Takaisin

Ravintola- ja catering-alan perustutkinto kokki

Ravintola- ja catering-ala

Kurikka, Huovintie 1
Jatkuva haku
Tutkinto
Lähiopiskelu
180 osp

Kenelle?

Ravintola- ja catering-alan perustutkinto on tarkoitettu sinulle, joka olet suorittanut peruskoulun, lukion oppimäärän tai jonkin ammatillisen tutkinnon. Olet kiinnostunut ravintola- ja catering-alasta tai haluat vaihtaa alaa. Opinnot ovat päiväopintoja.

Mitä saat

Opit suunnittelemaan, valmistamaan ja laittamaan esille houkuttelevaa ja terveellistä ruokaa, erityisruokavaliot huomioiden. Opiskelet käytännön läheisesti ja valmistat ja tarjoilet aterioita tai annoksia aidoissa asiakastilanteissa. Osallistut erilaisten tilaisuuksien järjestämiseen koulussa tai asiakkaan tiloissa.   

Ruokamaakuntamme korostaa Pellolta pöytään -ketjua, joten lähi- ja luomuruoalla on suuri merkitys. Sen opiskelu laajentaa ja syventää osaamistasi. Hyviä tekijöitä tarvitaan maukkaalla alalla.

Hakeutuminen ja opiskelijavalinta

Hakijaan otetaan henkilökohtaisesti yhteyttä ja kutsutaan tarvittaessa haastatteluun.
Opiskelijavalinta tehdään viimeistään kesäkuun puolessa välissä.

Hae tähän koulutukseen

Ravintola- ja catering-alan opinnot ovat laajuudeltaan 180 osaamispistettä ja kestävät n. 2-3 vuotta henkilökohtaisen suunnitelman mukaisesti.

Hyviä tekijöitä tarvitaan maukkaalla alalla. Opit suunnittelemaan, valmistamaan ja laittamaan esille houkuttelevaa ja terveellistä ruokaa, erityisruokavaliot huomioiden. Ruokamaakuntamme korostaa Pellolta pöytään -ketjua, joten lähi- ja luomuruoalla on suuri merkitys. Se lisää opiskelun tarpeellisuutta, osaamisen laajentamista ja syventämistä.  

Opiskelu painottuu käytännön tekemiseen, esim. päivittäin valmistetaan ja tarjoillaan lounas aidoissa asiakastilanteissa, opiskelijat osallistuvat erilaisten tilaisuuksien järjestämiseen koulussa tai asiakkaan tiloissa. Tapahtumia on myös iltaisin ja viikonloppuisin, mikä on ammattialalle tyypillistä.  

Opinnot sisältävät muun muassa hygienia-, ravitsemus-, erityisruokavalio-, tietotekniikka-, kustannus- ja palveluosaamisen koulutuksen. Itsenäinen työ ja oma-aloitteisuus ja toisaalta ryhmässä toimiminen sekä vuorovaikutus ja vastuullisuus korostuvat kokin opinnoissa ja työssä. 

Lue miten Sedusta valmistuneet kokit Ville, Eero ja Arttu miettivät opiskeluajastaan: https://www.sedu.fi/fi/Hakijalle/Tarinoita-Sedusta/Kokit_Ville_Eero_Arttu

Tutkinto muodostuu tutkinnon osista.

Ammatillisia opintoja tehdään yhteensä 145 osp:
- Ravitsemispalveluissa toimiminen 20 osp (pakollinen tutkinnon osa)

Ruokapalvelun osaamisalan pakolliset tutkinnon osat 65 osp:
- Lounasruokien valmistus 40 osp
- Annosruokien valmistus 25 osp

Lisäksi valinnaisia tutkinnon osia mm. Á la carte -ruoanvalmistus, Suurkeittiön ruokatuotanto, Tilaus- ja juhlaruokien valmistus, yritystoiminnan suunnittelu 

Yhteiset tutkinnon osat (35 osp):
- viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
- matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen
- yhteiskunta- ja työelämäosaaminen

Asiakaspalvelun osaamisalalle, tarjoilijakoulutukseen on kaikkien Sedun toimipisteiden opiskelijoilla mahdollisuus hakeutua. Asiakaspalvelun opetus toteutetaan Seinäjoella Suupohjantiellä.

Tutustu tarkemmin: https://eperusteet.opintopolku.fi/#/fi/esitys/4221360/reformi/rakenne  

Voit halutessasi opiskella kaksoistutkintona ammatillisen perustutkinnon lisäksi ylioppilastutkinnon. Lue lisää: https://issuu.com/sedufi/docs/sedu_kaksoistutkintolaisen_opas_2021_web

Sedun opiskelijoilla on lisäksi mahdollisuus suorittaa ammattikorkeakoulun perusopintoja (väyläopinnot) jo toisen asteen opintojen yhteydessä. Tutustu väyläopintoihin:
https://sedu.fi/tule-opiskelemaan/vayla/

Tutkinto ja koulutus on mahdollista suorittaa myös oppisopimuskoulutuksena. Oppisopimuskoulutuksen edellytyksenä on, että sinulla on alan työpaikka, jossa työskentelet vähintään 25 viikkotyötuntia. Keskustele oppisopimusmahdollisuudesta työnantajan kanssa, ja ota sen jälkeen yhteyttä Sedun oppisopimuspalveluihin: oppisopimus(at)sedu.fi, p. 040 868 0631.

Opiskelijat tarvitsevat työvaatteet, oppikirjat ja muut oppimateriaalit. 

Maksuton lounas ja mahdollisuus hakea asuntolapaikkaa. 

Opiskelijoilla on mahdollisuus opiskella osa opinnoista ulkomailla tai kansainvälistyä kotimaassa. Ulkomaan jakso toteutuu yleensä siten, että teet osan työpaikalla tapahtuvasta oppimisesta ulkomailla. Jakso saattaa sisältää myös oppilaitoksessa tapahtuvaa opiskelua. Ulkomaanjakson kesto vaihtelee kahdesta viikosta pariin kuukauteen, ja kv-jaksolle opiskelija saa liikkuvuusapurahan oppilaitoksen kansainvälisistä hankkeista.   

Sedusta lähtee vuosittain noin 200 opiskelijaa ulkomaanjaksoille. Sedun yli 30 maan ja yli 80 partnerin verkostosta löytyy varmasti sopiva kohde eri alojen opiskelijoille.   

Sedun opiskelijoilla on mahdollisuus painottaa kansainvälisyyttä opinnoissaan myös kotimaassa, esimerkiksi verkko-opintojen tai kv-projektien kautta. Kansainvälisyysopinnoilla täydennät osaamistasi työtehtäviin, joissa kansainvälisyys ja eri kulttuurien tuntemus ovat hyödyksi.  s

Lisätietoja

Sedu Kurikka opinto-ohjaaja Timo Vainionpää. puh. 040 868 0168

Sedu Hakijapalvelut, puh. 040 830 2275 tai 0800122 122, email: hakijapalvelut(at)sedu.fi

Jaa sivu: