Moniosaajia ja yksilöllisiä koulutuspolkuja – MOKKO
Toteutusaika: 05.12.2022 - 31.08.2025
Rahoittaja: Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskus - Jotpa
Lisätiedot:
Hankkeen painopisteenä on työmarkkinakilpailukyvyn parantaminen puhtaus- ja kiinteistöpalvelualojen (pukipa) nykyisissä tehtävissä toimiville, jatkokouluttautuminen avautuviin uusiin tehtäviin sekä urapolkujen tukeminen alan sisällä.
Koulutukset ovat Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskuksen rahoittamia. Palvelukeskus edistää työikäisten osaamisen kehittämistä ja osaavan työvoiman saatavuutta. Palvelukeskuksen toimintaa ohjaavat opetus- ja kulttuuriministeriö sekä työ- ja elinkeinoministeriö.
Tavoitteet
Mokko-hankkeen tavoitteena on turvata pukipa-alalla osaavan työvoiman saatavuutta nostamalla alalla toimivien ja sinne aikovien osaamistasoa täydennys- ja päivityskoulutuksella. Keskeistä on kohderyhmän hakeva toiminta ja osaamiskartoitukset koulutuspalvelujen osuvuuden turvaamiseksi.
Opintojen tueksi ja työstä selviytymiseksi tarjotaan mm. kielikoulutusta ja uraohjausta sekä polkuja vaativimpiin tehtäviin ja pätevyyksien suorittamiseen. Koulutuksia järjestetään erilaisissa oppimisympäristöissä, kuten työpaikoilla, oppilaitoksessa sekä verkossa.
Kohderyhmä
Koulutukset kohdennetaan pukipa-alan työssä oleville, jotka työskentelevät matalan koulutustason tehtävissä tai ovat heikommassa työmarkkina-asemassa. Kohderyhmänä ovat myös yksin tai kevytyrittäjät sekä työvoiman ulkopuolella olevat henkilöt esim. maahanmuuttajat.
Toimenpiteet
Työpaketti 1: Osallistujien hankinta ja tukeva toiminta. Opettajat jalkautuvat työpaikoille ja -kohteisiin. Kartoitetaan aloilla olevien henkilöiden osaaminen hakevan toiminnan ja osaamiskartoituksen avulla.
Työpaketti 2: Koulutusten ja toimintamallien kehittäminen työelämän kanssa.
Viedään opetusta työpaikoille ja tuetaan perehdytystä työkohteissa. Haetaan heikon kielitaidon omaaville opintopolkuja sekä koulutetaan vertaisohjaajia.
Työpaketti 3: Täsmäkoulutukset. Koulutusten suunnittelu ja toteuttaminen osaamiskartoitusten pohjalta. Koulutuksissa hyödynnetään verkkopohjaisia itseopiskelupaketteja, oppilaitosten toteuttamaa lähiopetusta, sekä työpaikoilla tapahtuvia lyhytkoulutuksia.
Työpaketti 4: Verkkokurssien kehittäminen. Luodaan materiaalia selkokielellä sekä virtuaalimateriaalia.