Nousussa sähkö- ja automaatioala ja talotekniikka – laskussa ravintola- ja catering-ala

Yhteishaku ammatilliseen koulutukseen ja lukioihin päättyi 21.3.2023 klo 15.00. Yhteishaussa hakemuksen tekivät peruskoulunsa päättävät, joilla on velvollisuus hakea toisen asteen koulutukseen. Yhteishaussa voivat hakea myös kaikki ne, joilla ei vielä ole ammatillista perustutkintoa tai ylioppilastutkintoa.

Kuvassa koneistuksen työsalissa kone- ja tuotantotekniikan opettaja ja kaksi opiskelijaa, nuori nainen ja mies.

Yhteishaku ammatilliseen koulutukseen ja lukioihin päättyi 21.3.2023 klo 15.00. Yhteishaussa hakemuksen tekivät peruskoulunsa päättävät, joilla on velvollisuus hakea toisen asteen koulutukseen. Yhteishaussa voivat hakea myös kaikki ne, joilla ei vielä ole ammatillista perustutkintoa tai ylioppilastutkintoa.

Seinäjoen koulutuskuntayhtymä Sedussa oli yhteishaussa tänä keväänä haettavana yhteensä 1455 opiskelijapaikkaa. Luvussa on mukana tutkintokoulutukseen valmentavan TUVA-koulutuksen 135 paikkaa.

– Yhteishaussa Sedun on valinnut ensisijaiseksi opiskelupaikakseen hieman vähemmän nuoria kuin viime vuonna. Vuonna 2022 ensisijaisten hakijoiden määrä Seduun oli hieman yli 1300, ja tänä ensisijaisten hakijoiden määrä jää noin sata pienemmäksi. Luvut tarkentuvat lähipäivinä, tiivistää vararehtori Hellevi Lassila.

Hakija sai valita enintään seitsemän hakukohdetta mieluisuusjärjestykseen. Ensisijaisuus tarkoittaa kohdetta, jonka hakija on valinnut ykköstoiveekseen. Kaikkiin Sedun hakukohteisiin tehtiin yhteensä yli neljätuhatta hakua.

Sedun suosikkialat ennallaan: perustason ensihoito sekä sähkö- ja automaatioala

– Sosiaali- ja terveysala on Sedun suurin, ja perustason ensihoitaja on Seduun hakeneiden suurin ammattitoive – yhtä opiskelupaikkaa tavoittelee lähes neljä hakijaa (paikkoja 16), vararehtori Hellevi Lassila kertoo.

Ensisijaisten hakijoiden määrä Sedun lähihoitajakoulutukseen laski jonkin verran viimevuotisesta. Alalle järjestetään pääsy- ja soveltuvuuskokeet, ja jatkuvan haun kautta ryhmiä täydennetään.

– Sosiaali- ja terveysalalla on huutava työvoimatarve, ja Sedu lähihoitajakoulutukset ovat käynnissä eri paikkakunnilla Kauhavalta Kauhajoelle. Koulutuksiin haetaan jatkuvassa haussa. Alan koulutusta on tarjolla myös työvoimakoulutuksena, ja lisäksi hoiva-avustajakoulutuksella vastataan alan työnantajien työvoimatarpeeseen. Oppisopimuskoulutus on vakiinnuttanut paikkansa alalla, Lassila sanoo.

Tekniikan aloista sähkö- ja automaatioala on Sedussa tasaisen suosittu niin Kurikassa, Lapualla, Seinäjoella kuin Ähtärissäkin: aloituspaikkoja 119, joihin on n. 160 ensisijaista hakijaa. Sähkö- tai automaatioasentajaksi pääsee opiskelemaan todistusarvosanojen perusteella.

Talotekniikka kiinnosti jo viime vuonna huomattavan paljon, ja positiivinen kierre jatkuu; putkiasentajaksi opiskellaan Sedussa Kurikassa ja Seinäjoella, Lapualla kylmäasentajaksi. Ensisijaisia hakijoita on enemmän kuin aloituspaikkoja. Pintakäsittelyalan kiinnostus on tänäkin vuonna hyvällä tasolla.

– Rakennusalan kiinnostus kaikilla Sedun kampuksilla Kurikassa, Lapualla, Seinäjoella ja Ähtärissä on hyvällä tasolla, toteaa Lassila.

Logistiikan suosio kestää, ja alalle hakeutuvien motivaatiota mitataan vielä soveltuvuuskokeissa. Kasvava ala tarjoaa monenlaisia työpaikkoja, ja alalle koulutetaan uusia tekijöitä myös jatkuvan haun ja työvoimakoulutusten kautta.

Hyvä kehitys taittui yllättäen

Vaikuttiko turvallisuusalan negatiivinen julkisuus? Turvallisuusalan toimijoiden väärinkäytökset tulivat ilmi vuoden alussa. Kritiikki kohdistui lyhyeen koulutusaikaan eikä tutkintokoulutukseen. Kurikan turvallisuusalalle ensisijaisia hakijoita on selvästi vähemmän kuin viime vuonna. Turvallisuusalan osaajia tarvitaan kaikissa tapahtumissa ja entistä enemmän julkisissa tiloissa.

Ikävä yllätys Sedulle oli tieto- ja viestintätekniikan pienet hakijamäärät.

– Tieto- ja viestintätekniikassa ollaan uusimman ja nopeimmin uusiutuvan tekniikan ääressä. Koulutuspaikkoja jää yhteishaun jälkeen avoimeksi Kurikassa, Lapualla ja Seinäjoella tietoverkkoasentajan koulutukseen, ja ne avataan jatkuvaan hakuun. Nyt esim. alanvaihtajille avautuu mahdollisuus uuteen, Lassila lupaa.

Hius- ja kauneudenhoitoalan ensisijaisten hakijoiden määrä puolittui viime vuodesta mutta ensisijaisia hakijoita on silti enemmän kuin aloituspaikkoja. Koulutuspaikkoja on 22, ja alalle järjestetään pääsy- ja soveltuvuuskokeet ennakkotehtävineen.

Mistä kokkeja ja tarjoilijoita löytyy jatkossa?

– Kokit varmaan loppuvat Etelä-Pohjanmaalta, niin alhainen on ravintola- ja catering-alan vetovoima, huokaa vararehtori Hellevi Lassila.

Sedussa tehdään myös hankkeen voimalla töitä alan vetovoiman kasvattamiseksi. Alan kokenut opettaja Minna Luomanen tekee töitä ruokapalvelualan vetovoiman kasvattamiseksi kouluvierailuilla ja tiiviillä yhteistyöllä työpaikkojen ja alan ammattilaisten kanssa.

– Korona kuritti ravintola-alaa, mutta lounasravintolat ja tapahtumat ovat uudessa nousussa. Ravintola-ala kaipaa kipeästi osaavia ammattilaisia mutta mistä näitä luovia asiakaspalvelijoita löydetään koulutukseen, ihmettelee Lassila.

TUVA – tutkintokoulutukseen valmentava koulutus

TUVA-koulutus on rakennettu nimenomaan niin, että opintoihin voi tulla joustavasti lukuvuoden aikana. Valmentavassa koulutuksessa on myös oma polku maahanmuuttajille. Sedu järjestää TUVA-koulutusta kampusten (Kurikassa, Lapualla, Seinäjoella, Ähtärissä) lisäksi Kauhavalla ja keskusteluita käydään myös Alavuden kanssa.

– On tärkeää, että oppivelvolliset hakeutuvat ammattialoille. Jos alan opinnot eivät lähde sujumaan, TUVAan pystyy siirtymään lukuvuoden aikana ja sieltä siirtymään joustavasti uudelle alalle, Lassila kertoo.

Pääsy- ja soveltuvuuskokeet mittaavat

Sedussa järjestetään soveltuvuuskokeet seuraavilla aloilla:

  • hius- ja kauneudenhoitoala
  • logistiikka
  • media-ala ja kuvallinen ilmaisu
  • metsäala
  • sosiaali- ja terveysala
  • turvallisuusala

Joillakin aloilla edellytetään ennakkotehtävien tekemistä.

– Hakijoiden tulee seurata sähköpostiaan. Jos tutkinnossa on ennakkotehtävä, soveltuvuuskokeeseen kutsutaan vain ne hakijat, jotka ovat palauttaneet ennakkotehtävän ajoissa, muistuttaa vararehtori Hellevi Lassila.

Ammattiosaajia tarvitaan

Sedu on mitoittanut ammatillisen koulutuksen opiskelijapaikat alueen työvoimatarpeeseen. Monelle alalle on jatkuva haku.

– Jatkuva haku on esimerkiksi ylioppilaita tai ammatillisen tutkinnon suorittaneita varten. Opintojen alussa tehdään henkilökohtainen opiskelusuunnitelma, ja opiskeluaika on yksilöllinen aikaisempien opintojen ja työkokemuksen perusteella. Ammattikoulutus on hyvä väylä työelämään ja jatko-opintoihin, kannustaa Lassila.

Faktat

Yhteishaun lopulliset tulokset julkaistaan 15.6.2023, ja opiskelupaikka tulee ottaa vastaan viimeistään 29.6.2023. Opinnot Sedussa aloitetaan elokuun alussa.

Lisätietoja:
vararehtori Hellevi Lassila, p. 040 830 4255

Jaa: