Varautuminen sähkökatkoihin

Sedu varautuu sähkökatkoksiin. Ja joka tapauksessa sähkön säästäminen on vastuullista Sedun toimintaa. Sedu on mukana valtakunnallisessa Astetta alemmas -energiansäästökampanjassa.

Sedu tiedottaa varautumisesta sähkökatkoihin ja ohjeistaa toimimisesta sähkökatkojen aikana nettisivujen kautta sekä opiskelijoille ja huoltajille Wilman kautta. Ohjeet löytyvät nettisivuilta suomeksi ja englanniksi. Nettisivuilla oleva materiaali pidetään jatkuvasti ajan tasalla.

Toiminta ennakkoon tiedossa olevan sähkökatkon aikana

Ennakkoon tiedossa olevista sähkökatkoista tiedotetaan opiskelijoille ja henkilöstölle etukäteen. Lyhyiden, 1–2 tunnin mittaisten sähkökatkojen varalta työskentely suunnitellaan ennalta sellaisilla tehtävillä ja töillä, jotka eivät vaadi sähköä.

Opiskelijoille ja huoltajille tiedotetaan Wilman välityksellä, henkilöstölle intran ja sähköpostin välityksellä. Verkkosivuilla tiedote pidetään jatkuvasti ajan tasalla.

Toiminta yllättäen tulevan sähkökatkon aikana

Yllättäen tulevien sähkökatkojen aikana työskentelyä jatketaan opettajan ohjeiden mukaan tunnin ajan, jonka jälkeen opiskelijat voidaan lähettää kotiin koulutuspäällikön päätöksellä. Työelämässä tapahtuvan oppimisen osalta noudatetaan kunkin työpaikan ohjeita.
Asuntolat toimivat normaalisti. Asuntolaohjaajat ohjeistavat tarvittaessa.

Secapp toimii henkilökunnan tiedotuskanavana. Opettajat ohjeistavat opiskelijoita paikan päällä, asuntoloissa asuntolaohjaajat.

Sähkölukot

Vaikka sähkölukot eivät toimi, huoneesta tai rakennuksesta pääsee aina ulos.

Hissit

Hissit eivät ole käytössä sähkökatkon aikana. Toimitaan hississä olevien ohjeiden mukaan.

Ruokailu

Jos sähkökatko on tiedossa viimeistään päivää aikaisemmin, opiskelijoiden lounasjakelu voidaan toteuttaa normaalisti.

Äkillisten, lyhyiden sähkökatkojen aikana ruokailu pyritään järjestämään mahdollisuuksien mukaan tai hoitamaan korvaavalla järjestelyllä.
Sähkökatkojen sattuessa tarjoiltava ruoka saattaa olla ruokalistasta poikkeava.
Pitempien sähkökatkosten aikana lounasjakelua ei pystytä toteuttamaan.

WC-tilat

WC-tilat eivät ole käytössä sähkökatkon aikana.

Lämmitys ja ilmanvaihto

Lämmitys ja ilmanvaihto eivät ole toiminnassa sähkökatkon aikana.

Valaistus

Valaistus ei toimi sähkökatkon aikana. Turvavalaistusjärjestelmät toimivat keskimäärin tunnin, ja toimipisteissä on muutamia akkukäyttöisiä lamppuja. Kaikkia ohjeistetaan käyttämään matkapuhelimien taskulamppuja niissä tiloissa, joissa ei ole turvavaloja.
Ulkovalot eivät toimi sähkökatkon aikana.

Tietoverkot

Palvelinten ja runkoverkon aktiivilaitteiden virransyöttö on varmennettu siten, että se kestää noin kahden tunnin sähkökatkot. Ensisijainen tavoite on estää mahdollisia virtapiikkejä rikkomasta kriittisiä laitteita.

Sen sijaan ei voida taata, että työasemien tietoliikenneyhteydet säilyvät virtakatkon aikana. Työasemien tietoliikenneyhteyksien katketessa verkkoyhteyttä voi jakaa matkapuhelimen avulla, jolloin on mahdollista päästä kiinni Sedun julkisiin palveluihin ja alueellisten sähkökatkojen aikana muualla Suomessa oleviin palveluihin.

Sedun toimipisteisiin hankitaan varavirtalähteitä, joiden avulla voi ladata matkapuhelinta sähkökatkojen aikana.

Ohjeet verkkoyhteyden jakamiseen matkapuhelimesta:
iPhone: https://jelppari.epedu.fi/ohjeet/iphonen-internetyhteyden-jakaminen-tietokoneeseen-hotspot/
Android: https://jelppari.epedu.fi/ohjeet/nokian-internetyhteyden-jakaminen-tietokoneeseen-hotspot/

Turvallisuusryhmät Sedun eri toimipisteissä kokoontuvat 9.1.2023 alkavalla viikolla ja varmistavat yksityiskohdat kampuksilla.