Nautojen hyvinvoinnin havainnointi
Tapahtuma
18.11.2022 klo 14:00 - 16:00
Keski-Pohjanmaan ammattiopisto, Kannus, aamupäivään etäosallistumismahdollisuus
UUMA-uudistuva maatalousopetus -hanke järjestää maatalouskoulujen tuotantoaineiden opettajille ja henkilökunnalle koulutusta peltoviljelyn ja kotieläintuotannon ajankohtaisista aiheista kuten lannoituksesta, laidunnuksesta, turvepeltojen viljelystä ja eläinten käsittelystä. Tuotantoon liittyvät asiat etusijalla, unohtamatta ympäristö- tai talousnäkökulmaa.
Kouluttaja: Essi Wallenius, Armenta Benessi Oy, Eläinten hyvinvoinnin auditointi- ja konsultointipalvelut www.armentabenessi.fi
Ilmoittaudu mukaan täältä
Aamupäivän ohjelma
WelfareQuality on tieteellisesti todennettu eläinten hyvinvoinnin arvioimismenetelmä. Sitä on käytetty Suomen lypsykarjatiloilla yli viisi vuotta. Menetelmä pohjaa erityisesti lehmistä tehtäviin havaintoihin ja niiden pohjalta tehtäviin tilan kehitysehdotuksiin. Aamupäivän webinaarissa käydään läpi WQ-järjestelmän käyttöä ja taustaa. Lisäksi hypätään WQ-auditoijan saappaisiin videoiden kautta, joiden avulla pureudutaan siihen, mistä WQ:ssa oikein on kyse.
9.30-10.20 Käydään läpi, miten nautojen hyvinvointia arvioidaan luotettavasti ja toistettavasti. Millaisia mittareita naudoilla käytetään ja miten tuottajat ovat ottaneet nautojen hyvinvointimittaukset (WelfareQuality) vastaan maatiloillaan. Osuuden voi seurata joko paikan päällä Kannuksessa tai Teamsin kautta.
Tauko
10.30-11.30 Kokoonnutaan ryhmiin katsomaan videoita lehmistä ja käydään yhdessä läpi lehmistä tehtäviä havaintoja. Arvioidaan havaintojen merkitystä tilan toiminnan näkökulmasta ja videolla nähtävien asioiden vaikutusta nautojen hyvinvointiin. Harjoitukset voi tehdä myös Teamsin kautta.
Lounastauko
Iltapäivän ohjelma
Navettahavainnot: Kannuksen opetusnavetta. Tähän ei voi osallistua Teamsin välityksellä.
Iltapäivän navettakierroksella tehdään soveltuvin osin WQ-auditointi Kannuksen opetusnavettaan. Navettakäynti syventää ymmärrystä WQ-mittareista ja miten mahdolliset hyvinvointihaasteet ilmenevät käytännössä.
Jakaannutaan ryhmiin ja tehdään ryhmissä osia WQ-arvioinnista opetusnavetassa. Käydään havainnot läpi ja käydään erikseen katsomassa mielenkiintoisimmat havainnot/lehmät. Tehdään yhdessä koko karjan käyttäytymisanalyysi ja pohditaan sen merkitystä lehmille ja navetalle. Pohditaan yhdessä kehitysehdotuksia navetan toimintaan.
Lisätiedot
Eija Mäki-Ullakko p.044 725 0637, eija.maki-ullakko(at)kpedu.fi
Heikki Koskimies 040 830 2388, heikki.koskimies(at)sedu.fi