Koulutuksesta luotettavuutta ja itsevarmuutta isännöitsijän työhön
Pohjanmaan Kiinteistöpalveluiden isännöitsijä Kristina Ristimäki suoritti Sedussa isännöinnin erikoisammattitutkinnon. Hän halusi saada todistuksen osaamisestaan, ja pääsi samalla syventämään ja vahvistamaan osaamistaan isännöintityön eri osa-alueilla.
- Tällä alalla tarvitsee tukea koulutuksesta, Ristimäki kertoo. – Se vahvistaa myös luottamusta asiakkaaseen päin. Isännöitsijänä toimimiseen ei vaadita tutkintoa. Mutta kun on koulutusta taustalla, näkevät asukkaat, sijoittajat ja osakkaat selkeämmin osaamiseni. Se kertoo muille, että en ole noviisi.
Pohjanmaan Kiinteistöpalveluiden isännöitsijä Kristina Ristimäki suoritti Sedussa isännöinnin erikoisammattitutkinnon. Hän halusi saada todistuksen osaamisestaan, ja pääsi samalla syventämään ja vahvistamaan osaamistaan isännöintityön eri osa-alueilla.
- Tällä alalla tarvitsee tukea koulutuksesta, Ristimäki kertoo. – Se vahvistaa myös luottamusta asiakkaaseen päin. Isännöitsijänä toimimiseen ei vaadita tutkintoa. Mutta kun on koulutusta taustalla, näkevät asukkaat, sijoittajat ja osakkaat selkeämmin osaamiseni. Se kertoo muille, että en ole noviisi.
Monipuolisen opiskelu- ja työuran myötä isännöitsijäksi
Ristimäki on opiskellut kaikki tutkintonsa aikuisiällä. Isännöinnin erikoisammattitutkinnon hän opiskeli oppisopimuksella.
– Olen sen tyyppinen ihminen, että opiskelu koulun penkillä ei onnistu. Opin parhaiten käytännön kautta, joten muut opiskelumuodot eivät olleet edes vaihtoehtoina.
– Menin aikoinaan peruskoulusta suoraan töihin. Opiskelin vuonna 1999 sihteerin ammattitutkinnon ja taloushallinnon ammattitutkinnon opiskelin niin ikään oppisopimuksella työskennellessäni Tampereen kaupungilla.
– Olen työskennellyt henkilökohtaisena avustajana, kaupassa, autopesulayrittäjänä, kaupungilla eri tehtävissä, osastosihteerinä ja paljon maarakennusalan projekteissa, työnjohtajana. Mieheni oli täältä kotoisin ja päätimme muuttaa Etelä-Pohjanmaalle. Tulin Pohjanmaan Kiinteistöpalveluille töihin vuonna 2015 ja toimin alussa silloisen omistajan sihteerinä. Kiinnostuin alasta.
– Tämä ei ole mitään liukuhihnatyötä. Ala on todella laaja ja yksikään päivä ei ole samanlainen. Totesin, että haluan tietää alasta enemmän ja opiskella alaa. Löysin Sedun isännöinnin ammattitutkinnon nettihaun kautta ja ilmoittauduin mukaan.
Opinnot ja työ käsi kädessä
– Kun ajan myötä työkokemusta kertyi ja tuli vastaan erilaisia työtehtäviä, vaikeitakin, aloin tutkimaan mikä voisi olla seuraava steppi ammattitutkinnon jälkeen. Tarvitsin tietämystä vaikeiden asioiden hoitamiseen toimiakseni varmasti lakien ja määräysten mukaisesti.
– Vastaani tuli isännöinnin erikoisammattitutkinto; kun Sedu alkoi kouluttaa tähän tutkintoon, hain mukaan ensimmäisten joukossa.
– Isännöinnin erikoisammattitutkinto oli haastava. Opiskelin tutkinnon osat Tavoitteellinen kiinteistöjohtaminen, Asiakaskokemuksen tuottaminen ja palveluverkoston hallinta sekä Toimiminen isännöitsijänä vaativassa korjaushankkeessa, joka vaati paljon töitä. Asiakaskokemuksen tuottamiseen ja palveluverkoston hallintaan liittyen tehtiin paljon omaan yritykseen liittyviä selvityksiä ja tehtäviä.
– Opintojen etenemisen myötä sain vahvistusta osaamisestani. Korjaushanke-tutkinnon osan opintoja opiskellessani töissä oli alkamassa isompi projekti, johon teimme hallituksen kanssa hankesuunnitelmaa. Oli hyödyllistä, kun opinnoissa käytiin samaan aikaan läpi isomman korjaushankkeen läpimenoa; mitä pitää huolehtia ennen yhtiökokouksen päätöstä, hankkeen aikana ja projektin päättymisen jälkeen. Opin muun muassa, että isoista korjaushankkeista kannattaa tehdä erillinen urakkasopimus taloyhtiön kanssa, koska kaikki siihen liittyvä on erillisveloitettavaa.
