Takaisin

Ajoneuvoalan perustutkinto hyötyajoneuvomekaanikko

Autoala

01.08.2025
Seinäjoki, Törnäväntie 24
Yhteishaku
Hakuaika:

20.02.2025 - 19.03.2025

Tutkinto
Lähiopiskelu
180 osp

Kenelle?

Yhteishaku: Perustutkinto on tarjolla kevään 2025 yhteishaussa peruskoulupohjaisille hakijoille.

Lukion oppimäärän, ammatillisen tutkinnon tai korkeakoulututkinnon suorittaneet hakeutuvat koulutuksiin Sedun jatkuvan haun kautta.

Mitä saat

Sedu Törnäväntiellä Seinäjoella voit valmistua ajoneuvoalalta, ajoneuvotekniikan osaamisalalta automekaanikoksi tai diagnoosimekaanikoksi tai hyötyajoneuvomekaanikoksi.
Hyötyajoneuvomekaanikkona korjaat ja huollat työkoneita, kuorma- ja linja-autoja.

Ajoneuvoala tarjoaa kokonaisuudessaan monenlaisia uravaihtoehtoja. Saatat työskennellä valmistuttuasi perinteisesti asentajana tai rengasliikkeessä, raskaan kaluston parissa, pienkonekorjaamolla, varaosaliikkeessä, työnjohtotehtävissä, automyynnin parissa tai teollisuuden huolto- ja kunnostustehtävissä. Voit perustaa oman yrityksen tai tehdä töitä ulkopuoliselle. Ajoneuvoalan koulutus antaa sinulle monipuoliset mahdollisuudet ja oppimiasi kädentaitoja arvostetaan myös muilla aloilla.

Ajoneuvotekniikan osaamisalalla voit opiskella pienkonemekaanikoksi oppisopimuksella. Jos opiskelet oppisopimuksella, voit hankkia mahdollisuuden myös ajoneuvoalan muihin osaamisaloihin:
- vauriokorjauksen osaamisala, jolloin suuntaudut autokorimekaanikoksi tai automaalariksi
- varaosamyynnin osaamisala, jolloin kouluttaudut varaosamyyjäksi tai huoltomyyjäksi.

Hakeutuminen ja opiskelijavalinta

Kevään 2025 yhteishaku alkaa helmikuussa 2025.

Hyötyajoneuvomekaanikon opinnoissa saat perusvalmiudet raskaan kaluston, kuten kuorma-autojen, linja-autojen, pakettiautojen, perävaunujen ja työkoneiden huoltoihin ja korjauksiin. Oppiminen tapahtuu erikseen raskasta kalustoa varten varustetussa opetuskorjaamossamme.

Käsillä tekeminen ja käytännönläheisyys ovat keskeinen osa ajoneuvoalan opiskelua Sedussa, lisääntyvästi opintojen loppua kohden.

Ajoneuvoalan perustutkinto (180 osaamispistettä) koostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osaamispistettä) ja yhteisistä tutkinnon osista (35 osaamispistettä).

Pakolliset tutkinnon osat (85 osp)
• Ajoneuvon huoltotyöt (25 osp)
• Alustan korjaustyöt (15 osp)
• Jarrujen korjaus (10 osp)
• Sähköjärjestelmän kunnon määrittäminen (10 osp)
• Ajoneuvon määräaikaishuolto (25 osp)
Hyötyajoneuvomekaanikko, valinnaiset tutkinnon osat (30 - 60 osp)

• Polttomoottorin korjaus (15 osp)
• Hyötyajoneuvojen korjaus (30 osp)
• Työkoneiden korjaus (30 osp)
• Päällirakenteiden korjaustyöt (15 osp)
• Perävaunujen korjaustyöt (15 osp)

Katso tutkinnon rakenne: https://eperusteet.opintopolku.fi/#/fi/ammatillinen/7614470/rakenne
Tutustu myös Sedun ajoneuvoalan perustutkinnon toteutussuunnitelmaan: https://eperusteet.opintopolku.fi/#/fi/toteutussuunnitelma/3026500/ammatillinen/tiedot.

Muista, että Yhteiset tutkinnon osat (YTO) 35 osp sisältyvät kaikkiin ammatillisiin perustutkintoihin.

Lue lisää: sedu.fi/ytot https://sedu.fi/opiskelu-sedussa/yhteiset-tutkinnon-osat/

Tutustu ajoneuvoalan opiskeluun Sedussa videoiden kautta:

Tubettaja-Mazzan koulupäivä Sedu Törnäväntiellä, autoalalla: https://www.youtube.com/watch?v=tgbpzdX1n5Q

Autoalalla opiskelleen automyyjä Teemu Lahtisen monipuolinen ura- ja opiskelutarina https://www.youtube.com/watch?v=OLtyuTaTlfs&list=PLdAEvBJPU2c-Ip7RWA6uH-rBqCTLgJ_Eh&index=1&t=6s

Opintoja on mahdollista suorittaa yrittäjäpainotteisesti esimerkiksi Vuosi yrittäjänä -ohjelman kautta.

Opinnot kestävät n. 2-3 vuotta henkilökohtaisen suunnitelman mukaisesti. Aiempien opintojesi tai hankkimasi työkokemuksen perusteella opintoaikasi voi olla lyhyempi. 

Voit halutessasi opiskella kaksoistutkintona ammatillisen perustutkinnon lisäksi ylioppilastutkinnon. Lue lisää: sedu.fi/kaksoistutkinto https://sedu.fi/tule-opiskelemaan/koulutukset/kaksoistutkinto/

Sedun opiskelijoilla on lisäksi mahdollisuus suorittaa ammattikorkeakoulun perusopintoja (väyläopinnot) jo toisen asteen opintojen yhteydessä. Tutustu väyläopintoihin: sedu.fi/vayla https://sedu.fi/tule-opiskelemaan/vayla/

Tutkinto ja koulutus on mahdollista suorittaa myös oppisopimuskoulutuksena. Oppisopimuskoulutuksen edellytyksenä on, että sinulla on alan työpaikka, jossa työskentelet vähintään 25 viikkotyötuntia. Tutustu https://sedu.fi/tule-opiskelemaan/opiskelu-oppisopimuksella/

Sedulla on erityistehtävä järjestää urheilijoiden ammatillista peruskoulutusta. Kuulumme olympiakomitean huippu-urheiluverkostoon. Kun haet yhteishaussa Seduun ja sen jälkeen Etelä-Pohjanmaan Urheiluakatemiaan, saat joustavan mahdollisuuden yhdistää ammatilliset opinnot ja urheiluvalmennus. Lue lisää: sedu.fi/urheilijakoulutus https://sedu.fi/tule-opiskelemaan/opiskelutavat/urheile-ja-opiskele/

Kansainvälistyminen

Opiskelijoilla on mahdollisuus opiskella osa opinnoista ulkomailla tai kansainvälistyä kotimaassa.
Lue lisää: sedu.fi/kansainvalisyys https://sedu.fi/opiskelu-sedussa/kansainvalisyys/

Ulkomaan jakso toteutuu yleensä siten, että teet osan työpaikalla tapahtuvasta oppimisesta ulkomailla. Jakso saattaa sisältää myös oppilaitoksessa tapahtuvaa opiskelua. Ulkomaan jakson kesto vaihtelee kahdesta viikosta pariin kuukauteen, ja kv-jaksolle opiskelija saa liikkuvuusapurahan oppilaitoksen kansainvälisistä hankkeista.  

Lisätietoja

Sedu Törnäväntie opinto-ojaaja Susanna Rinta-Keturi,
puh. 040 830 4123, susanna.rinta-keturi(at)sedu.fi

Sedu Hakijapalvelut
puh. 040 830 2275, hakijapalvelut(at)sedu.fi

Jaa sivu: