Turvajärjestelmistä hyötyä puutavaran ajossa

Lisää turvallisuutta kuljettajalle

Turvajärjestelmät ovat ammattiliikenteessä toimivalle kuljettajalle hyvä työkalu päivittäiseen työskentelyyn. Ne auttavat vähentämään vahinkoja ja lisäämään kuljettajan turvallisuutta. Sedussa turvajärjestelmiä käytetään kahdessa puutavara-autossa. Aluksi ne otettiin koekäyttöön, mutta pian huomattiin, että niistä on oikeasti hyötyä.

Turvajärjestelmät ovat ammattiliikenteessä toimivalle kuljettajalle hyvä työkalu päivittäiseen työskentelyyn. Ne auttavat vähentämään vahinkoja ja lisäämään kuljettajan turvallisuutta. Sedussa turvajärjestelmiä käytetään kahdessa puutavara-autossa. Aluksi ne otettiin koekäyttöön, mutta pian huomattiin, että niistä on oikeasti hyötyä.

-Meillä on opetuskäytössä kaksi puutavara-autoa, mutta järjestelmä mahdollistaa sen, että yksi opettaja pystyy hoitamaa molempia autoja, kertoo metsäalan opettaja Kari Huhtala. Tällöin voin tarvittaessa seurata toista autoa etänä. Yhdessä autossa on aina neljä kameraa, yksi ohjaamossa, molempien ovien peileissä ja nosturissa. Järjestelmästä pystyn seuraamaan, että työskentely kohteessa sujuu ja tarvittaessa puuttumaan asioihin.

On hyvä tietää, ettei ole yksin, vaikka onkin yksin

-Opiskelijat kokevat turvajärjestelmät positiivisena. Aluksi heitä saattaa asia hieman jännittää, mutta käytännön kautta tulee ymmärrys siitä, että se kuuluu opetukseen ja se on myös omaksi eduksi.  Järjestelmä luo turvallisuutta ja opiskelija pystyy tekemään töitä turvallisin mielen silloinkin, kun hän on lähtenyt työssäoppimisjaksolle ja töitä pitää tehdä jo itsenäisesti. On hyvä tietää, että ei ole yksin, vaikka onkin yksin, sanoo Huhtala.

-Kamerasta pystyn tarkistamaan, onko opiskelija ajanut esimerkiksi oikean puupinon luokse. Pyydän opiskelijaa avaamaan oven, jolloin peilissä olevasta kamerasta näkyy noudettava pino.

-Viime vuonna Seinäjoella sattuneessa kolaritilanteessa, kamerat todistivat oikean tapahtuman kulun. Yleinen mielipide kolaritilanteesta oli se, että autossa oli toimittu liikennesääntöjen vastaisesti ja poliisi ei luottanut kahden naisopiskelijan kertomukseen. Kameran tallenteesta sitten nähtiin, että tilanteessa oli toimittu täysin oikein.

Turvajärjestelmästä on todella iso apu

-Kameroista näen missä päin auto liikkuu vai onko se paikallansa sekä myös ajonopeuden. Nykyajan puutavara-autot ovat tekniikkaa tulvillaan. Turvajärjestelmän lisäksi autojen tuulilaseilla on tuulilasikamera, joka seuraa vastaantulevaa liikennettä. Tietokone navigoi puupinoille ja varastoille.

-Turvajärjestelmästä on todella iso ja merkityksellinen apu opetuskäytössä, miettii Huhtala. Muuten en pystyisi hoitamaan kahta eri autoa, kun puutavara-autot kulkevat eri kohteissa. Ja järjestelmä kattaa melko hyvin, katvealueita ei juurikaan ole. Pystyn nopeasti siirtymään kahden auton välillä, jos ne ovat eri varastopaikalla.

Nykyajan puutavara-autot ovat tekniikkaa tulvillaan. Turvajärjestelmän lisäksi autojen tuulilaseilla on tuulilasikamera, joka seuraa vastaantulevaa liikennettä. Tietokone navigoi puupinoille ja varastoille.

Kari Huhtala

Faktaa turvajärjestelmistä:

Kamera välittää kuljettajalle HD-kuvaa lintuperspektiivistä, jolloin kuljettaja näkee koko ajan mitä ajoneuvon ympärillä tapahtuu. Samalla se parantaa myös ajoneuvon ympärillä liikkuvien turvallisuutta. Kuljettajan nukkuessa kameravalvontajärjestelmä valvoo ajoneuvon ympäristöä, jolloin se ennalta ehkäisee varkauksia ja ilkivaltaa. Kuljettaja hyötyy järjestelmästä myös oikeusturvana, koska liikenteen tapahtumat tallentuvat kameralle ja ei ole pelkästään sana sanaa vastaan.

Asetus työkoneen turvallisesta käytöstä otetaan käyttöön 1.3.2020 alkaen: Liikkuvassa työvälineessä tulee olla kamerat tai niitä vastaavat lisälaitteet 1.3.2020 alkaen, jos koneen ympärille jää katvealueita. Asetus koskee kaikkia työkoneita, uusia ja vanhoja

.

Jaa: