Kokiksi valmistuva Lidia KV-vaihdossa Italiassa
Kansainvälinen työympäristö oli rikastuttava kokemus
Fiilikset ovat hyvät, kertoo Italian vaihdosta palannut kokkiopiskelija Lidia Garbali. KV-vaihto oli rikastuttava kokemus. Sain tietää paljon Italiasta ja sen kulttuurista sekä opin juomien tekoa ja baarityöskentelyä. Vaihtoon kanssani lähti Annika, jonka kanssa työskentelimme Bar One -nimisessä baarissa kuuden viikon ajan. Se oli ihan sopivan pituinen jakso olla vaihdossa.
Fiilikset ovat hyvät, kertoo Italian vaihdosta palannut kokkiopiskelija Lidia Garbali. KV-vaihto oli rikastuttava kokemus. Sain tietää paljon Italiasta ja sen kulttuurista sekä opin juomien tekoa ja baarityöskentelyä. Vaihtoon kanssani lähti Annika, jonka kanssa työskentelimme Bar One -nimisessä baarissa kuuden viikon ajan. Se oli ihan sopivan pituinen jakso olla vaihdossa.
Harjoittelimme juomien valmistusta jonkin verran, mutta suurimmaksi osaksi kuitenkin autettiin tarjoilemisessa, veimme pöytiin juomia ja keräsimme astioita pois. Välillä autoimme keittiössä ja myös tiskasimme.
Työkulttuuri italiassa on erilainen, vapaapäiviä on harvemmin ja samat työntekijät ovat töissä joka päivä ainakin pienemmillä paikkakunnilla. Työtavat kuten hygieniasta huolehtiminen ja asiakaspalvelu olivat hyvin samanlaista kuin Suomessakin, josta olin vähän yllättynytkin.
Olimme töissä pääsääntöisesti ilta kuudesta eteenpäin. Joskus saatoimme päästä klo 22-23 aikaan jo pois töistä, toisinaan meni pitkälle yöhön asti, jos baarissa oli tapahtumia ja juhlia.
Vapaa-ajalla huristeltiin vuokra-autolla
Asuimme pienellä paikkakunnalla nimeltä Nicotera, Calabrian maakunnassa Etelä-Italiassa. Siellä meillä oli Airbnb-tyylinen kämppä ja se oli kelpo asunto kyseiselle ajalle.
Pärjäsimme ihan hyvin englannin kielellä, melko harva italialainen osasi puhua englantia. Vaikka yhteistä kieltä ei töissä joka tilanteessa ollutkaan, tyytyväisyys oli molemmin puoleista. Erasmus-apuraha riitti hyvin ja Kelalta sai asumistukea. Ne kattoivat hyvin kulut ja omaa rahaa ei paljoa tarvinnut.
Ennen vaihtoon lähtemistä valitsimme Annikan kanssa maan, jonne halusimme mennä. Italia tuntui kivalta paikalta. Olisin halunnut päästä työskentelemään leipomoalan yritykseen, mutta sellaista ei varmaankaan löytynyt. Se mihin yritykseen vaihtoon pääsee, riippuu siitä, mikä yritys ottaa vastaan, kuinka siellä puhutaan englantia ja ne paikat mihin koululta on jo luotu yhteyksiä, on todennäköisempää päätyä.
Vapaa-ajalla teimme reissuja mm. Sisilian saarelle Mount Etnaan ja Cataniaan, Sisilian pääkaupunkiin. Ajelimme myös pitkin Calabrian maakuntaa vähän kaikkialla ja kävimme useissa eri kaupungeissa.
KV-vaihto oli hieno kokemus
Suosittelen vaihtoon lähtemistä, rohkeasti vaan mukaan, sanoo Garbali, joka valmistuu ensi kuussa Ravintola- ja cateringalan perustutkinnosta kokiksi. Vaihto on hieno kokemus ja lähes ilmainen. Meillä oli Annikan kanssa tosi kivaa siellä. Kun suunnittelet vaihtoon lähtöä niin kannattaa etukäteen miettiä mikä olisi juuri itselle sopiva reissun pituus, mieluisa kohde ja työpaikka ja olisiko mukavampi lähteä kaverin kanssa kuin yksin. Kannattaa käyttää opiskeluaikana KV-vaihtomahdollisuus hyväksi.
Ylimmäinen kuva Etnalta.
Haastattelu tehty 11/2023