Takaisin

Rakennusalan perustutkinto maarakennuskoneenkuljettaja

Maarakennus

01.08.2025
Ilmajoki, Ilmajoentie 525
Yhteishaku
Hakuaika:

20.02.2025 - 19.03.2025

Tutkinto
Lähiopiskelu
180 osp

Kenelle?

Yhteishaku: Koulutus on tarjolla kevään 2025 yhteishaussa peruskoulupohjaisille hakijoille.

Lukion oppimäärän, ammatillisen tutkinnon tai korkeakoulututkinnon suorittaneet hakeutuvat koulutuksiin Sedun jatkuvan haun kautta.

Mitä saat

Suoritettuasi rakennusalan perustutkinnon, maarakennuskoneenkuljettaja, työtehtäviäsi voivat olla maarakennuskoneiden esim. kaivinkoneen ja pyöräkuormaajan käyttö tavanomaisissa maarakennusalan tuotanto- ja kunnossapitotöissä. Opit myös koneiden ja materiaalien siirrot. Sinulla on mahdollisuus suorittaa C-ajo-oikeus ja perustason kuljettajan ammattipätevyys jo opiskeluaikana. 

Työtehtävät ovat vaihtelevia ja monipuolisia sekä vaativat kädentaitoa ja motoriikkaa. Vastuullisuus ja yrittäjämäinen asenne on eduksi. 

Hakeutuminen ja opiskelijavalinta

Kevään 2025 yhteishaku alkaa helmikuussa 2025.

Rakennusalan perustutkinto maarakennuskoneenkuljetuksen osaamisala maarakennuskoneenkuljettajan opinnot ovat laajuudeltaan 180 osaamispistettä ja kestävät n. 2-3 vuotta henkilökohtaisen suunnitelman mukaisesti. Aikaisempien opintojesi tai hankkimasi työkokemuksen perusteella opintoaikasi voi olla lyhyempi.

Rakennusalan perustutkinnossa opiskelet maarakennuskoneiden käyttöä ja voit erikoistua huoltoon, 3D mittalaitteisiin, maa-ainesten kuljetukseen tai kiviainesten jalostukseen. 

Suoritettuasi tutkinnon osaat lukea talonrakentamiseen ja maarakennukseen liittyviä piirustuksia, tunnet alan laatuvaatimukset ja erilaiset maarakennusmateriaalit, sekä osaat tehdä talonrakennustyömaan perustusvaiheen töitä taloudellisesti. 

Rakennusalan perustutkinto, maarakennuskoneenkuljetuksen osaamisala, ammatillisia opintoja tehdään yhteensä 180 osp 

Pakolliset tutkinnon osat 55 osp: 

-rakennustyömaalla toimiminen 25 osp

-maarakennuskoneiden kuljettajana toimiminen 30 osp

Valinnaiset tutkinnon osat, joista valitaan vähintään neljä:

-rakennusten ulkopuolinen vedeneristys
-piharakentaminen
-maa- ja kiviainesten jalostaminen
-vesihuoltoverkostojen konetyöt
-rakennusten pohjatyö
-liikenneväylien pohjatyöt
-maarakennuskoneen käyttö, konetyyppi
-maarakennuskoneen käyttö, konetyyppi 2
-maarakennuskoneen huolto
-liikennealueiden hoitokoneiden käyttö kesällä
-liikennealueiden hoitokoneiden käyttö talvella
-maarakennuskoneiden 3D-ohjaus
-maa-aineisten kuljetus maantieliikenteessä
-mittaus
-kuljetusalan perustason ammattipätevyys

Ks. tutkinnon rakenne: https://eperusteet.opintopolku.fi/#/fi/ammatillinen/6902593/rakenne

Muista, että Yhteiset tutkinnon osat (YTO) 35 osp sisältyvät kaikkiin ammatillisiin perustutkintoihin. Lue lisää sedu.fi/ytot https://sedu.fi/opiskelu-sedussa/yhteiset-tutkinnon-osat/  

Rakennusalan perustutkinnon (maarakennuskoneenkuljetuksen osaamisala) koulutuksessa edellytetään henkilöltä käytännön tehtäviin ja työssäoppimisen aiheuttamaan kuormitukseen nähden riittävää fyysistä kuntoa. Henkilöllä ei saa olla sellaisia synnynnäisiä tai hankittuja sairauksia, jotka vaarantaisivat hänen oman tai muiden lähellä työskentelevien terveyden tai turvallisuuden. (SORA-tutkinto)

Voit halutessasi opiskella kaksoistutkintona ammatillisen perustutkinnon lisäksi ylioppilastutkinnon. Lue lisää: sedu.fi/kaksoistutkinto https://sedu.fi/tule-opiskelemaan/koulutukset/kaksoistutkinto/   

Sedun opiskelijoilla on lisäksi mahdollisuus suorittaa ammattikorkeakoulun perusopintoja (väyläopinnot) jo toisen asteen opintojen yhteydessä. Tutustu väyläopintoihin: sedu.fi/vayla https://sedu.fi/tule-opiskelemaan/vayla/   

Tutkinto ja koko koulutus tai tutkinnon osa / osia on mahdollista suorittaa myös oppisopimuskoulutuksena. Oppisopimuskoulutuksen edellytyksenä on, että sinulla on alan työpaikka, jossa työskentelet vähintään 25 viikkotyötuntia. Tutustu https://sedu.fi/tule-opiskelemaan/opiskelu-oppisopimuksella/   

Sedulla on erityistehtävä järjestää urheilijoiden ammatillista peruskoulutusta. Kuulumme olympiakomitean huippu-urheiluverkostoon. Kun haet yhteishaussa Seduun ja sen jälkeen Etelä-Pohjanmaan Urheiluakatemiaan, saat joustavan mahdollisuuden yhdistää ammatilliset opinnot ja urheiluvalmennus. Lue lisää: sedu.fi/urheilijakoulutus https://sedu.fi/tule-opiskelemaan/opiskelutavat/urheile-ja-opiskele/  

Kansainvälistyminen

Opiskelijoilla on mahdollisuus opiskella osa opinnoista ulkomailla tai kansainvälistyä kotimaassa.
Lue lisää: sedu.fi/kansainvalisyys https://sedu.fi/opiskelu-sedussa/kansainvalisyys/

Ulkomaan jakso toteutuu yleensä siten, että teet osan työpaikalla tapahtuvasta oppimisesta ulkomailla. Jakso saattaa sisältää myös oppilaitoksessa tapahtuvaa opiskelua. Ulkomaan jakson kesto vaihtelee kahdesta viikosta pariin kuukauteen, ja kv-jaksolle opiskelija saa liikkuvuusapurahan oppilaitoksen kansainvälisistä hankkeista.  

Lisätietoja

Sedu Rengonharju opinto-ohjaaja Jouni Rinta-Keturi
puh. 040 757 3683, jouni.rinta-keturi@sedu.fi

Sedu Hakijapalvelut
puh. 040 830 2275, hakijapalvelut(at)sedu.fi

Jaa sivu: