Sedun vuoden opettaja on Mervi Ropponen

Opiskelijat valitsivat Sedun vuoden opettajaksi sosiaali- ja terveysalan opettaja Mervi Ropposen. Hän toimii Seinäjoen Suupohjantien kampuksella.

Palkitsemistilaisuudessa Vuoden opettaja -tunnustuksen luovuttivat opiskelijakunta Fokuksen puheenjohtaja Aliina Matila ja varapuheenjohtaja Kai Gerey.

- Jos tunnustus olisi tullut esimiestasolta, se ei tuntuisi näin hyvältä, Mervi Ropponen totesi liikuttuneena saatuaan kunniataulun opiskelijoilta.

Kuvassa kaksi opiskelijaa ja opettaja, jolle opiskleijat ojentavat kunniataulun. Taustalla ilmapallokimppuja.

Opiskelijat valitsivat Sedun vuoden opettajaksi sosiaali- ja terveysalan opettaja Mervi Ropposen. Hän toimii Seinäjoen Suupohjantien kampuksella.

Palkitsemistilaisuudessa Vuoden opettaja -tunnustuksen luovuttivat opiskelijakunta Fokuksen puheenjohtaja Aliina Matila ja varapuheenjohtaja Kai Gerey.

- Jos tunnustus olisi tullut esimiestasolta, se ei tuntuisi näin hyvältä, Mervi Ropponen totesi liikuttuneena saatuaan kunniataulun opiskelijoilta.

Opiskelijat luonnehtivat Mervi Ropposta mm. seuraavin sanoin: huomioi opiskelijat ja heidän erilaiset tapansa oppia, käyttää erilaisia opetusmenetelmiä, pyrkii luomaan opiskelijalähtöisiä ja mielenkiintoisia oppitunteja.

Mikä on tärkeintä opiskelijalle?

Opiskelijat kuvaavat Mervi Ropposta persoonaksi, joka ”kohtaa, kuulee ja kunnioittaa opiskelijoita. Hän ei ole aina mukava, mutta on napakka ja välittävä”. Hän tukee opiskelijoiden oikeudenmukaisuutta.

Mervi Ropponen on toiminut opettajana parikymmentä vuotta ja kertoo tekevänsä töitä unelma-ammatissaan. Hän on opiskelijoille esikuva, joka kannustaa etenemään kohti omia unelmia. Mervi Ropposta kuvattiin rohkeaksi: ”hän uskaltaa heittäytyä ja mennä epämukavuusalueelle. Hän toimii omalla rohkeudellaan esimerkkinä opiskelijoille”. Ropponen ”välittää ja jaksaa ja antaa henkilökohtaisen elämän asiat olla hallitusti näkyvillä työelämässä”.

Mervi Ropponen kertoo, miten hän jo lapsena halusi leikkiä koulua ja toimia opettajana, opettaa omaa pikkusiskoa.

-Sairaanhoitajakoulussa (v. 1988) sanoin opiskelijakavereilleni ääneen, että mun tavoite on sairaanhoidon opettaja. Toimin aika paljon hanketyössä, joten aloitin sivutoimisena opettajana. Tein mielenterveystoimistossa terapiatyötä ja pyysin palkatonta virkavapaata, että pääsin opettamaan. Tein kahta työtä mutta mulla on keskimääräistä enemmän energiaa, touhuan koko ajan, pitää olla toimintaa, Mervi Ropponen selostaa vilkkaasti.

Mervi Ropponen on persoona, joka ”kohtaa, kuulee ja kunnioittaa opiskelijoita. Hän ei ole aina mukava, mutta on napakka ja välittävä”.

Yksi opiskelijoiden perusteluista

Ammattitaitoa ja arjen taitoja

Mervi Ropponen opettaa myös monikulttuurisia ryhmiä. Hänen valintaansa perustellaan myös sillä, että hän ”opettaa opiskelijoille substanssiopetuksen lomassa arjen- ja elämäntaitoja ja vaikuttaa positiivisesti opiskelijan elämään”.

-Olen heittäytyjä. Tykkään vaihtelusta. En pelkää haasteita, kun vastassa on aina ihminen. Nautin työni vapaudesta Sedussa, esimieheni Kirsi Vuorenmaa luottaa ja antaa mahdollisuuksia. Saan vapaasti muokata opetusta, kunhan tavoitteeseen päästään. Pidän mm. suullisia tenttejä. On niin ihanaa tehdä työtä Sedussa, Mervi Ropponen hehkuttaa ja kertoo työkavereistaan, joiden kanssa vietetään myös vapaa-aikaa.

Ja kyllähän hallintotieteiden maisteri, psykiatrinen sairaanhoitaja Ropposella on melkoinen kirjo opiskelijoita mielenterveys- ja päihdetyön, hyvinvoinnin ja terveyden, kasvatustieteellisten ja yhteiskunnallisten aineiden sekä Practical Nurse -koulutuksen opettajana.

-Näissä aineissa saadaan aina paljon keskustelua aikaan, mikä tuo opiskelijan lähelle. Ihan lempiaineitani on kommunikaatio kotihoidossa. Opetan tukiviittomia, ja kommunikaation opetuksessa pääsee opiskelijaa lähelle. He innostuvat, kun me puhutaan kosketuksesta, läheisyydestä ja etäisyydestä, Mervi Ropponen kuvailee.

Olen heittäytyjä. Tykkään vaihtelusta. En pelkää haasteita, kun vastassa on aina ihminen. Nautin työni vapaudesta Sedussa, esimieheni Kirsi Vuorenmaa luottaa ja antaa mahdollisuuksia.

Mervi Ropponen

Palautteen voima

Opiskelijat ovat huomanneet myös, miten Mervi ottaa vastaan palautetta ja motivoituu palautteesta.

-Ihminen ei saa suuttua siitä, mitä sanotaan, vaan siitä, miten sanotaan, Mervi Ropponen kommentoi ja kiittää saamastaan tunnustuksesta.

-Arvostan tätä niin suuresti. Tämä on elämäni kohokohtia. Työ merkitsee minulle niin paljon. Kunniataulu menee ensin kotiin kunniapaikalle – ja sitten joskus se pääsee uudelle kampukselle, Mervi Ropponen toteaa.

Kuvassa Mervi Ropponen katsoo kameraan, taustalla ihmisiä kahvilla.

Mervi Ropponen kokee työnsä erityisen merkittäväksi, kun pystyy vaikuttamaan positiivisesti opiskelijoiden elämään. Mutta työhön kuuluu myös raskaita hetkiä esim, kun opiskelija tulee kohdeluksi epäoikeudenmukaisesti tai omassa elämässä on haasteita. Hyvä työyhteisö, hyvät ystävyyssuhteet ja mökillä puuhastelu palauttavat.

Miten Vuoden opettaja valittiin?

Kaikki alkoi siitä, että opiskelijat jättivät ehdotuksensa vuoden opettajaksi. Yhteensä 727 opiskelijaa ilmoitti oman ehdokkaansa. Opiskelijakunta Fokuksen edustajat valitsivat ehdotuksista 8 opettajaa finaalikierrokselle. Sedun viestinnässä jokaiselle finalistille esitettiin samat kysymykset, ja jokaisesta julkaistiin esittelyvideo. Opiskelijat äänestivät finalisteja opiskelijaintrassa ja Fokuksen kokouksessa. Äänestystuloksen perusteella saatiin Sedun ensimmäinen Vuoden opettaja – Mervi Ropponen.

Jaa: