OIVA-opinnot auttoivat työllistymään

22-vuotias Sergei tuli Suomeen kaksi vuotta sitten. Sinnikkyyden avulla hän oppi suomen kielen hämmästyttävän nopeasti. Nyt Sergei on töissä Ferrum Steel Oy:llä, ja valmistui oppisopimuksella levyseppähitsaajaksi.

- Uusi maa, uusi kaupunki, uudet ihmiset ja uusi ammatti - olihan se haastavaa, hän muistelee.

Sisukkuus, aktiivisuus sekä OIVA-opintojen ja oppisopimuksen joustavuus olivat kombo, jolla haasteet kuitenkin selätettiin.

Henkilö istuu kädet polvillaan ja katsoo kameraan päin.

22-vuotias Sergei tuli Suomeen kaksi vuotta sitten. Sinnikkyyden avulla hän oppi suomen kielen hämmästyttävän nopeasti. Nyt Sergei on töissä Ferrum Steel Oy:llä, ja valmistui oppisopimuksella levyseppähitsaajaksi.

- Uusi maa, uusi kaupunki, uudet ihmiset ja uusi ammatti - olihan se haastavaa, hän muistelee.

Sisukkuus, aktiivisuus sekä OIVA-opintojen ja oppisopimuksen joustavuus olivat kombo, jolla haasteet kuitenkin selätettiin.

Kivijalka OIVA-opinnoista

Sergei aloitti Sedussa OIVA-opinnot asuttuaan vasta neljä kuukautta Suomessa. Opiskeluvalmiuksia tukevat opinnot eli OIVA-opinnot kehittävät maahanmuuttajien sujuvia siirtymiä koulutuksen nivelvaiheissa ja mahdollistavat, että opiskelija saa alasta riippumatta tarpeitaan vastaavaa opetusta ja ohjausta. OIVA-opintoja kehitetään Oivallisesti opiskeluvalmiuksia (ESR)-hankkeen kautta.

– Olin opiskellut ennen Sedua suomen kieltä kolme kuukautta Huittisissa, Länsi-Suomen opistossa. Kun tämän jälkeen lähetin hakupaperini Seduun, sain jo seuraavana päivänä vastauksen, että voin tulla opiskelemaan. Sovimme, että mikäli suomen kielen taitoni kehittyy edelleen, voin jatkaa opintoja Sedussa.

Opinnot rakentuivat Sedussa siten, että Sergei opiskeli alussa kolmena päivänä viikossa OIVA-opintoja ja kahtena päivänä ammatillisia opintoja. Jo puolen vuoden jälkeen hän alkoi tekemään yhtenä päivänä viikossa Vauhdittamossa yhteisten tutkinnon osien opintoja ja neljänä päivänä viikossa ammatillisia opintoja. – Sergei on ahkera ja oma-aloitteinen, sekä selkeästi kielellisesti lahjakas, OIVA-opettaja Tiina Parantainen kertoo.

Ahkeruutta ei korvaa mikään

Tultuaan Seinäjoelle Sergei ajatteli ensimmäisenä, että hän tarvitsee työpaikan.

– Työskentelin opintojen ohessa ensin puutarhassa yhtenä päivänä viikossa. Se oli kuumaa hommaa! Sitten sain työpaikan päiväkodin kiinteistöpalveluista. Yritin myös löytää siivousalan töitä vuokrausyrityksen kautta, kunnes tuli tämä oppisopimus.

Opiskeltuaan Sedussa vuoden Sergei solmi oppisopimuksen Ferrum Steel Oy:n kanssa. – Ajattelin heti, että tämä on todella hyvä mahdollisuus.

Opinnot etenivät oppisopimuksella työpaikalla töitä tehden, ja muutamana päivänä kuukaudessa Sergei kävi Sedussa lähiopiskelupäivällä. Loput yhteisten tutkinnon osien opinnot Sergei kävi suorittamassa Sedun Vauhdittamossa pian oppisopimuksen solmimisen jälkeen – aamupäivisin, ennen kuin meni töihin iltavuoroon.

Työssään Ferrum Steelillä Sergei on pystynyt etenemään tehtävästä toiseen. – Olihan se alussa vaikeaa, mutta toiset työkaverit ovat myös hyviä opettamaan. Minulla ei ollut aiemmin minkäänlaista käsitystä hitsaajan työstä. Pystyn nyt tekemään työtäni itsenäisesti.

Oppisopimus työllistymisen mahdollistajana

Kone- ja tuotantotekniikan opettaja Aki Seppä kokee omalla alallaan oppisopimuksen erinomaisena mahdollisuutena työllistymisen kannalta.

– Kaikki ohjaamani opiskelijat, jotka ovat solmineet oppisopimuksen, ovat saaneet jatkaa Sergein tavoin oppisopimuksen päätyttyä töitä samassa yrityksessä.

Kone- ja tuotantotekniikassa tehdään jonkin verran välioppisopimuksiakin kesken opintojen, joista Sepällä on myös hyviä kokemuksia. Yleisintä oppisopimuksen solmiminen on kuitenkin 3. vuoden opiskelijoiden keskuudessa.

– Noin joka kolmas opiskelija suorittaa tutkinnon loppuun oppisopimuksella. Työllisyystilanne on metallialalla hirmu hyvä, ahkeralle tekijälle löytyy kyllä töitä.

Sinnikkäästi suomen kielellä

Sergei suoritti ammatillisia opintoja alusta alkaen suomen kielellä. – Se oli joskus vaikeaa, mutta myös hauskaa. Kyllä suomen kielen ja ammatinkin oppii helposti, jos vain haluaa oppia. Pitää puhua ja opiskella joka päivä. Tarvitaan motivaatiota.

Motivaation lähteekseen Sergei mainitsee menneisyyden.

– Hän ei mennyt yhteisten tutkinnon osien opinnoissakaan sieltä, missä aita on matalin, Tiina kertoo. – Sergei opiskeli alusta asti paljon itse, myös vapaa-aikanaan.

– Olen puhunut joka päivä ystävien kanssa suomea. Jos aihe on ollut vaikea, niin välillä olemme vahingossa vaihtaneet englantiin, mutta onneksi Tiina on ollut aina muistuttamassa, että puhutaan suomea – jopa lentopallotreeneissä! Sergei naurahtaa.

– Täällä on tosi hyvät opettajat. Nyt minun ei tarvitse käyttää enää englantia vaan voin itse kertoa suomeksi mitä tarvitsen. Työpaikalla käytän joskus englantia, mutta pääosin puhun suomea.

Ja olit heti alusta alkaen aktiivinen vapaa-ajallakin, Tiina muistelee. – Löysit heti harrastuksia, lähdit uimaan ja kuntosalille.

Kun muuttaa toiseen maahan, on tärkeää, että on päiväsaikaan tekemistä ja saa luotua rutiinit. Jos on vain kotona, stressaantuu helpommin, Sergei toteaa.

Tulevaisuuden tavoitteet

Sergein ajatuksena on jäädä Suomeen ja Etelä-Pohjanmaalle.

– Haluaisin työskennellä nykyisellä työpaikallani useamman vuoden. Myöhemmin, kun olen saanut enemmän työkokemusta, voisin yrittää päästä ammattikorkeakouluun. Vaikka se on kyllä todella vaikeaa, koska pitää pystyä puhumaan sujuvasti suomen kieltä.

– Kyllä sinulla on siihen täydet valmiudet, Tiina kannustaa varman oloisena.

Jaa:

Ehkä sinua kiinnostaa myös