38 Metsävaahtera

Acer platanoides

Vaahtera kasvaa Euroopan lauhkeassa vyöhykkeessä, Välimeren maiden vuoristossa ja havumetsä-vyöhykkeen eteläosissa. Suomen luontaiset esiintymät ovat pääosin Lounais-Suomen tammivyöhykkeellä, sen Suomen levinneisyyden pohjoisrajana pidetään Pori–Tampere–Kuopio–Joensuu -linjaa.
Metsävaahtera on rehevimpien lehtojen laji. Vaahterametsiköt on meiltä hävitetty pellonraivauksessa; jäljellä oh yleensä vain puuryhmiä. Metsävaahtera kasvaa usein yhdessä tammen, lehmuksen, saarnen ja pähkinäpensaan kanssa. Vain Lounais-Suomen saaristossa se muodostaa pieniä puhtaita metsiköitä. Se leviää helposti pihapuista lähimetsiin, joten viljelykarkulaisten ja luontaisten esiintymien erottaminen voi joskus olla vaikeaa.

Vaahtera kasvaa 15–20 metriseksi, leveä- ja tiivislatvuksiseksi puuksi. Runko on harmaa, nuorena sileä, myöhemmin kapeauurteinen. Lehdet ovat 3- tai 5-halkoisia. Vaahtera kukkii touko–kesäkuun vaihteessa, jolloin latvus on täynnä keltaisia, huiskilomaisia, hyönteispölytteisiä kukkia. Kaksiosaiset, siivelliset lohkohedelmät kypsyvät kesän lopulla. Siemenet leviävät helposti ja itävät nopeasti seuraavana keväänä.
Vaahtera on nuorena nopeakasvuinen. Se saavuttaa luonnonolosuhteissa noin 150 vuoden iän, mutta rakennetussa ympäristössä puiden ikä jää lyhyemmäksi. Tasalaatuisuutensa, vaaleutensa ja kiiltävän pintansa vuoksi vaahtera on haluttu puu erikoistarkoituksiin. Sitä käytetään selluloosa-, huonekalu-, vaneri- ja sorviteollisuudessa, parkettina, seinäpaneelina ja soittimien raaka-aineena.

Kauniin kukintansa ja punakeltaisen syysvärinsä vuoksi vaahtera kuuluu pihojen ja puistojen suosituimpien lehtipuiden joukkoon. Se menestyy hyvin varjossakin suuren yhteyttävän lehtipinta-alansa ansiosta. Tuuhealatvuksisena se soveltuu myös hyvin melunsuojaukseen ja sitomaan ilman pölyhiukkasia.
Metsävaahterasta on saatavana myös punalehtisiä lajikkeita (esim. ’Schwedleri’ verivaahtera), jotka ovat kuitenkin kestävyydeltään päämuotoa arempia.

  • Suomenkielinen nimi: Metsävaahtera
  • Heimo: Sapindaceae (aiemmin Aceraceae)
  • Suku: Acer
  • Laji: platanoides
  • Koko: 20 m.
  • Kotipaikka: Eurooppa, Suomessa Etelä-Suomi ja Keski-Suomen eteläosat.
  • Kuvaus: Pyöreälatvuksinen puu, jolla leveät sormihalkoiset lehdet. Näyttävä vaaleanvihreä kukinta keväällä, keltasävyinen syysväritys. Viljelyssä on myös puna- ja kirjavalehtisiä lajikkeita.
  • Kasvupaikka: Aurinkoinen, puolivarjoinen tai varjoinen, runsasravinteinen, tuore, mutta läpäisevä (ei märkä) kasvupaikka.
  • Menestyminen: Vyöhykkeet I–IV (V).

Tuomarniemen Puulajipuisto >