VESKU – Vesitalouskoulutuksen uudistaminen

Toteutusaika: 01.08.2023 - 30.09.2024

Rahoittaja: Maa- ja metsätalousministeriö, maankäyttösektorin ilmastotoimenpidekokonaisuus

Lisätiedot:

Joonas Muurimäki
040 680 7128
etunimi.sukunimi@sedu.fi
Jaana Petäinen
040 830 2182
etunimi.sukunimi@sedu.fi

Tavoitteet

Hankkeen keskeisenä tavoitteena on levittää Hiilestä kiinni -hankekokonaisuuden tutkimustietoa ja edistää maankäyttösektorin ilmastosuunnitelman tavoitteiden saavuttamista koulutuksen, osaamisen kehittämisen ja viestinnän keinoin. Tavoitteena on myös laajentaa verkostoa ja saada yrittäjät, viljelijät ja niiden edustajat osallistumaan aktiivisemmin yhteistyöhön.

Hankkeessa kartoitetaan Maatalousalan erikoisammattitutkinnon, maatalouden vesitalouden osaamisalan koulutusohjelman päivitystarve, testataan Luonnonvarakeskuksen kehittämän tutkimustietopankin käyttö opetusmateriaalina kehittäen sen käytettävyyttä, moduloidaan vesitalouskoulutus tutkimukseen pohjautuen ja pilotoidaan uudistettua opintokokonaisuutta.

Koulutukset moduloidaan eri kohderyhmille sopiviksi täsmäkoulutuksiksi, jotka toimivat samalla myös osana tutkintoon tähtäävää koulutusta. Moduloinnissa otetaan huomioon myös opetuksen päivitettävyys niin, että se olisi nopeasti täydennettävissä uusimmalla tutkimustiedolla.

Yhteenvetona hankkeen tavoitteena on levittää tutkimustietoa, parantaa koulutuksen saatavuutta ja auttaa saavuttamaan maankäyttösektorin ilmastotavoitteet monipuolisen yhteistyön, verkoston laajentamisen ja osaamisen kehittämisen avulla.

Kohderyhmä

Hankkeen kohderyhmiä ovat:

1) Maatalouden vesitalouden opiskelijat,
2) Salaojasuunnittelijat ja ojaisännöitsijät,
3) Ojitusyhteisöjen vastuuhenkilöt ja toimitsijat,
4) Viljelijät ja maanomistajat,
5) Maatalousneuvojat ja opettajat, sekä
6) Maatalousviranomaiset, esim. ELY-keskusten investointitukia käsittelevät työntekijät, sekä ojitusilmoituksia vastaanottavat henkilöt ja kuntien maatalouspäälliköt ym.

Toimenpiteet

Työpaketti 1. Vesitalouskoulutuksen päivitystarpeiden kartoittaminen
Hankkeen alussa tehdään kattava kartoitus maatilojen vesitalouteen, ilmastonmuutokseen ja siihen sopeutumiseen liittyvistä haasteista ja tietotarpeista. Tietoa kerätään laajasti vesitalouteen liittyvien hankkeiden sisällöistä, sekä eri kohderyhmiä haastattelemalla. Samalla vahvistetaan tiedon jalkauttamista tukevaa verkostoa. Edellisten pohjalta suunnitellaan tiedon jalkauttamisen strategia, eri kohderyhmät huomioiden.

Työpaketti 2. Tietopankin kehittäminen kohderyhmät huomioiden
Luonnonvarakeskus on parhaillaan kehittämässä ja toteuttamassa vuosittain päivittyvää Tietopankkia, joka on osa Hiilestä kiinni VÄPÄ-kehityshanketta. Tietopankkiin kerätään kaikki Suomessa tehdyt maatalouden kasvihuonekaasupäästöjä käsittelevät tieteelliset julkaisut. Tietopankkiin on koottu julkaisuista olennaiset tiedot Excel-taulukkoon, ja se on jaettu sivustolla niin, että käyttäjät voivat suodattaa julkaisuja eri kriteerien perusteella, kuten kasvualustan tai mittausmenetelmän mukaan. Tietopankki pyrkii avaamaan, millaisia tutkimuksia Suomessa on tehty maatalouden kasvihuonekaasupäästöistä ja mitä niiden perusteella tiedetään.

Tietopankin kohderyhmiä ovat maatalousyrittäjät, maatalouden toimijat ja eri koulutusasteiden opiskelijat. Hankkeessa kerätään palautetta käyttäjiltä, ja sitä hyödynnetään sivuston kehittämisessä, jotta tiedon leviäminen käytännössä toteutuisi.

Lisäksi Luonnonvarakeskus, Sedu, Salaojayhdistys ja ELY-keskus yhdessä kartoittavat muita materiaaleja, joita voidaan hyödyntää vesitalouskoulutuksessa ja uuden tiedon levittämisessä osana vesitalouskoulutusta.

Työpaketti 3. Vesitalouskoulutuksen modulointi, sekä sisältöjen ja toteutusten suunnittelu
Hankeryhmä moduloi maatalouden vesitalouden osaamisalan koulutukseen liittyvät tutkinnon osat siten, että ne vastaavat TP1 suunniteltuun jalkauttamisstrategiaan. Moduloinnissa huomioidaan myös sisältöjen päivitettävyys, sekä eri kohderyhmien tietotarpeet. Sisältöjen mukaan koulutusmodulit tulevat soveltumaan täydennyskoulukseen ja tutkintoon tähtäävään koulutukseen, sekä yleiseen tiedottamiseen. Toteutustavat vaihtelevat koulutuksen sisältö ja kohderyhmät huomioden.

Työpaketti 4. Koulutuksen toteuttaminen ja pilotointi
Koulutusmodulit toteutetaan koko hankeryhmän yhteistyöllä. Luennot toteutetaan verkkotapaamisina tai Sedun järjestämässä tilassa ja asiantuntijaluennoitsijat valitaan ensisijaisesti hankkeeseen osallistuvista organisaatioista. Sedu käyttää koulutuksessa myös eKampusta ja Moodlea. Koulutuksen pilotoinnista kerätään osallistujilta palautetta sisällön laadusta ja toteutustavasta.

Työpaketti 5. Projektinhallinta, viestintä ja markkinointi
Hanketta johdetaan ja hallinnoidaan hyvän hallintotavan mukaisesti rahoittajan ohjeita noudattaen. Hankkeessa laaditaan yhteinen viestintä- ja markkinointisuunnitelma sekä arviointi- ja juurrutussuunnitelma. Hankkeen raportti laaditaan MMM:n ohjeiden mukaan. Tulokset ja hyvät käytänteet levitetään ja vakinaistetaan kohdealueille ja valtakunnallisesti.

Tulokset

Hankkeen tärkein tulos on uusittu vesitalouden koulutussuunnitelma, joka vastaa haasteisiin, joiden eteen vesitaloussuunnittelijat joutuvat nykyään. Koulutuksessa panostetaan entistä enemmän monitavoitteelliseen ja luonnonmukaisen vesirakentamisen ratkaisuihin. Hankkeessa toteutetun koulutuksen vaikutus voi olla hyvinkin suuri ilmastotoimien hyväksyttävyyden lisäämisessä.

Hankkeessa toteutettu uuden tiedon käyttöönotto edistää myös verkostoitumista asiantuntijoiden, viranomaisten ja toiminnanharjoittajien kesken. Hankkeen yhtenä tuloksena on vesistökuormituksen vaikutuksen vähentäminen, kun ilmastonmuutoksen sopeutumiseen pystytään hyödyntämään uusia käytännön menetelmiä.

Hankkeen toteuttajat

Hankkeen päätoteuttajana toimii Seinäjoen koulutuskuntayhtymä Sedu
Hankkeen osatoteuttajina toimivat Luonnonvarakeskus ja Salaojayhdistys
Hankkeen yhteistyötahona toimii Etelä-Pohjanmaan ELY-Keskus

Salaojayhdistyksen logo
ELY-keskuksen logo

Jaa: