Tämä on ihan huippua – hitsausala sopii myös naisille

Välillä voi olla prinsessa, vaikka onkin metallialalla töissä

Joulukuussa Sedussa opiskeltiin hitsausliitoksen visuaalista tarkastamista VT1:stä. Vierailevana opettajana toimi hitsausasiantuntija, Insinööri (AMK), IWE, IWI-C, Lead Auditor Maria Lammentausta Q-Test Oy.stä. Nainen näissä hommissa on harvinaisuus. Maria Lammentaustakin suunnitteli aluksi kosmetologin uraa, vaikka isällä oli konepaja.

Joulukuussa Sedussa opiskeltiin hitsausliitoksen visuaalista tarkastamista VT1:stä. Vierailevana opettajana toimi hitsausasiantuntija, Insinööri (AMK), IWE, IWI-C, Lead Auditor Maria Lammentausta Q-Test Oy.stä. Nainen näissä hommissa on harvinaisuus. Maria Lammentaustakin suunnitteli aluksi kosmetologin uraa, vaikka isällä oli konepaja.

-Ura metallialalla lähti kesätöistä konepajalla, kertoo Lammentausta. Ala ei ollut mikään nuoren tytön unelma, joten on yllättävää, että pääydin tähän. Kiinnostus alaan on kasvanut koko ajan. Valmistuin tuotantotalouden insinööriksi v. 2006. Silloin haettiin tuotantokoordinaattoria konepajalle ja sain paikan. Pian yrityksessä alettiin kysellä, kuka olisi halukas lähtemään opiskelemaan kansainväliseksi hitsauskoordinaattoriksi. Aluksi vähän hirvitti, mutta suoritin IWS-koulutuksen ja luin myöhemmin Lappeenrannassa hitsausinsinööriksi. Sitten hitsausala jo veikin mennessään. Nyt olen työskennellyt alalla runsaat 16 vuotta.

-Tämän vuoden alusta olen kouluttanut uusia tarkastajia. Koulutan tarkastuspätevyyksiä, visuaalista tarkastusta, tunkeuman estoja ja magneettijauhotarkastuksia. Kouluttamisen lisäksi toimin ulkopuolisena hitsauskoordinaattorina ympäri Suomea mm. painelaitteet, kantavat teräsrakenteet, henkilönostimet, erilaiset materiaalit ja aineen paksuudet. Työ on mielenkiintoista ja vaihtelevaa.

-Olen hyvin kiinnostunut metallialasta ja erityisesti hitsauksesta, johon olen innostunut valtavasti. Olen tehnyt myös hitsaajan työtä ja hitsannut pätevyyskokeen. Isäni on konepajayrittäjä ja meillä on aina kotona hitsattu. Siskoni on hitsaaja. Tämä on vähän niin kuin sukurasite.

-Omassa työssä parasta on vaihtelevuus. En ole usein kahta päivää pidempään samassa paikassa. Ympäristö vaihtuu ja tapaan paljon ihmisiä. Se sopii minulle, koska olen sosiaalinen luonne. Olen luonteeltani kunnianhimoinen ja minulle on tärkeää, että voin haastaa itseäni ja voin oppia lisää sekä pystyn etenemään.

Konepajoissa moderneja laitteita ja valtavasti mahdollisuuksia

-Kaikkien tyttöjen ei tarvitse olla sellaisia, että on koko iän rassannu mopoja tms. Alalle voi silti lähteä, niin kuin minäkin. Tämä on ihan huippua, sen takia tänne kannattaa tulla. Siskoni on hitsannut pienestä asti, minä en, silti olen löytänyt tästä sen oman jutun.

-Konepajalla on valtavasti erilaisia tehtäviä. Kaikki työ ei ole mustaa ja raskasta. On siistejä töitä, joissa ei rälläkän kipinät lennä. Jos ei ole kiinnostunut hitsaamisesta, asentamisesta tai koneistamisesta, voi lähteä laatuun liittyviin tehtäviin. Konepajoilla on nykyään hienoja moderneja laitteita ja valtavasti eri mahdollisuuksia sekä hyvät työllistymismahdollisuudet. Tosi mielenkiintoista ja mukavaa on työskennellä tällä alalla. Silti voi pukeutua välillä prinsessaksi, lakata kynnet punaiseksi ja lähteä juhliin, nauraa Lammentausta.

Hitsausalan koulutusta

-VT1 ja VT2 -koulutus on suunnattu tekniikan- ja metalliteollisuuden konepajan henkilöille ja yksinyrittäjille, jotka ovat hitsauksen kanssa tekemisissä, kertoo kone- ja tuotantotekniikan kouluttaja Aki Alanen Sedusta. Sekä laatupäälliköille ja laadusta vastaaville henkilöille. Koulutuksen ykkösosuudessa käymme läpi hitsausliitoksen tarkastuksen perusteet ja opitaan soveltamaan niitä käytäntöön ja täyttämään rapotit. Toisessa osuudessa valmennetaan enemmän hitsauksen tarkastuksen hallintaan, täyttämään visuaalisen tarkastuksen tarkastusraportti sekä saamaan valmiuksia lähteä sertifioimaan itsensä viralliseksi tarkastajaksi eri menetelmillä. Alkukeväästä meillä Sedussa on seuraava VT1-koulutus, joka kestää kolme päivää. Loppuvuodesta on kahden päivän VT2-koulutus.

.

Haastattelu tehty 12/22

-Konepajalla on valtavasti erilaisia tehtäviä. Kaikki työ ei ole mustaa ja raskasta. On siistejä töitä, joissa ei rälläkän kipinät lennä

Maria Lammentausta

Lue lisää

Jaa: