Apua hakemiseen

Meillä opiskelupaikkaa hakevien ja Sedussa opiskelevien neuvontaan ja ohjaamiseen panostetaan.

Hakeutumisvaiheessa apua saa Hakijapalveluista. Uraohjaaja Aki-Pekka Koivusalo ja urasuunnittelija Heli Räty tapaavat hakijoita tai ovat yhteydessä puhelimitse, sähköpostitse tai etäyhteyksin.

- Puheluja ja sähköpostia tulee paljon, niin yhteistyötahoilta kuin koulutuksista kiinnostuneilta henkilöiltä, AP Koivusalo kertoo.
Hakijapalvelujen ohjaajat sopivat asiakastapaamisia. He järjestävät erisisältöisiä Sedu-infoja aina tilaisuuden mukaan. Lisäksi heidät tapaa Ohjaamoissa koko Etelä-Pohjanmaan alueella.

Katso lähin Ohjaamo

Tarvitsetko tietoa koulutuksista, apua hakeutumisessa tai henkilökohtaista ura-ohjausta? Kysy lisätietoa hakijapalveluista!

  • Jos haluat aloittaa opinnot lukukauden kuluessa, täytä avoin hakemus Seduun. Selvitetään yhdessä, miten voisit aloittaa opintosi mahdollisimman pian.
  • Jos sinulla on jo aikaisempi ammatillinen tutkinto, hyödynnä jatkuvaa hakua.
  • Jos haluat suorittaa opintosi loppuun Sedussa, täytä avoin hakemus.
  • Jos olet työtön työnhakija, katso Sedun työvoimakoulutusten (linkki tai nosto) monipuolinen tarjonta.

Koulutuskokeiluilla uuden uran alkuun

– Koulutuskokeilussa pääsee kokeilemaan alaa, joka vaikuttaa sopivalta, kiinnostavalta. Se antaa miettimisaikaa eikä asiakas koulutuskokeilussa sitoudu vielä mihinkään, AP Koivusalo kertoo.
Koulutuskokeilut kestävät keskimäärin 5, maksimissaan 10 päivää.

Hakijapalvelut auttaa kaikkia, jotka ottavat yhteyttä.

– Meiltä saa apua, kun kysyy. Autamme hakijoita, heidän opojaan ja muita ohjaajiaan, huoltajiaan, kertoo Heli Räty.

Oikean alan löytäminen on iso kysymys ja siihen käytetään aikaa. Heli ja AP auttavat hakulomakkeiden etsimisessä ja niiden täyttämisessä nopeasti. Mutta heidän tietoja ja näkemyksiä tarvitaan usein myös, kun etsitään ratkaisua opintojen rahoittamiseen.

– Pyrimme auttamaan kaikissa mahdollisissa asioissa ja mitä me emme vielä tiedä, lupaamme selvittää, Heli ja AP painottavat.

Osaamista kannattaa päivittää

Hakijapalveluissakin on kausivaihtelua; nyt kysellään koulutuksista liittyen esim. ilmalämpöpumppuihin, muovihitsaukseen, välinehuoltoon. Yhteishaussa kysytään tarkempia tietoja harkintaan perustuvasta valinnasta, soveltuvuuskokeista ja niiden toteutuksesta tänä keväänä.

– Paljon tulee yhteydenottoja ihan muista asioista. Sedun osaamista tarvitaan mm. könninkellon maalaamiseen, kampaaja-ajan varaamiseen, auton korjaamiseen, AP Koivusalo listaa.

Jatkuva haku ja joustava opintojen aloittaminen sekä Sedun laaja koulutustarjonta aiheuttavat sen, että asiakas ei löydä helposti sitä juuri hänelle sopivaa koulutusta. Silloin kannattaa ottaa yhteys Hakijapalveluihin. Kun vanha arki kyllästyttää, uusia uria on tarjolla. Hakijapalveluista löytyy uraohjaaja ja urasuunnittelija, jotka osaavat esittää oikeita kysymyksiä, jolloin uuteen on helpompi harpata.

Ota yhteyttä – hakijapalvelut auttaa

Hietarinta, Anu

Koulutuspäällikkö | Hakijapalvelut, Opiskelijapalvelut, TUVA – tutkintokoulutukseen valmentava koulutus

Sedu Seinäjoki, Ammattikoulunkatu

Koivusalo, Aki-Pekka

Uraohjaaja | Hakijapalvelut, Opiskelijapalvelut

Sedu Seinäjoki, Ammattikoulunkatu

Lillvis, Mervi

Palveluneuvoja, hakijapalvelut | Hakijapalvelut, Opiskelijapalvelut

Sedu Seinäjoki, Ammattikoulunkatu
Kuvassa opinto-ohjaaja ja urasuunnittelija Heli Räty Sedun hakijapalveluista.

Räty, Heli

Urasuunnittelija | Hakijapalvelut, Opiskelijapalvelut

Sedu Seinäjoki, Ammattikoulunkatu

Sinimäki, Susan

Projektisuunnittelija | Hakijapalvelut, TUVA – tutkintokoulutukseen valmentava koulutus

Sedu Seinäjoki, Ammattikoulunkatu

Opintojen aikana tukea tarjolla

Opintojen aikana opinto-ohjaajat, ja tietysti kuraattorit ja terveydenhoitajat auttavat arjen haasteissa. Tukea opintojen alussa saa esim. OIVA-opinnoilla, ja koko opintojen ajan on mahdollista saada lisää ohjausta eri ammattialojen opintoihin Vauhdittamojen ohjaajilta. Sedun jokaisessa yksikössä toimii Vauhdittamo, ja ohjaajina toimii usein erityisopettajia.

Helmikuun alussa Sedussa aloittanut uraohjaaja Marjo Ahoketo tarjoaa matalan kynnyksen uraohjausta opiskelijoille, siis yksilöohjausta ja neuvontaa opiskelijoille, jotka tarvitsevat tukea omien vahvuuksien kartoittamiseen, omien uratavoitteiden saavuttamiseen tai elämänhallintaan. Ahoketo auttaa kaikkia Sedun opiskelijoita eri toimipisteissä.

– Opiskelijat voivat ohjautua yksilöohjaukseen mm. opinto-ohjaajien, kuraattorien, vastuuohjaajien ja erityisopettajien kautta. Itsekin voi olla suoraan yhteydessä, Marjo kertoo.

Ensimmäisen tapaamisen Marjo pyrkii järjestämään ihan livenä kasvokkain. Siinä on mukana myös opinto-ohjaaja tai kuraattori. Sitten tapaamisia jatketaan Teamsin, puhelujen, tekstiviestien, WhatsAppin tai sähköpostin kautta. Mikä nyt kenellekin on helpoin tapa pitää yhteyttä.

Marjo Ahoketo liikkuu kaikilla kampuksilla, joten tapaamisia voi sopia myös opiskelijan omalle kampukselle tai sitten tarvittaessa Ammattikoulunkadulla Marjon toimistolla.

– Opiskelijoita mietityttää, onko alavalinta oikea, mitä muita koulutusvaihtoehtoja on. Opiskelijan kanssa mietitään yhdessä, miten opiskelumotivaatiota voisi lisätä ja miten poissaoloja vähentää.

– Voidaan yhdessä ottaa yhteyttä työssäoppimispaikkoihin, ja voin lähteä myös mukaan ensimmäisellä kerralla, Marjo lupaa.

– Olen opiskelijan vierellä kannustamassa ja tsemppaamassa eteenpäin. Voin olla myös keskustelukaverina tarpeen mukaan, Marjo Ahoketo kertoo uraohjaajan roolista.

Uraohjaukselle ei ole aikarajaa; Marjo pysyy opiskelijan rinnalla niin kauan kuin tarvetta on. Toisille riittää yksi tapaaminen ja toisten kanssa jatketaan pitempään.