Takaisin

Metsäalan perustutkinto metsuri-metsäpalvelujen tuottaja

Metsäala

01.08.2024
Ähtäri, Tuomarniementie 55
Yhteishaku
Hakuaika:

20.02.2024 - 19.03.2024

Tutkinto
Lähiopiskelu

Kenelle?

Yhteishaku: Perustutkinto on tarjolla kevään 2024 yhteishaussa peruskoulupohjaisille hakijoille.

Lukion oppimäärän, ammatillisen tutkinnon tai korkeakoulututkinnon suorittaneet hakeutuvat koulutuksiin Sedun jatkuvan haun kautta.

Mitä saat

Sedussa voit valmistua metsäalalta metsuri-metsäpalvelujen tuottajaksi tai metsäkoneenkuljettajaksi.

Metsäkoneenkuljettajan koulutuksen suoritettuasi voit toimia työntekijänä metsäkone-, huolto- ja korjaamoyrityksissä, koneiden valmistus- ja myyntiorganisaatioissa tai maarakennusalan yrityksissä. Voit toimia myös itsenäisenä metsäkoneyrittäjänä.

Metsurin koulutuksesta valmistuttuasi voit toimia itsenäisenä metsäpalveluyrittäjä. Voit toimia myös työntekijänä eri metsäalan organisaatioissa, kuntien ja kaupunkien metsä- ja puisto-osastoilla tai metsäkone-, metsäpalvelu- tai luontomatkailuyrityksissä.

Sovellut metsäalalle, jos olet kiinnostunut metsäluonnosta ja metsäalan käytännön työtehtävistä, metsäkoneista, niiden käytöstä ja huoltamisesta. Kykenet itsenäiseen ja vastuuntuntoiseen työhön.

Metsäalan perustutkintoon järjestetään Sedussa soveltuvuuskoe. Metsäkoneenkuljettajan koulutukseen hyväksyttäviltä edellytetään riittävää fyysistä ja psyykkistä toimintakykyä (SORA-tutkinto, lue lisää: sedu.fi/terveydelliset-vaatimukset).

Hakeutuminen ja opiskelijavalinta

Kevään 2024 yhteishaku alkaa 20.2.2024 ja päättyy 19.3.2024. Haku tapahtuu Opintopolku-palvelussa (opintopolku.fi).
Tulokset julkaistaan hakijoille 13.6.2024. Opiskelupaikka on otettava vastaan viimeistään 27.6.2024.

Metsäalan perustutkintoon järjestetään soveltuvuuskoe.

Hae tähän koulutukseen

Metsäalan koulutuksessa opit metsänhoidon perusteet sekä tekemään erilaisia metsien hoito- ja uudistamistöitä tai työskentelemään puunkorjuussa erilaisissa hakkuukohteissa. Opit käyttämään nykyaikaista teknologiaa työssäsi. Saat vaihtelevan työn metsäluonnon keskellä ja ammatin, jonka työllisyysnäkymät ovat hyvät.

Opetus on käytännönläheistä ja toteutetaan pääosin maastokohteilla ja konehallilla. Voit opiskella myös yrittäjyyspainotteisesti.
Pakolliset tutkinnon osat (100 osp):
Kestävä metsähoito ja hyödyntäminen
Metsänhoitopalvelut
Puunkorjuupalvelut
Yritystoiminnan suunnittelu
Valinnaisissa opinnoissa (45 osp) voit esimerkiksi suorittaa C-ajo-oikeuden ja perustason kuljettajan ammattipätevyyden osana ammatillista perustutkintoa, hankkia lisää osaamista yritystoimintaan metsäalalla,
opiskella lisää metsien monikäyttöä tai opiskella metsätraktorin käyttöä.

Osana metsäalan perustutkintokoulutusta suoritat alan työssä tarvittavat korttikoulutukset (työturvallisuus-, tieturva-, tulityö-, ensiapu- ja luonnonhoitokortti).

Katso lisää täältä: https://eperusteet.opintopolku.fi/#/fi/ammatillinen/8419761/rakenne

Muista, että Yhteiset tutkinnon osat (YTO) 35 osp sisältyvät kaikkiin ammatillisiin perustutkintoihin.
Lue lisää: sedu.fi/ytot

Opinnot kestävät n. 2-3 vuotta henkilökohtaisen suunnitelman mukaisesti. Aiempien opintojesi tai hankkimasi työkokemuksen perusteella opintoaikasi voi olla lyhyempi. 

Lue, miten metsäkoneenkuljettajaksi valmistunut Veikka Hautamäki kuvaa työtään ja polkuaan ammattitaidon SM-finaaliin: https://sedu.fi/taitaja2023-finalisti-veikka-hautamaki/

Katso video: Metsäalan opiskelua Sedussa livenä https://youtu.be/0FR0_R-EWo8

Voit halutessasi opiskella kaksoistutkintona ammatillisen perustutkinnon lisäksi ylioppilastutkinnon. Lue lisää: sedu.fi/kaksoistutkinto https://sedu.fi/tule-opiskelemaan/koulutukset/kaksoistutkinto/   

Sedun opiskelijoilla on lisäksi mahdollisuus suorittaa ammattikorkeakoulun perusopintoja (väyläopinnot) jo toisen asteen opintojen yhteydessä. Tutustu väyläopintoihin: sedu.fi/vayla https://sedu.fi/tule-opiskelemaan/vayla/   

Tutkinto ja koko koulutus tai tutkinnon osa / osia on mahdollista suorittaa myös oppisopimuskoulutuksena. Oppisopimuskoulutuksen edellytyksenä on, että sinulla on alan työpaikka, jossa työskentelet vähintään 25 viikkotyötuntia. Tutustu https://sedu.fi/tule-opiskelemaan/opiskelu-oppisopimuksella/   

Sedulla on erityistehtävä järjestää urheilijoiden ammatillista peruskoulutusta. Kuulumme olympiakomitean huippu-urheiluverkostoon. Kun haet yhteishaussa Seduun ja sen jälkeen Etelä-Pohjanmaan Urheiluakatemiaan, saat joustavan mahdollisuuden yhdistää ammatilliset opinnot ja urheiluvalmennus. Lue lisää: sedu.fi/urheilijakoulutus https://sedu.fi/tule-opiskelemaan/opiskelutavat/urheile-ja-opiskele/  

Kansainvälistyminen

Opiskelijoilla on mahdollisuus opiskella osa opinnoista ulkomailla tai kansainvälistyä kotimaassa.
Lue lisää: sedu.fi/kansainvalisyys https://sedu.fi/opiskelu-sedussa/kansainvalisyys/

Ulkomaan jakso toteutuu yleensä siten, että teet osan työpaikalla tapahtuvasta oppimisesta ulkomailla. Jakso saattaa sisältää myös oppilaitoksessa tapahtuvaa opiskelua. Ulkomaan jakson kesto vaihtelee kahdesta viikosta pariin kuukauteen, ja kv-jaksolle opiskelija saa liikkuvuusapurahan oppilaitoksen kansainvälisistä hankkeista.  

Lisätietoja

Sedu Ähtäri opinto-ohjaaja Antti Virkkunen
puh. 040 868 2604, antti.virkkunen(at)sedu.fi

Sedu Hakijapalvelut
puh. 040 830 2275, hakijapalvelut(at)sedu.fi

Jaa sivu: