Takaisin

Ravintola- ja catering-alan perustutkinto kokki

Ravintola- ja catering-ala

01.08.2024
Seinäjoki, Suupohjantie 45
Yhteishaku
Hakuaika:

20.02.2024 - 19.03.2024

Tutkinto
Lähiopiskelu
180 osp

Kenelle?

Yhteishaku: Perustutkinto on tarjolla kevään 2024 yhteishaussa peruskoulupohjaisille hakijoille.

Lukion oppimäärän, ammatillisen tutkinnon tai korkeakoulututkinnon suorittaneet hakeutuvat koulutuksiin Sedun jatkuvan haun kautta.

Mitä saat

Ravintola- ja catering-alan perustutkinto odottaa hyviä vuorovaikutustaitoja, kykyä ja halua toimia erilaisten ihmisten kanssa sekä positiivista asennetta erilaisiin työtehtäviin. Kädentaidot, luovuus, ripeys ja järjestelmällisyys ovat hyviä ominaisuuksia, joita pääset kehittämään opiskelun aikana. Yrittäjämäinen asenne vie pitkälle.

Jos olet hyvä tyyppi; ripeä, järjestelmällinen, joustava ja kiinnostunut ruoanvalmistuksesta ja asiakaspalvelusta, kokin työ voi olla sinun juttusi. Kokkina voit toimia erilaisilla liikeideoilla toimivissa erikokoisissa ammattikeittiöissä esim. koulut ja palvelukeskukset, ravintolat, ravintokeskukset, pikaruokapaikat, liikenneasemat, kahvilat sekä juhla- ja pitopalveluyritykset. 

Konsta Koivikko suorittaa kokkiopintoja oppisopimuksella, lue tästä: https://www.sedu.fi/fi/Tyoelamalle/Referensseja/Asiakkaiden-tarinoita/Oppisopimus-on-helppo-tapa-saada-uusia-tyontekijoita 

Asiakaspalvelun osaamisalalle, tarjoilijakoulutukseen on kaikkien Sedun toimipisteiden opiskelijoilla mahdollisuus hakeutua. Asiakaspalvelun opetus toteutetaan Seinäjoella Suupohjantiellä. 

Hakeutuminen ja opiskelijavalinta

Kevään 2024 yhteishaku alkaa 20.2.2024 ja päättyy 19.3.2024. Haku tapahtuu Opintopolku-palvelussa (opintopolku.fi).
Tulokset julkaistaan hakijoille 13.6.2024. Opiskelupaikka on otettava vastaan viimeistään 27.6.2024.

Ruokapalvelun osaamisala, kokki

Hyviä tekijöitä tarvitaan maukkaalla alalla. Opit suunnittelemaan, valmistamaan ja laittamaan esille houkuttelevaa ja terveellistä ruokaa, erityisruokavaliot huomioiden. Ruokamaakuntamme korostaa Pellolta pöytään -ketjua, joten lähi- ja luomuruoalla on suuri merkitys.

Pakollinen tutkinnon osa:
Ravitsemispalveluissa toimiminen 20 osp

Ruokapalvelun osaamisala 65 osp
Lounasruokien valmistus 40 osp
Annosruokien valmistus 25 osp

Lisäksi valinnaisia tutkinnon osia mm. Á la carte -ruoanvalmistus, Suurkeittiön ruokatuotanto, Tilaus- ja juhlaruokien valmistus, Yritystoiminnan suunnittelu 

Opiskelu painottuu käytännön tekemiseen, esim. päivittäin valmistetaan ja tarjoillaan lounas aidoissa asiakastilanteissa, opiskelijat osallistuvat erilaisten tilaisuuksien järjestämiseen koulussa tai asiakkaan tiloissa. Tapahtumia on toisinaan myös iltaisin ja viikonloppuisin, Opinnot sisältävät muun muassa hygienia-, ravitsemus-, erityisruokavalio-, tietotekniikka-, kustannus- ja palveluosaamisen koulutuksen. Itsenäinen työ ja oma-aloitteisuus ja toisaalta ryhmässä toimiminen sekä vuorovaikutus ja vastuullisuus korostuvat kokin opinnoissa ja työssä. 

Tutustu tarkemmin: https://eperusteet.opintopolku.fi/#/fi/tiedot/8516664/rakenne

Muista, että Yhteiset tutkinnon osat (YTO) 35 osp sisältyvät kaikkiin ammatillisiin perustutkintoihin.

Lue lisää: sedu.fi/ytot https://sedu.fi/opiskelu-sedussa/yhteiset-tutkinnon-osat/

Opinnot kestävät n. 2-3 vuotta henkilökohtaisen suunnitelman mukaisesti. Aiempien opintojesi tai hankkimasi työkokemuksen perusteella opintoaikasi voi olla lyhyempi. 

Lidia kertoo, miten hän valitsi kokkiopinnot. Lue lisää https://sedu.fi/kannattaa-kokeilla-eri-asioita/

Lue, mikä merkitys on hyvällä porukalla https://sedu.fi/kokin-tyossa-yhteisollisyys-ja-tekemisen-meininki-antavat-tyohon-potkua/

Voit halutessasi opiskella kaksoistutkintona ammatillisen perustutkinnon lisäksi ylioppilastutkinnon. Lue lisää: sedu.fi/kaksoistutkinto https://sedu.fi/tule-opiskelemaan/koulutukset/kaksoistutkinto/   

Sedun opiskelijoilla on lisäksi mahdollisuus suorittaa ammattikorkeakoulun perusopintoja (väyläopinnot) jo toisen asteen opintojen yhteydessä. Tutustu väyläopintoihin: sedu.fi/vayla https://sedu.fi/tule-opiskelemaan/vayla/   

Tutkinto ja koko koulutus tai tutkinnon osa / osia on mahdollista suorittaa myös oppisopimuskoulutuksena. Oppisopimuskoulutuksen edellytyksenä on, että sinulla on alan työpaikka, jossa työskentelet vähintään 25 viikkotyötuntia. Tutustu https://sedu.fi/tule-opiskelemaan/opiskelu-oppisopimuksella/   

Sedulla on erityistehtävä järjestää urheilijoiden ammatillista peruskoulutusta. Kuulumme olympiakomitean huippu-urheiluverkostoon. Kun haet yhteishaussa Seduun ja sen jälkeen Etelä-Pohjanmaan Urheiluakatemiaan, saat joustavan mahdollisuuden yhdistää ammatilliset opinnot ja urheiluvalmennus. Lue lisää: sedu.fi/urheilijakoulutus https://sedu.fi/tule-opiskelemaan/opiskelutavat/urheile-ja-opiskele/  

Kansainvälistyminen

Opiskelijoilla on mahdollisuus opiskella osa opinnoista ulkomailla tai kansainvälistyä kotimaassa.
Lue lisää: sedu.fi/kansainvalisyys https://sedu.fi/opiskelu-sedussa/kansainvalisyys/

Ulkomaan jakso toteutuu yleensä siten, että teet osan työpaikalla tapahtuvasta oppimisesta ulkomailla. Jakso saattaa sisältää myös oppilaitoksessa tapahtuvaa opiskelua. Ulkomaan jakson kesto vaihtelee kahdesta viikosta pariin kuukauteen, ja kv-jaksolle opiskelija saa liikkuvuusapurahan oppilaitoksen kansainvälisistä hankkeista.  

Lisätietoja

Sedu Seinäjoki Suupohjantie opinto-ohjaajat:
Hanna Autio, puh. 040 680 7211, hanna.autio(at)sedu.fi
Tiina Ojanperä, puh. 040 680 7109, tiina.ojanpera(at)sedu.fi

Sedu Hakijapalvelut
puh. 040 830 2275, hakijapalvelut(at)sedu.fi

Jaa sivu: