SAKUstars – palaute kehittää kirjoittajaa
Lähihoitajaksi opiskeleva Carina haluaa tuottaa ja kokea elämyksiä
Sedun opiskelijat Carina Pulkkinen ja Kai Gerey saivat SAKU ry:n stipendit ansiokkaasta toiminnasta yhteisöllisyyden lisäämiseksi. SAKU ry on Suomen ammatillisen koulutuksen kulttuuri- ja urheiluliitto. Yleensä stipendin saa oppilaitoksesta vain yksi opiskelija mutta Sedun vahvat kandidaatit vakuuttivat.
Carina on osallistunut SAKU-toimintaan aktiivisesti. SAKUstars 2023 -tapahtumassa Kurikan kampuksella hän toimi opiskelijaedustajana tuomaroiden kahta lajia talent ja lausunta, ja osallistui itse ennakkolajiin kirjoitelmallaan sekä oli mukana iltapalatarjoilujen järjestämisessä.
Sedun opiskelijat Carina Pulkkinen ja Kai Gerey saivat SAKU ry:n stipendit ansiokkaasta toiminnasta yhteisöllisyyden lisäämiseksi. SAKU ry on Suomen ammatillisen koulutuksen kulttuuri- ja urheiluliitto. Yleensä stipendin saa oppilaitoksesta vain yksi opiskelija mutta Sedun vahvat kandidaatit vakuuttivat.
Carina on osallistunut SAKU-toimintaan aktiivisesti. SAKUstars 2023 -tapahtumassa Kurikan kampuksella hän toimi opiskelijaedustajana tuomaroiden kahta lajia talent ja lausunta, ja osallistui itse ennakkolajiin kirjoitelmallaan sekä oli mukana iltapalatarjoilujen järjestämisessä.
SAKUgames-tapahtumassa Carina keilasi opiskelijatovereidensa kanssa joukkueena ja kannusti kanssakilpailijoiden hyviä suorituksia. Hän osallistui syksyllä 2022 hyvinvointitutorkoulutukseen, ja suorittaa Ammattiosaajan työkykypassia.
Stipendin perusteluissa Carinaa luonnehditaan seuraavasti: ”Hän on kannustava, lämminhenkinen ja osallistuva aikuinen opiskelija. Hän on luotettava henkilö, joka edustaa Sedua monenlaisissa työ- ja edustustehtävissä ylpeästi”.
Ensin lähihoitajaksi – tavoitteena muistihoitaja
Carina opiskelee lähihoitajaksi. Aikuisopiskelijan tie uudelle uralle on kulkenut kaupallisten palvelualojen ja yrittäjyyden kautta. Hän unelmoi asiakkaiden kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin edistämisestä eri tavoin.
Omien voitettujen terveyspulmien kokemusten kautta pystyn hoitotyössä tuntemaan empatiaa, pystyn asettumaan toisen asemaan.
– Aivoterveys kiinnostaa minua erityisesti, ja haluan opiskella muistihoitajaksi. Mutta haluaisin neuvoa ja ohjata ihmisiä ennaltaehkäisevästi, mm. hyvinvointivalmentajana. Tuo silmällä pitäen kävin äskettäin Aivoterveysliiton järjestämän koulutuksen, joka antoi valmiudet luennoida aiheesta. Työikäisten elämä on nykyisellään stressaavaa, ja kroonistuessaan stressi aiheuttaa liudan terveysongelmia. Omien voitettujen terveyspulmien kokemusten kautta pystyn hoitotyössä tuntemaan empatiaa, pystyn asettumaan toisen asemaan, toteaa Pulkkinen.
Hyvinvointiajattelun myötä energinen Carina on tutustunut lisäksi eteerisiin öljyihin.
– Jotkin luonnon tuoksut aktivoivat ja stimuloivat meitä, ja toiset puolestaan tyynnyttävät ja rentouttavat kehoa. Nämä keinot auttavat tutkitusti mm. muistiin ja stressinhallintaan, Carina kertoo myös omasta kokemuksestaan.
Kulttuuri luo hyvinvointia
Pulkkinen vakuuttaa, että työ tekijäänsä opettaa. Hän osallistuu mielellään kaikkeen mielenkiintoiseen, sillä elämyksiä saa, kun lähtee mukaan. Kurikan Sedun liikuntapäivässä hän ohjasi esimerkiksi qi gongia, kiinalaista mind-fullnes-liikuntaa.
– Olen törmännyt huipputyyppeihin erilaisissa projekteissa. Esimerkiksi SAKUstarsin päälava purettiin hyvässä hengessä sähkön opiskelijoiden kanssa yhdessä hujahduksessa. Sitä oli sentään 100m2. On mahtavaa tuntea, että sopii joukkoon, vaikka on aikuisopiskelija, kun toteutetaan yhdessä projekteja, rakennetaan ja puretaan.
– Aktiivinen kulttuuri on hyvinvointia; sielun ruokaa tarvitaan kuten ruokaa ja liikuntaa. Muutoin jää paljon oleellista kokematta ja ymmärtämättä. Hyvään aivoterveyteen kuuluu myös kulttuurin arvostaminen ja harrastaminen. Elämykset.
Carina kuvailee itseään sosiaaliseksi introvertiksi, joka mieluusti käpertyy lueskelemaan hyvää kirjaa sadesäällä. Rakkaus musiikkiin ja kulttuuriin kuljettaa puolestaan erilaisiin konsertteihin ja tapahtumiin.
Elämyksiä juurista ja versoista
Carina Pulkkinen osallistui SAKUstars -ennakkolajeista kirjoitelmiin. Työ arvioitiin hopealle! Lue kirjoitelma Juuret (on/off) tästä
– En ole koskaan julkaissut mitään omaa, mutta olen oikolukenut toisten tekstejä. En ole koskaan aiemmin kokeillut kirjoittaa itse, mutta kerrankos senkin voi aloittaa. Upeaa, että sain palautetta! Meitä oli kaikkiaan 500 ja työt jätettiin arvosteluun nimettöminä. Palautetta sai kuulla näin ollen täysin neutraalista näkökulmasta, mikä tuntui uskomattoman hienolta, hän kertoo.
Aktiivinen kulttuuri on hyvinvointia; sielun ruokaa tarvitaan kuten ruokaa ja liikuntaa. Muutoin jää paljon oleellista kokematta ja ymmärtämättä.
Aikuisena Pulkkinen on samalla hiukan huolissaan siitä, miten vähän nykyään lapset ja nuoret tuntuvat lukevan, ja ovat kiinni nopeissa videoissa lukemisen sijaan. Se ei kasvata pitkäjänteisyyttä eikä vaadi keskittymiskykyä.
– Lukeminen vaatii luonnollisesti oman mielikuvituksen käyttämistä enemmän kuin valmiin katsominen. Tällöin myös kekseliäisyys kehittyy lukiessa.
– Juuret ja versot -aihepiiri innosti, ja teksti lähti soljumaan itsestään, ja annoin sen päästä maaliin. Sitten luin ja korjailin. Pyysin äidinkielen opettajaani Ville Kilpiää lukemaan tekeleeni ikään kuin peilatakseni tekstin runkoa. Hän antoi rakentavaa palautetta, esim. kehotti käyttämään lisää kielikuvia, eli kasvattamaan harkittuja versoja ja latvoja ja just oikeisiin kohtiin. Lopputuloksena kirjoitin tekstistä varmaan kuusi versiota itsekseni. Halusin kirjoittaa osuvasti ja varata äkkikäänteitä ja yllätyksellisyyttä. Lopulta lähetin tekstin kisaan jännittäen, miten sen kävisi, Carina tiivistää.
Pulkkisen kesä kuluu tiiviisti hoitotyössä, mutta hyvinvointia ja vastapainoa tarjosi mm. vaellus Keski-Suomessa. Harrastus ja työ vuorottelevat. Lähihoitajaopintoja hän lupaa myös edistää kesällä myös tekemällä YTO-opintoja Moodleen.