Kokiksi valmistunut Krista Luokkanen haaveammatissaan
Opiskella voi omien tavoitteiden mukaisesti
Seinäjokisella Krista Luokkasella on ollut erilainen polku työelämään. SamPo-hankkeen avulla hän valmistui unelma-ammattiinsa kokiksi.
SamPo on opiskelijan saumaton opintopolku, jonka tavoitteena on edistää erityistä tukea tarvitsevan opiskelua ja työllistymistä, kertoo ravintola- ja cateringalan opettaja Elina Järvistö. Hanke mahdollisti myös opettajalle enemmän aikaa toimia opiskelijan kanssa mm. työssäoppimisjaksoilla ja perehdytyksessä. Samalla opiskelija voi treenata rauhassa. Krista on ottanut kaiken avun hyvin vastaan.
Seinäjokisella Krista Luokkasella on ollut erilainen polku työelämään. SamPo-hankkeen avulla hän valmistui unelma-ammattiinsa kokiksi.
SamPo on opiskelijan saumaton opintopolku, jonka tavoitteena on edistää erityistä tukea tarvitsevan opiskelua ja työllistymistä, kertoo ravintola- ja cateringalan opettaja Elina Järvistö. Hanke mahdollisti myös opettajalle enemmän aikaa toimia opiskelijan kanssa mm. työssäoppimisjaksoilla ja perehdytyksessä. Samalla opiskelija voi treenata rauhassa. Krista on ottanut kaiken avun hyvin vastaan.
-Apu tuli tarpeeseen, sanoo Luokkanen. Toisena opiskeluvuotena koin vielä epävarmuutta, mutta kun opettaja oli mukana, sain luottamusta tekemiseeni. Mietin jo 17-vuotiaana kokin ammattia, mutta silloin ei vielä itsevarmuus riittänyt. Suoritin Kotityö- ja puhdistuspalvelujen perustutkinnon ja samassa rakennuksessa opiskelivat myös kokit. Silloin tuli fiilis, että haluan jatkaa kokiksi. Jos en nyt opiskele, niin kadun koko loppuikäni. Ekalla kerralla en vielä päässyt sisään, mutta en luovuttanut. Hain uudelleen ja juoksin onnesta, kun paikka varmistui, hymyilee Luokkanen.
Ryhmästä tukea
-Krista on opiskellut muun ryhmän mukana ja saanut tarvittaessa muilta apua. Kolmas vuosi oli hänelle räätälöity. Hänen etunaan on kiinnostus ammattiin, ja kasvu työelämään on ollut roimaa.
-Ryhmästä tulee suuri tuki alussa, kun näkee että kaveri soveltaa ja menee pieleen ja silti se selviää, miettii Luokkanen. Ja mukavaa, että pääsee vaihtamaan ajatuksia ruoasta muiden kanssa. Opiskelu on ollut aivan mahtavaa. Olen saanut harjoitella monenlaisissa työpaikoissa ja minulla on ollut hyvät ohjaajat. Opiskelin neljänä päivänä viikossa, ytot olen suorittanut aikaisemmin.
-Krista on voinut keskittyä opinnoissaan ammatillisen tutkinnon osiin, kertoo Järvistö. Tunnen työpaikkojen ihmisiä ja mietin, missä opiskelijan ja työpaikan kemiat voisi kohdata. Krista pärjää hyvin työelämässä, sillä valoisan luonteen lisäksi hän tulee hyvin ihmisten kanssa toimeen. Lisäksi työt erilaisissa keittiössä onnistuu, kun saa ensiksi vähän harjoitella. Kokin ammatissa voi työskennellä monenlaisissa paikoissa kuten palvelu- ja jakelukeittiöissä, suurtalouskeittiöissä, kahviloissa ja ravintoloissa.
-Kun asiakas syö hyvän lounaan, hänelle tulee hyvä mieli ja se on mukavaa, kertoo Luokkanen. Kokkaan myös vapaa-ajallani sekä luen, käyn salilla ja ulkoilen. Toiveenani on vakituinen työpaikka, esim. suurtalouskeittiössä, jossa olisi hyvät työkaverit.
Räätälöityjä työtehtäviä
-Olemme etsineet Kristan kanssa yhdessä hänelle sopivia työssäoppimispaikkoja, joissa tutkinnon osat voi suorittaa, kertoo Järvistö. Olemme kertoneet avoimesti minkälaisiin asioihin pitää kiinnittää huomiota, mitkä asiat vaikuttavat työntekoon ja käytetty aikaa näyttösuunnitelman tekemiseen.
-Työpaikat ovat olleet Kristalle ”nappipaikkoja”, ja niissä on mennyt tosi hyvin, kiittelee Järvistö. Hän on edennyt tutkinnon osa osalta. Viimeisestä työpaikasta hänelle tarjottiin kesätöitä.
-Haasteellista monelle opiskelijalle on annosruokien valmistus, niin myös Kristalle. On kiire ja pitää tehdä montaa annosta yhtä aikaa. Joskus myös matematiikka on haasteellista, kun resepteissä olevia määriä pitää suurentaa tai pienentää.
-Kun kemiat kohtaa, on kiva mennä töihin, jatkaa Järvistö. Aikapaine on haastavaa, mutta Krista pärjäsi ravintolassakin, kun sai tehdä räätälöityjä työtehtäviä esim. kylmiä alkuruokia, joita sai tehdä rauhassa. Lämpimissä aterioissa hän sai muilta apua.
-Tutkinnoissa on kriteerit, mitä tavoitellaan, mutta aina ei tarvitse tavoitella kiitettävää. Onneksi voidaan mennä omien tavoitteiden mukaan. Kristan valmistuessa kokiksi tuntuu hyvältä, mutta samalla haikealta. Hän on ollut päiviemme aurinko, hyvän tuulen tuoja ja ryhmän humoristi. Tiedän, että hän pärjää ja paikka elämässä löytyy.
Artikkeli kirjoitettu 5/2023