Niemistöt siivoamisen ammattilaisia

Koulutus rohkaisi organisoimaan asioita

-Työssä parasta on kaikki, kertoo Pekka. Koko työyhteisö ja asiakkaat ovat mahtavia ja työ ei aina edes tunnu työltä.

- Ja siivoamisessa näkee käden jäljen, jatkaa Hanna.

Aviopari Hanna ja Pekka Niemistöt ovat töissä Seinäjoen kaupungilla. Hanna on toimitilahuoltajana Marttilan koululla ruoka- ja siivouspalveluissa. Pekka varhaiskasvatuksen puolella päiväkotihuoltajana Simunan päiväkodissa.

-Työssä parasta on kaikki, kertoo Pekka. Koko työyhteisö ja asiakkaat ovat mahtavia ja työ ei aina edes tunnu työltä.

- Ja siivoamisessa näkee käden jäljen, jatkaa Hanna.

Aviopari Hanna ja Pekka Niemistöt ovat töissä Seinäjoen kaupungilla. Hanna on toimitilahuoltajana Marttilan koululla ruoka- ja siivouspalveluissa. Pekka varhaiskasvatuksen puolella päiväkotihuoltajana Simunan päiväkodissa.

Koulutus rohkaisi organisoimaan asioita

-Olen aina tykännyt siivoamisesta ja siksi lähdin opiskelemaan Seduun puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan ammattitutkintoa, kertoo Pekka. Siivous kotona ei ole todellakaan verrattavissa ammattimaiseen siivoamiseen. TE-toimiston kautta pääsin työvoimakoulutukseen ja suoritin koulutuksen noin kymmenessä kuukaudessa. Näyttöjä tein useammassa paikassa.

Aviomiehen kannustamana opiskelemaan

-Kun Pekka oli opiskelemassa, opettaja oli sanonut, että sano vaimollesikin, että aloittaa opiskelun, kertoo Hanna. Tein siihen aikaan montaa eri työtä, siivoustöitä firmoissa ja jaoin mainoksia. Alun perin olen opiskellut ompelijaksi. Jätin työt ja aloitin saman tutkinnon suorittamisen. Suoritin myös monipalveluosaajakoulutuksen ruokapuolelle.

-Jo koulussa sain kuulla, että olen se Pekan vaimo. Ja usein tunnilla olin esimerkkinä Pekan vaimona, muistelee Hanna hymyillen opiskeluaikaa. Katsoimme myös Pekan tekemän videon omasta näytöstään, joka on nyt koululla oppimateriaalina.

-Koulutuksessa itse opiskelu oli parasta, se rohkaisi tosi paljon. Tein näyttöjä koulussa sekä Tikkuvuoren päiväkodissa. Pekka oli siellä samaan aikaan töissä. Välillä oltiin samoissa vuoroissa ja vaihdettiin petivaatteita yhdessä. Työasiat ja kotiasiat pysyivät silti tiukasti erillään.

-Ennakkoluulottomasti kannattaa lähteä mukaan ja vaihtaa tarvittaessa alaa, sanovat Niemistöt. Olemme saaneet hyvät työpaikat ja monipuolisen työn.

Sedussa on loisto opettajat, jotka osasivat ottaa jokaisen oppilaan omalla tavalla touhuun mukaan. Suurin kiitos meneekin heille.

Hanna ja Pekka Niemistö

Ammatin vaihto kannatti

-Ennakkoluulottomasti kannattaa lähteä mukaan ja vaihtaa tarvittaessa alaa, sanovat Niemistöt. Olemme saaneet hyvät työpaikat ja monipuolisen työn. Sedussa on loisto opettajat, jotka osasivat ottaa jokaisen oppilaan omalla tavalla touhuun mukaan. Suurin kiitos meneekin heille.

-Ammattitutkinnon pystyy suorittamaan suhteellisen lyhyessä ajassa, kun itse on aktiivinen ja asiat kiinnostavat. Opiskelu on tiivistä, mutta ei ylitsepääsemätöntä.

Hanna organisoi

–Kun töissä viihtyy, myös aika menee nopeasti ja ylitöitäkin kertyy. Pekka välillä kiusoittelee, että taidat olla enemmän naimisissa Marttilan koulun kanssa, kun mun kanssa, nauraa Hanna. Saan positiivista palautetta työstäni ja olen organisoinut työt uudella tavalla. Nyt meillä on vastuualueet ja omat vaunut, jolloin aikaa ei mene välineiden etsimiseen toisten jäljiltä.

Työssäoppimisjakso on ”käyntikortti”

–Kun opiskelijana lähtee työssäoppimaan ja ottaa annettua tietoa vastaan, niin kokee valtavan antavia hetkiä, miettii Pekka. Sain paljon vinkkejä, joita nyt itse käytän omassa työssäni. Sitä jättää myös itsestään yritykseen ”käyntikortin”, ja töitä on helpompi saada.

Kumpi siivoaa Niemistön kodissa?

-Kun Pekka valmistui sanoin, että siivoa nyt sinä, kun minä en ole ammattilainen. Koulussa sitä oikeasti huomasikin, ettei osaa siivota. Kaadoin vaan pullosta ainetta veteen ja odotin, että vaahtoako vai ei. Pekan lähtiessä opiskelemaan meillä kotona vaihtui kaikki pesuvälineet ja pesuaineet.

-Nykyään meillä siivoaa se, kumpi ehtii.

Urheilullinen pariskunta – kotoa löytyy kuntosali

-Uusi yhteinen harrastus löytyi opiskelun kautta. Sedun opiskelijat saivat lainata läskipyöriä ja kokeilimme niitä viikonlopun ajan. Olemme yhdistäneet pyöräilyn ja vaeltamisen. Viimeksi pyöräilimme Seinäjoelta Evijärvelle ja yövyimme teltassa. Matkaa kertyi 200 km ja ilman sähköavustusta.

-Minä käyn myös uimassa ja rappusissa, ja tähtään maratoniin kahden vuoden päästä, lisää Hanna.

Juttu kirjoitettu syyskuussa 2022

Jaa: