja catering-alan perustutkinto on tarkoitettu sinulle, joka olet suorittanut peruskoulun, lukion oppimäärän tai jonkin ammatillisen tutkinnon. Olet kiinnostunut ravintola- ja catering-alasta tai haluat vaihtaa alaa. Opinnot ovat päiväopintoja.
Hakeudut ravintola- ja catering-alan perustutkintoon ja ensimmäisen opiskeluvuoden aikana valitset osaamisalan kokki tai tarjoilija. Asiakaspalvelun osaamisalan (tarjoilijan) opinnot toteutetaan Seinäjoella.
Mitä saat
Opit suunnittelemaan, valmistamaan ja laittamaan esille houkuttelevaa ja terveellistä ruokaa, erityisruokavaliot huomioiden. Opiskelet käytännön läheisesti ja valmistat ja tarjoilet aterioita tai annoksia aidoissa asiakastilanteissa. Osallistut erilaisten tilaisuuksien järjestämiseen koulussa tai asiakkaan tiloissa.
Ruokamaakuntamme korostaa Pellolta pöytään -ketjua, joten lähi- ja luomuruoalla on suuri merkitys. Sen opiskelu laajentaa ja syventää osaamistasi. Hyviä tekijöitä tarvitaan maukkaalla alalla.
Hakeutuminen ja opiskelijavalinta
Hakijaan otetaan henkilökohtaisesti yhteyttä ja kutsutaan tarvittaessa haastatteluun.
Opiskelijavalinta tehdään viimeistään kesäkuun puolessa välissä.
Opinnot sisältävät muun muassa hygienia-, ravitsemus-, erityisruokavalio-, kustannus- ja palveluosaamisen koulutuksen.
Ravintola- ja catering-alan perustutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä. Opintoihin sisältyy työpaikalla oppimista. Opinnot kestävät 1,5-3 vuotta henkilökohtaisen suunnitelman mukaisesti.
Ruokapalvelun osaamisalan pakolliset tutkinnon osat:
-lounasruokien valmistus
-annosruokien valmistus
Katso valtakunnalliset tutkinnon perusteet ja valinnaisten tutkinnon osien tarkemmat sisällöt: https://eperusteet.opintopolku.fi/#/fi/ammatillinenperustutkinto/7854763/rakenne
Kaksoistutkintona voit opiskella ammatillisen perustutkinnon lisäksi ylioppilastutkinnon. Lue lisää sedu.fi/kaksoistutkinto (https://issuu.com/sedufi/docs/sedu_kaksoistutkintolaisen_opas_2021_web)
Sedun opiskelijoilla on mahdollisuus suorittaa ammattikorkeakoulun perusopintoja jo toisen asteen opintojen yhteydessä. Katso lisää https://www.sedu.fi/fi/Opiskelijalle/Vaylaopinnot---silta -ammattikorkeakouluun
Opiskelijoilla on mahdollisuus opiskella osa opinnoista ulkomailla tai kansainvälistyä kotimaassa. Katso lisää sedu.fi/kansainvälisyys
Ammatillinen perustutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin. Voit hakeutua jatkamaan opintojasi korkeakouluihin ja yliopistoihin mille alalle tahansa.
Ammatillista osaamista voit syventää alan ammatti- ja erikoisammattitutkinnolla vaikkapa työn ohessa opiskellen. Katso lisää sedu.fi/ammattitutkinnot
Voit suorittaa tutkinnon ja koulutuksen myös oppisopimuskoulutuksena. Oppisopimuskoulutuksen edellytyksenä on, että sinulla on alan työpaikka, jossa teet tutkinnon tai sen osan edellyttämiä työtehtäviä vähintään 25 viikkotyötuntia. Keskustele työnantajan kanssa, ja ota sen jälkeen yhteyttä Sedun oppisopimuspalveluihin: oppisopimus(at)sedu.fi, p. 040 868 0631.
Kysy mahdollista oppisopimuspaikkaa Atrian henkilöstöravintoloista. Lisätietoja antaa ravintolatoimintojen esimies Susanna Niemelä. Puh. 0400 744 672, etunimi.sukunimi@atria.com
Opiskelijat tarvitsevat työvaatteet, oppikirjat ja muut oppimateriaalit, joiden omarahoitteiseen hankintaan tulee varautua. Maksuton lounas. Mahdollisuus asuntolapaikkaan.
Aikuisopiskelija: tutkinnon suoritettuasi voit hakea ammattitutkintostipendiä 414 €. Lue lisää: https://www.tyollisyysrahasto.fi/aikuisopiskelijan-etuudet/ammattitutkintostipendi/