Palvelut ja etuudet

Palvelut ja etuudet. Sedun opiskelijana olet oikeutettu erilaisiin palveluihin ja etuuksiin opiskelun aikana.

Opintososiaaliset etuudet

Opintotukea voit saada, kun opiskelet päätoimisesti.

Oppisopimus on työsuhteessa tapahtuvaa opiskelua, josta työnantaja maksaa palkkaa. Mikäli olet aikuisopiskelija ja opiskelet päätoimisesti, kannattaa kysyä opintososiaalisista eduista tarkemmin esimerkiksi KELA:sta, ammattiliitosta tai työvoimatoimistosta.

Opintososiaaliset edut riippuvat mm. siitä, oletko töissä vai työtön sekä opiskelun päätoimisuudesta. Lue lisää opintojen rahoitusmahdollisuuksista.

Opiskelijakortti

Opiskelijana sinulla on mahdollisuus liittyä opiskelijajärjestöön ja saat opiskelijakortin. Kortilla saat lukuisia etuja erilaisista tuotteista ja palveluista, yleisimpinä Matkahuollon ja VR:n tarjoama 50 %:n alennus matkoista. Lisätietoa löydät opiskelijajärjestöjen nettisivuilta: www.osku.info ja sakkiry.fi

Sedun maksuttomalla mobiiliopiskelijakortilla (Slice.fi-sovellus) saat paikallisia etuja sekä tuhannet opiskelijaedut halki Suomen. Huomioithan, että sinulla tulee olla sedu.fi-sähköpostiosoite käytössäsi opiskelijakorttia varten. Tarkemmat ohjeet digitaalisen opiskelijakortin käyttöön ottamiseen löydät opiskelijan eKampukselta.

Koulumatkatuki

Toisella asteella opiskeleva voi saada Kelasta koulumatkatukea, jos yhdensuuntainen koulumatka on pitkä.
Koulumatkatukea haetaan 1.8.2023 alkaen verkkohakemuksella OmaKelassa (www.kela.fi/omakela). Jotta voit kirjautua OmaKelaan ja hakea tukea, tarvitset omat verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenteen.

Tuen hakeminen OmaKelassa nopeuttaa sen saamista. Jos kuljet koulumatkat linja-autolla, saat matkalipun useimmista matkalippuja myyvistä verkkokaupoista heti, kun olet lähettänyt hakemuksen.

Lisätietoja koulumatkatuesta www.kela.fi/koulumatkatuki

Opiskelijaruokailu

Sedun jokaisella kampuksella on opiskelijaravintola, josta Sedun perustutkintoa suorittavat opiskelijat saavat yhden maksuttoman aterian opiskelupäivinä. Ammattitutkintoa ja erikoisammattitutkintoa opiskelevat maksavat ruokailunsa itse.

Mikäli opiskelet ammatillista perustutkintoa luonnonvara-alalla, olet oikeutettu kolmeen maksuttomaan ateriaan päivässä.

Opiskelukustannukset

Ammatilliseen perustutkintoon tähtäävä opetus Sedussa on lähtökohtaisesti maksutonta.

Oppivelvollisuusikäiset opiskelijat saavat maksutta oppikirjat, oppimateriaalit sekä henkilökohtaiset työvaatteet ja -välineet. Lue lisää Maksuton toisen asteen opiskelu Sedussa -sivulta.

Ammatti- ja erikoisammattitutkintokoulutuksissa sekä ammatillisissa lisä- ja täydennyskoulutuksissa kustannukset vaihtelevat. Kysy lisää koulutuksen vastuuhenkilöltä tai asiakaspalvelusihteeriltä.

Opintotoimistot opiskelijan apuna

Opintotoimistoissa työskentelevät asiakaspalvelusihteerit neuvovat kaikissa opiskeluun liittyvissä asioissa. Asiakaspalvelusihteerien yhteystiedot löydät Sedu.fi-sivuston yhteystiedot –osiosta.

Käyttäjätunnus ja salasana

Jokainen opiskelija saa henkilökohtaisen käyttäjätunnuksen ja salasanan, jolla voit kirjautua sisään Sedun digitaalisiin oppimisympäristöihin. Mikäli käyttäjätunnuksesi ei toimi, ota yhteyttä Jelppariin: p. 020 124 5064, jelppari(a)epedu.fi.

Lisätietoa löydät myös Jelpparin www-sivuilta.