– Palvelumuotoilu-teemasta oli erityisesti hyötyä. Jouduin miettimään asioita taloyhtiön kannalta ja pohtimaan millä tavalla rakennan taloyhtiön strategiaa. Ja työntekijästä lähiesimieheksi -teemassa oli niin paljon hyviä asioita, lähetin kaikki materiaalit myös kollegalleni. Olemme parantaneet sen pohjalta omaa sisäistä viestintäämme ja sisäisiä prosessejamme.
Olen tehnyt tätä työtä nyt kahdeksan vuotta ja mikään ei enää hetkauta.
Työ, jossa riittää haastekerrointa
– Tällä alalla olisi hyvä olla rakennusmestari, insinööri, lakimies, kirjanpitäjä, psykologi… pitää olla myös älyttömän kova paineensietokyky. Pitää vastaanottaa paljon valituksia, mutta siihen karaistuu. Olen tehnyt tätä työtä nyt kahdeksan vuotta ja mikään ei enää hetkauta. Tässä työssä täytyy ottaa sellainen asenne, että tämä on vain minun työtäni, vaikka ihmiset eivät sitä aina ymmärtäisi.
– Isännöitsijän tärkeimpiä tehtäviä on huolehtia siitä, että taloyhtiön yhtiökokouksessa tehtyjä päätöksiä noudatetaan. Parasta palautetta onkin se, kun osakkaat kiittävät yhtiökokouksessa hyvästä työstä ja näkevät, mitä taustalla teen asioiden ja projektien eteen. Taloyhtiön hallitus vastaa kaikesta, ja isännöitsijän tehtävä on katsoa joka asiassa yhtiön etua. On tiedettävä monesta asiasta paljon. Jos miettii asiaa lakien kannalta, niin tässä työssä on yli 15 eri lakia, joita pitää tuntea.
– Media puolestaan nostaa monesti ammatistamme esiin negatiiviset puolet. Voisi tuoda esiin onnistumisiakin, tilanteita, joissa on saatu vaikkapa korjausvelka nollaantumaan ja taloyhtiön talous balanssiin.
– Työssä on kuitenkin paljon antoisia hetkiä. Esimerkiksi se antaa tosi paljon, kun jokin asia menee ongelmitta maaliin ja saat siitä kehuja. Niiden hetkien ansiosta jaksaa.
Tällä alalla tarvitsee tukea koulutuksesta. Suosittelen koulutusta ehdottomasti, ja etenkin sellaisille isännöitsijöille, joilla on jo kokemusta alalta. Koulutus antaa itsevarmuutta ja vahvistaa luottamusta asiakkaaseen päin.
Jatkuvan oppimisen tiellä
Ristimäki on yksi Pohjanmaan Kiinteistöpalveluiden omistajista. Yrityksessä kannustetaan työntekijöitä kouluttautumaan ja vahvistamaan sitä kautta osaamistaan.
– Tällä alalla tarvitsee tukea koulutuksesta. Suosittelen koulutusta ehdottomasti, ja etenkin sellaisille isännöitsijöille, joilla on jo kokemusta alalta. Koulutus antaa itsevarmuutta ja vahvistaa luottamusta asiakkaaseen päin. Tämä on hyvä polku, kun suorittaa ensin isännöinnin ammattitutkinnon ja sitten erikoisammattitutkinnon. Sen lisäksi on hyvä vielä olla ISA eli isännöinnin auktorisointi.
Ristimäki opiskeli muiden isännöinnin erikoisammattitutkinnon opiskelijoiden tavoin työn ohessa eikä kokenut opintoja raskaana.
– Oli hyvä, kun sai valita itse teemat, joihin osallistua. Oppisopimuksella opiskelet töitä tehdessä ja asiat ovat tuttuja, kun niiden parissa tekee töitä. Opinnot oli hyvin organisoitu, lähiopetuspäiviä ei ollut liikaa ja ne jakautuivat hyvin pitkin vuotta – pystyi opiskelemaan hektisen isännöitsijän työnkin ohessa. Tykkäsin tästä opiskelumallista, antoi kyllä enemmän kuin otti.
Aikuisena opiskelu eri alojen osaajien ja asiantuntijoiden joukossa oli Ristimäelle mieluisaa. – Eri alojen osaajilta sai asioihin erilaisia näkökantoja, joita voi soveltaa tälläkin alalla. Teimme ryhmätöitä aika paljonkin, ja jollain oli aina vastaus kysymyksiin. Kaikki olivat jonkun alan ammattilaisia, vahvistamassa omaa osaamistaan.
Ristimäki aikoo pitää nyt taukoa opiskelussa, mutta ovia ei ole suljettu mahdollisilta jatko-opinnoilta.
– Opiskelin vielä erikoisammattitutkinnon jälkeen työn ohessa HHJ-tutkinnon (hyväksytty hallituksen jäsen), jota suosittelen myös lämpimästi. Jatkossa haluaisin ehkä vahvistaa vielä projekti- ja korjausrakentamisen osaamistani. Rakennusmestarin koulutus voisi olla myös mahdollinen. Tiet ovat auki – kaikki on mahdollista niin kauan kuin terveyttä riittää!