Bleta Hysenille Mehiläisen valtakunnallinen Tähtisuoritus-tunnustus

Sedusta lähihoitajaksi vuonna 2021 valmistunut, kosovolainen Bleta Hyseni sai työstään Mehiläisen Mainiokodin Komiakulmalla valtakunnallisen Tähtisuoritus-tunnustuksen. Mehiläinen jakaa Tähtisuorituksia valtakunnallisesti tietyn määrän vuodessa. Kolmisen vuotta Suomessa asunut Bleta ei osannut odottaa saamaansa tunnustusta.

Sedusta lähihoitajaksi vuonna 2021 valmistunut, kosovolainen Bleta Hyseni sai työstään Mehiläisen Mainiokodin Komiakulmalla valtakunnallisen Tähtisuoritus-tunnustuksen. Mehiläinen jakaa Tähtisuorituksia valtakunnallisesti tietyn määrän vuodessa. Kolmisen vuotta Suomessa asunut Bleta ei osannut odottaa saamaansa tunnustusta.

– Se oli täysi yllätys, hän toteaa.

Komiakulmalla kaksi ja puoli vuotta töitä tehneellä Bletalla oli vapaapäivä, kun hän sai työpaikalta soiton. – He sanoivat, että tule käymään, täällä on jotain hyvää.

Bleta sai diplomin ja kertaluontoisen rahakorvauksen. Hän kiirehtii antamaan tunnustusta työkavereilleen: – Pidän mielessä, että tämä on tiimityötä. En voisi olla tässä hyvä ilman työkavereita.

”Tekee työtään sydämellään”

Komiakulman tiimivastaava Sirpa Martin kertoo, että ehdotuksia Tähtisuorituksen saajaksi pohdittaessa he ajattelivat yksikön johtajan kanssa ensimmäisenä Bletaa.

– Kaikki tykkäävät hänestä, hän on valtavan ihana työkaveri. Bleta tekee työtään sydämellään.

– Hän tarttuu aina heti toimeen; jos on jokin idea, niin Bleta alkaa sitä ripeästi toteuttamaan. Korona-aikana hän teki kovasti töitä ja järjesti sijaisia omien kanaviensa kautta.

Bletan vahva sitoutuminen työhönsä näkyy käytännön tasolla. – Hän on tehnyt asukkaistamme valtavan ihanan valokuva-albumin, josta asukkaat tykkäävät kovasti. Hän myös teki videon Komiakulman Facebook-sivulle, jossa hän kuvaa sitä, millaista on työskennellä tällaisessa paikassa, Martin kertoo.

– Hän on lempeällä tavalla hyvin kunnianhimoinen. Olen sanonut Bletalle, että hänestä on mihin vaan.

Työ tärkeää kielen oppimisen kannalta

Komiakulmalla on 20 asukasta, pääasiassa muistisairaita henkilöitä.

– Olen viihtynyt täällä tosi hyvin, Bleta kertoo. – Nyt varsinkin, kun tunnen asukkaat, työntekijät ja systeemit jo hyvin. Täällä on hyviä työkavereita.

Aloitettuaan työskentelyn Komiakulmalla Bleta oli ollut Suomessa puoli vuotta ja osasi Suomea vain vähän. – Suurin haaste on ollut kielen oppiminen, mutta nyt se on helpottanut, kertoo sujuvasti suomea puhuva Bleta.

– Kielen oppimisessa ajattelen vauvoja, jotka oppivat vuorovaikutuksessa toisten kanssa, kuulemalla ja toistamalla. Joten vaikka en alussa pystynyt keskustelemaan asukkaiden kanssa, aloin rohkeasti opettelemaan ja juttelemaan. Muistisairailla tulee paljon samojen sanojen toistoa, se on auttanut myös kielen oppimisessa.

– Lähdin kielen kanssa nollasta liikkeelle. Kieli sulkee ovia ja se myös aukaisee niitä. Tämä pätee myös ystäviin. Työllä on kyllä suurin merkitys kielen oppimisen kannalta.

Työ vanhusten parissa ei luultavasti olisi ollut Bletan kotimaassa mahdollista. – Kosovossa vanhuksista suurin osa kuolee kotona. Perhe hoitaa heitä, kaikki hoitavat – koko Kosovossa on ehkä kolme vanhusten hoivakotia.

– Sedun opintojen toteutustapa oli todella hyvä, kun jakson teoriaopinnot ja harjoittelujakso olivat tiiviisti peräkkäin. Kotimaani opintojen aikana harjoittelupaikkojen saaminen oli vaikeaa, Bleta vertaa.

Töitä ja opintoja Suomessa – jatkossakin

Bleta on viihtynyt Suomessa hyvin. – Tykkään asua täällä, moni asia täällä sopii luonteelleni. Pidän luonnosta ja harrastan valokuvausta sekä lukemista, ja täällä on molempiin hyvät mahdollisuudet.

– Täällä on myös turvallista.

– Saimme Sedusta todella hyvän mahdollisuuden. Opintojemme aikana saimme enemmän tukea, mitä olisi edes kuulunut, mm. asumiseen ja työhön liittyen. En voi kuvitellakaan mitä se olisi ollut ilman Sedua, Bleta kiittelee.

Toki ikävä välillä yllättää. – Ei ikävä perhettä kohtaan poistu, ikävöin kyllä perhettä. Mutta mitä enemmän täällä asuu, niin sitä enemmän tämä alkaa tuntua kodilta.

Toistaiseksi Bleta suunnitteleekin asuvansa Suomessa. – Tulevaisuudesta ei voi tietää mitä se tuo tullessaan, mutta nyt ainakin ajattelen näin. Suurin unelmani on jatkaa opintojani.

Jaa: