Kiinteistönhoito Taitaja-kisojen lajina ensimmäistä kertaa

Taitaja-semifinaalit Sedu Rastaantaipaleella 31.1.- 2.2.2023

Sedu isännöi tammi-helmikuun vaihteessa Taitaja-kisojen semifinaalia lajissa 316, Kiinteistönhoito. Laji on Taitaja-kisojen kilpailulajina ensimmäistä kertaa. Semifinaalikoordinaattorina toimi opettaja Petri Jokimäki Savon ammattiopistosta, ja tuomareina toimivat talotekniikan opettaja Toni Koski ja kiinteistönhoidon opettaja Niko Havelin Sedulta, sekä toimitusjohtaja Sami Pihlaja Easy Palvelut Oy:stä. Seinäjoella kävi kilpailemassa 6 kiinteistönhoidon opiskelijaa eri puolelta Suomea. Paikalla semifinaaleita seuraamassa oli myös Taitaja-kisan lajivastaavana toimiva Puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan ohjaaja Ilir Avdiu Omniasta Espoosta, joka järjestää Taitaja-kisat tänä vuonna. Kuopiossa ja Seinäjoella järjestetyistä lajin 316 semifinaaleista 5 kilpailijaa pääsee finaaliin.

– Kiinteistönhoidon Taitaja -kisoja pyritään tästä eteenpäin jatkamaan vuosittain. Kiinteistönhoito on tärkeä ala, ja Taitaja-kisojen myötä tavoitteena on nostaa kiinteistönhoidon profiilia, sillä ala on monipuolinen, ja osaajia tarvitaan jatkuvasti lisää, toteaa semifinaalikoordinaattori Petri Jokimäki SAKKY:sta.

Semifinaalin kilpailijoilla oli kolme tehtävää ja yhteensä 4 tuntia aikaa suorittaa ne. Ensimmäisenä tehtävänä oli rakennustekninen korjaustyö, eli mittojen mukainen kiinnittäminen levyseinään. Toisena tehtävänä koottiin viemärikokonaisuus, millä osoitettiin LVV-järjestelmien toimintakunnon ylläpidon osaamista. Kolmannessa tehtävässä säädettiin ja huollettiin kaksoishuuhdeltava wc -istuin, joka kuuluu kiinteistöteknisten järjestelmien osaamiseen.

Kiinteistönhoidon perustutkinto on nyt Sedulla yhteishaussa toista kertaa. Kiinteistönhoidon osaavista ammattilaisista on jatkuvasti pulaa, ja siksi jokainen uusi osaaja on tärkeä. Tämä on monipuolinen ja vaihteleva ammatti. Alalla tarvitaan itsenäistä työotetta, teknistä osaamista sekä yhteistyö- ja asiakaspalvelutaitoja. Kiinteistönhoitajat toimivat kiinteistöjen hoito-, huolto-, korjaus- ja asiakaspalvelutehtävissä kiinteistöpalvelu- ja kiinteistöhuoltoyrityksissä sekä kuntien ja teollisuusyritysten palveluksessa.

Seinäjoella Taitaja-kisat järjestetään vuonna 2026.

Jaa: