Taitaja-valmennusta kokemuksella ja rakkaudesta omaan alaan
Ammattilaisia Taitaja2023 -finalistien takana
Metsäalan opettaja Mika Laukkonen kollegoineen valmentaa Taitaja-finalisteja kokemuksella rakkaudesta omaan alaan.
Sedun Ähtärin kampukselta on edetty ammattitaidon SM-finaaleihin vuosina 2015, 2016, 2018, 2019, ja 2021 Laukkosen toimiessa valmentajana jokaisella kisareissulla.
Metsäalan opettaja Mika Laukkonen kollegoineen valmentaa Taitaja-finalisteja kokemuksella rakkaudesta omaan alaan.
Sedun Ähtärin kampukselta on edetty ammattitaidon SM-finaaleihin vuosina 2015, 2016, 2018, 2019, ja 2021 Laukkosen toimiessa valmentajana jokaisella kisareissulla.
Viikon kuluttua käynnistyvässä Taitaja2023 -finaalissa metsäkoneen käytön SM-mitaleista kisaa Veikka Hautamäki Alajärveltä.
Mistä tunnistaa metsäalan taitajan?
– Kun opiskelijoiden tekemistä seuraa pari vuotta, potentiaalin näkee kyllä. Nälkää metsäalaan ja ammattiosaamisen kasvattamiseen pitää olla ja tietyllä tapaa rauhallinen tyyppi, Laukkonen pohtii.
– Huippusuoritukset tehdään pitkäjänteisesti ja tarkasti työskennellen. Keskittyminen ei saa herpaantua missään kohtaa. Metsäkoneenkuljettajalla on oltava hahmottamiskykyä ja pitää tuntea koneen suorituskyky. Kun tietää mikä pysyy hyppysissä, suoritus tehostuu.
Viime viikkoina Hautamäki on tehnyt viimeistelyharjoituksia Ähtärin kampuksella. Muutoin lajivalmentautumisessa luotetaan työelämässä oppimisen voimaan.
– Kyllä synnynnäisetkin ominaisuudet vaikuttavat alalle soveltuvuuteen. Loppu opitaan työelämässä – siellä ei ole muita häiriötekijöitä mukana.
– Totta kai kilpailusuorituksesta tulee helpompaa, jos vastaavia koneita on saanut ajaa työelämässä oppimisen jaksolla, Laukkonen valottaa menestymisen reseptiä.
Taitaja-tuomaritehtäviin tänäkin vuonna lähtevä metsäalan koulutusvastaava Antti Virkkunen lisää pilke silmäkulmassa oman arvionsa kisa-analyysiin.
– Kampuksella ei treenata kovin paljon, mutta Veikkahan tekee lajiharjoittelua työelämässä koko ajan. Käytännön neuvoja voi antaa etänäkin.
– Lajivalmennussysteemimme ei kenties ole niin huippuunsa viritetty kuin Itävällan mäkihyppyjoukkueella, mutta totean Matti Nykästä lainaten: So what kuha hyppy kulkee ja sehän kulkee.
So what kuha hyppy kulkee ja sehän kulkee.
Metsäalan koulutusvastaava Antti Virkkunen Taitaja-finaaliin valmentautumisesta
Taitajassa ylläpidetään verkostoja ja rikotaan rajoja
Sekä Laukkonen että Virkkunen arvostavat mahdollisuutta tavata kollegoja Taitajassa.
– Taitaja on äärimmäisen hyvä verkostoitumistapahtuma. Siellä tapaa nimenomaan metsäalan opetustyötä tekevät kollegat ja parhaat keskustelut käydäänkin ruokapöydässä, Virkkunen miettii.
– Muiden toimintaan tutustuminen ja ajatusten vaihtaminen antaa aina ajatuksia myös omaan työhön. Yritysyhteistyökumppanien kanssa keskustelemalla konkretisoituu alan kansantaloudellinen merkitys, Laukkonen jatkaa.
– Taitajassa näkee käytännössä, millaisia huipputyyppejä meillä opiskelee. Vaikka ammattilaisia jo ovat, niin kisaolosuhteissa parannetaan vielä. 100% suorituskin riittää, mutta kisassa näkee 120%:n arvoisia suorituksia. Se on näkemisen juttu, Virkkunen päättää.
Taitajassa näkee käytännössä, millaisia huipputyyppejä meillä opiskelee. Vaikka ammattilaisia jo ovat, niin kisaolosuhteissa parannetaan vielä.
Metsäalan koulutusvastaava Antti Virkkunen kisasuorituksista Taitaja-finaalissa
Taitaja – ammattitaidon SM-kilpailu
Vuosittain järjestettävässä Taitaja-kilpailussa ammattiin opiskelevat nuoret kilpailevat SM-mitaleista ammatillisiin perustutkintoihin perustuvissa lajeissa. Taitaja-finaalissa kilpailee kussakin lajissa kahdeksan kilpailijaa, jotka ovat valikoituneet jatkoon semifinaalien kautta.
Taitaja2023 Espoo -tapahtuman päävastuullinen järjestäjä on Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia. Tapahtuman taustaorganisaatio on Skills Finland ry. Taitaja2023 on kaikille avoin tilaisuus tutustua suomalaiseen huippuammattiosaamiseen.
Katso lisää: https://taitaja2023.fi/fi/