Sattumien summa vei esimieskoulutukseen

Työnjohtaja Jarkko Kujala, Tibnor Oy

- Paljon hyvää tietoa ja todella laajalta alarintamalta, kertaa seinäjokinen Jarkko Kujala Tibnor Oy:stä kokemuksiaan Sedun esimiesvalmennuksesta. Kujala valmistui maaliskuussa 2022 työnjohtajaksi suorittaen tuotannon esimiestyön erikoisammattitutkinnon.

Työnjohtaja Jarkko Kujala seisoo teollisuushallin edessä katsoen kameraan, kädet taskussa, kypärä päässään ja huomioliivi päällä.

- Paljon hyvää tietoa ja todella laajalta alarintamalta, kertaa seinäjokinen Jarkko Kujala Tibnor Oy:stä kokemuksiaan Sedun esimiesvalmennuksesta. Kujala valmistui maaliskuussa 2022 työnjohtajaksi suorittaen tuotannon esimiestyön erikoisammattitutkinnon.

Polku esimiesasemaan

– Olen ollut töissä Tibnorilla vuodesta 2004 saakka. Valmistuin vuonna 1999 Sedusta levyseppähitsaajaksi, ja 15-vuotiaasta saakka tein töitä rakennushommissa isän rakennusliikkeessä. Ennen Tibnoria olin töissä vuoden Pohjanmaan Raudoitteella ja kävin armeijan, Kujala kertoo työhistoriastaan.

Parts-myyntiä tekevä Tibnor Oy valmistaa poltto-, plasma- ja laserleikkeitä. Seinäjoen tehtaalla tuotannossa työskentelee noin 170 työntekijää. Kujala on tehnyt töitä nykyisessä roolissaan työnjohtajana vuoden 2022 alusta alkaen.

– Tähän tehtävään ja esimieskoulutukseen päätyminen oli sattumusten summa. Olin aiemmin töissä varastolla, kun siirryimme tekemään töitä kolmen vuoron sijasta kahdessa vuorossa. Minusta tuli silloisen työparini kanssa kymppi vuonna 2019, ja työkaveri innostui siitä ja lähti opiskelemaan teknilliseen korkeakouluun. Päällikkö kysyi kiinnostaisiko minua kouluttautua. Etsin koulutuksia netin kautta ja löysin Sedun Esimiesareenan ja tuotannon esimiestyön erikoisammattitutkinnon. Aloitin opinnot keväällä 2021.

Pari kuukautta ennen valmistumistaan Kujala aloitti työnjohtajan tehtävässä. – Tämä on työnä vaihtelevaa. Ehdin tehdä töitä hallin puolella 17 vuotta. Kyllä tämä on täysin erilaista, samojen asioiden parissa toki työskennellään mutta asioita katsotaan eri näkökulmasta. Alussa oli vaikeaa ajatella itseään esimiehenä ja tehdä päätöksiä mutta pikkuhiljaa siihen on kasvanut ja oppinut.

Tutkinto etäopintoina – runsaasti vuorovaikutusta


Esimiesareenalla opiskelu ja Tuotannon esimiestyön erikoisammattitutkinnon suorittaminen antoi Kujalalle tietoa ja näkökulmia uutta työtä varten. – Sain paljon hyvää tietoa. Minulla oli runsaasti opintoja perehdytykseen ja työlainsäädäntöön liittyen, joka on mielestäni mielenkiintoista. Kaikesta oppimastani ylitöihin, lomiin ja työsopimuksiin liittyen on ollut sittemmin hyötyä työssäni.

Työnjohtaja Jarkko Kujala katsoo kameraan kasvokuvassa, valkoinen kypärä päässään.

Käytännön tasolla opinnot sujuivat Kujalan mukaan kivuttomasti. – Opinnot oli hyvin suunniteltu ja aikataulut pitivät. Ei ollut kiire mihinkään, kun opiskelin etänä – Sedun tiloissa en käynyt koko opintojen aikana ollenkaan. Se sopi kyllä minulle, ja yllättävän paljon oli hyvää keskustelua ja vuorovaikutusta syntyi, Kujala kehuu.

– Meitä opiskelijoita oli niin laajalta alarintamalta; oli väkeä Atrialta, sairaalasta ja ravintolasta mutta kaikilla oli kuitenkin samoja haasteita työssään, puhuimme siis samoista asioista. Oli hyvä saada erilaisia näkökulmia sekä vinkkejä ja havaita se, että henkilöstöasioissa perustekeminen on samaa, ei ole merkitystä teetkö töitä sairaanhoitajana vai keittiössä.

Esimiesareenan kouluttajat saavat Kujalalta kiitosta. – Opettajat olivat päteviä, kaikilla tuntui olevan vuosien kokemus takanaan. Ei tullut opintojen aikana sellaista kysymystä vastaan, johon he eivät olisi osanneet vastata.

Kaikesta oppimastani ylitöihin, lomiin ja työsopimuksiin liittyen on ollut sittemmin hyötyä työssäni.

Työn ohessa ja työtä kehittäen


Monia perheellisiä ja työssä käyviä opintojen aloittaminen mietityttää aikataulujen vuoksi. Kujalalla opinnot työn ohessa sujuivat ”tosi hyvin”.

– Omat lapset ovat toki jo sen verran isoja, että eivät häirinneet opiskelua. Ja motivaatio opiskeluun on eri mitä nuorena.

– Töiden osalta toimin aloittaessa työmaan kymppinä ja opintojen aikana pääsin tuuraamaan työnjohtajia, eli tekemään periaatteessa sitä mitä opiskelinkin. Töissä oli opintoihin liittyviä projekteja, kuten tuotannon läpimenon kehittäminen. Omassa vuorossani otimme käyttöön myös työntekijöiden kehittämissuunnitelman, johon sisältyy työnkiertoa, lähtien liikkeelle osaamiskartoituksesta. Väki on kyllä tykännyt siitä, on vaihtelua ja vähentää haavoittuvuutta, kun kaikki osaavat tehdä kaikkea.

Tibnor motivoi työntekijöitään kouluttautumaan. Tuotannon esimiestyön erikoisammattitutkintoa opiskelee tällä hetkellä kahdeksan Tibnorin työntekijää. – Työnantaja suhtautuu tosi myötämielisesti, Kujala vahvistaa ja kertoo tehneensä yhdessä jälkitehtäviä muiden Esimiesareenalla opiskelevien kanssa.

Työnjohtajan opintoja Kujala suosittelee kaikille, jota kyseinen työ vähänkin kiinnostaa. – Tai esimiestehtävät ylipäätään. Esimiesareenalla on myös hyviä teemoja perehdyttäjille, heille suosittelen myös.

Jaa: