Kiertotaloustuotteen valmistaminen -verkkokoulutus antoi voimaa unelmalle

Nurmolainen Jenni Lepistö innostui ompelemisesta reilu vuosi sitten ja hakeutui Sedun Kiertotaloustuotteen valmistaminen -verkkokoulutukseen. Koulutus havahdutti pikamuodin ongelmiin ja toi alan kevytyrittäjyydestä haaveilevalle lähihoitajalle uusia, konkreettisia tuoteideoita.

Kuvassa Jenni Lepistö tekstiili- ja muotialan luokassa, pitelee käsissään kangasta.

Nurmolainen Jenni Lepistö innostui ompelemisesta reilu vuosi sitten ja hakeutui Sedun Kiertotaloustuotteen valmistaminen -verkkokoulutukseen. Koulutus havahdutti pikamuodin ongelmiin ja toi alan kevytyrittäjyydestä haaveilevalle lähihoitajalle uusia, konkreettisia tuoteideoita.

– Tällä hetkellä intohimoni ompelun suhteen ovat lastenvaatteet. Meillä on 1-, 4- ja 7-vuotiaat lapset, joille teen vaatteita. Olen harrastanut ompelua nyt noin vuoden verran saatuani inspiraation, joka lähti miehen työpaikalla olleesta ompelijasta ja kankaiden suunnittelijasta. Ostin häneltä vaatteen lapselleni, ja aloin miettimään, että näitähän olisi kiva tehdä itsekin.

Verkko-opintoja oli helppo opiskella työn ohessa.

Jenni Lepistö

Lisäoppia ja tuotekehitystä

Jenni tekee töitä lastensuojeluyksikössä lähihoitajana. – Tämä verkkokurssi oli ainoa koulutus, mihin minun oli mahdollista osallistua. Verkko-opintoja oli helppo opiskella työn ohessa. Sain opiskelun sujumaan käytännössä tosi hyvin ja tykkäsin verkko-opiskelusta, kun ei tarvinnut käydä fyysisesti paikan päällä. 

Verkkokoulutuksen lopussa opiskelijoilla oli halutessaan mahdollisuus osallistua vapaaehtoiselle lähiopetusviikolle Sedu Törnäväntiellä, Seinäjoella. – Ajattelin ensin, että en tule lähijaksolle, mutta sitten mietin, että en menetä mitään, jos menen. Ja tajusin kolmen päivän lähijakson jälkeen, että vitsit, tämähän olikin kiva juttu! Opin lisää asioita ja sain uusia ideoita.

– Havahduin, kun opettajat Tuire ja Jaana näyttivät, miten poikkileikkuukuvia tehdään, että eihän tämä olekaan niin vaikeaa. Moodlessa oli kyllä aiemmin video siitä, mutta asia selkeni, kun opettaja näytti asian konkreettisesti. Tuire antoi puolestaan tuotteeseeni rusettipantaan uusia, konkreettisia näkökulmia, miten saan tehtyä tuotteesta vielä siistimmän ja myyntikelpoisemman. Vapaaehtoinen lähiviikkojakso, omalla kohdallani kolme päivää, oli kyllä ehdottomasti tosi hyvä juttu!

Opintojen pituus oli Jennin mielestä sopiva. – Kaikki tehtävät sai tehdä rauhassa. En pystynyt tekemään opintoja joka päivä töiden vuoksi, mutta tehtävien palautusaika mutta oli riittävän pitkällä, joten niiden tekeminen ei jäänyt viime tippaan. Itseäni motivoi se, että tehtävillä oli kuitenkin selkeä palautuspäivä.

Pikamuoti järkytti

Kaikki opinnoissa oli Jennille uutta. – Oli tosi mielenkiintoista opiskella.

Opintojen aikana käytiin läpi mm. pikamuotiin liittyviä asioita. – Järkytyin siitä, kuinka halvalla vaatteita tehdään ja miten olen itsekin käyttänyt pikamuotia tosi paljon. Tietenkään joskus ei vaan pysty ostamaan laadukkaita tuotteita, välillä raha sanelee, mutta kyllä itselleni tuli sellainen olo, että apua…

– Koulutuksessa käsiteltiin kierrätysasioita, vaatteen elinkaaren pidentämistä ja pohdittiin esimerkiksi t-paitojen uusiokäyttöä. Itse sain idean, että käytetystä T-paidasta voi tehdä trikoopipoja.

– Lisäksi teimme materiaalivertailuja ja suunnittelimme koulutuksessa omia tuotteitamme. Suunnittelin ja tein rusettipannan. Lapseni jo odottavat innokkaasti, että saisivat ottaa rusettipannat käyttöön!

Kuvassa kankainen rusettipanta henkilön käsissä esiteltävänä.

Jenni Lepistö sai vietyä kehittelemänsä kiertotalous-tuotteen, rusettipannan, tuotekehittelyä paljon eteenpäin kiertotaloustuotteen valmistaminen -koulutuksen aikana. Pitkällä tähtäimellä Jenni haaveilee ryhtyvänsä alan yrittäjäksi.

Opinnot eivät päättyneetkään – haaveena yrittäjyys

Jenniä kiinnostaa kaikki ompeluun liittyvä, ja harrastuksen kautta syntyy leikkuujätettä. – Toivoinkin saavani koulutuksesta vinkkejä siihen, miten hyödyntää tuota jätettä.

– Koulutuksessa selvisi, että vaatejätettä syntyy keskimäärin 13kg/ ihminen vuodessa! Se on tosi paljon ja järkytyin määrästä. Aloin havahtumaan siihen, että asialle on pakko tehdä itse jotain.

– Samalla huomasin, että olen onneksi jo tehnyt jotain – esimerkiksi välttänyt pikamuotia ompelemalla itse vaatteita.

Jennin opinnot jatkuvat. Hän on päättänyt opiskella Sedussa koko tekstiili- ja muotialan perustutkinnon, jonka osa kiertotaloustuotteen valmistaminen on. – Teen tässä keväällä ytoja eli yhteisiin tutkinnon osiin liittyviä opintoja ja syksyllä sitten jatketaan.

Pidemmän tähtäimen unelmissa siintää yrittäjyys. – Haaveilen pistäväni pystyyn toiminimen tai sitten lähden kevytyrittäjäksi, voin sitä tehdä työni ohessakin. Katsotaan, mitä tämä poikii.

Jaa: