Virolaisia opettajia vaihdossa ravintola- ja catering-alalla
-maistuisiko sinulle Mulgipuder tai Kiluleib?
Taimo Tamm opettaa virolaisessa ammattikoulussa, Rakvere Ametikool, kokkiopiskelijoita ja Jaanika Saarmann tarjoilijaopiskelijoita. Sedun opiskelijat saavat tutustua kahden viikon ajan Virolaisen ruoan ja tarjoilun kulttuuriin heidän opastuksellaan. Virolaiset opettajat ovat Suomessa vaihdossa. Mukana on myös hyvin suomea puhuva ammattiopettaja Merike Kolde seuraamassa ja raportoimassa vaihdon etenemistä.
Taimo Tamm opettaa virolaisessa ammattikoulussa, Rakvere Ametikool, kokkiopiskelijoita ja Jaanika Saarmann tarjoilijaopiskelijoita. Sedun opiskelijat saavat tutustua kahden viikon ajan Virolaisen ruoan ja tarjoilun kulttuuriin heidän opastuksellaan. Virolaiset opettajat ovat Suomessa vaihdossa. Mukana on myös hyvin suomea puhuva ammattiopettaja Merike Kolde seuraamassa ja raportoimassa vaihdon etenemistä.
-Mukavaa päästä näkemään opetustoimintaa täällä Sedussa ja opiskelijat ja opettajat ovat ottaneet meidät hyvin vastaan, kertoo Merike. Tänään opiskelijat valmistavat Virolaista ruokaa Taimon opastuksella. Alkupalana on pieni voileipä, pääruokana virolainen Mulgipuder, joka on virolaista perinneruokaa. Siinä perunat, ohrasuurimot ja liha haudutetaan tavallisesti yhdessä. Tänään keitämme perunat erikseen. Lisukkeena hapankaali, jota meilläpäin syödään mm. lihan ja kalan kanssa.
Hapankaali virolaisittain
-Hapankaalia voidaan valmistaa eri tavoilla, kertoo Taimo Tamm. Yleensä se tehdään tummaan kaljaan ja valmistetaan pitkään. Hapankaalta pitää hauduttaa hitaasti, jopa parikin päivää. Mitä pidempään hauduttaa sitä parempaa tulee. Tämän päivän hapankaalta on haudutettu vain kolmisen tuntia ja sekin on ihan ok. Sekaan laitetaan paljon porkkanaa ja tänään käytimme lisäksi hunajaa, joka tekee siitä makeamman. Hunajan tilalla voi käyttää myös sokeria.
Joulupöydän herkut virossa
-Perinteiseen virolaiseen joulupöytään kuuluu hapankaali, paistettua lihaa, keitetyt tai muussatut perunat sekä mustamakkara puolukkahillon kanssa, kertoo Merike. Tarjolla on usein myös Kiluleib eli kilohailivoileipä, joka kuuluu meillä myös itsenäisyyspäivän herkkupöytään.
Ammattitodistus opinnoista
-Suunnittelen koulussamme ravintola- ja catering-alalle sekä puhdistuspalvelualalle opintotavoitteita ja arviointikriteereitä, jotka pohjautuvat valtiollisiin opintoihin, sanoo Merike. Opiskelu koulussamme kestää kolme vuotta ja opiskelijamme saavat ammattitodistuksen, jonka pitäisi olla pätevä myös Euroopassa. Eroa suomalaiseen opiskelukulttuuriin löytyy. Koulussamme ryhmä tekee opiskelut loppuun yhdessä. Meillä ei ole mahdollista valita kokki- tai tarjoilulinjaa enää opiskelun aloittamisen jälkeen.
Juttu kirjoitettu 11/2023