Sähkäri, kaksari Sisu suuntaa ammattikorkeaan

Sisu Honkavaara (18) valmistui lokakuussa sähkö- ja automaatioasentajaksi. Ylioppilaslakin hän painaa päähänsä 2.12.2023 Seinäjoen aikuislukiossa. Koulunsa hän on käynyt Tuusulassa ja aloitti elokuussa 2020 Seinäjoen Sedussa Törnäväntiellä sähkö- ja automaatioalan opinnot.

Kuvassa Sisu Honkavaara sähkö- ja automaatioalan tiloissa.

Sisu Honkavaara (18) valmistui lokakuussa sähkö- ja automaatioasentajaksi. Ylioppilaslakin hän painaa päähänsä 2.12.2023 Seinäjoen aikuislukiossa. Koulunsa hän on käynyt Tuusulassa ja aloitti elokuussa 2020 Seinäjoen Sedussa Törnäväntiellä sähkö- ja automaatioalan opinnot.

Olen tottunut muuttamaan perheen mukana. Tulin Seinäjoelle suoraan orientoitumispäivään. Valitsin sähköalan, vaikka olisin halunnut opiskella tietotekniikkaa tai ohjelmointia, mutta onhan tämä ala nyt aika lähellä kuitenkin, Sisu Honkavaara kertoo.

Kahden tutkinnon tekeminen kohentaa jatko-opintovalmiuksia

– Valitsin jo yhteishaussa kahden tutkinnon tekemisen, koska amiksen vaatimustaso ei ole niin korkea ja haluan jatkaa ammattikorkeakouluun, Honkavaara sanoo.

Lukiota en ottanut kovin tosissani. Jos olisin jaksanut opiskella enemmän, tulokset olisivat paremmat. Kirjoitin äidinkielen, fysiikan, lyhyen matematiikan, pitkän englannin ja keskipitkän ruotsin.

Opettaja Jaakko Korkonen kehuu opiskelijansa motivaatiota ja kykyä omaksua asioita.

– Kaksarin pitää osata aikatauluttaa ja johtaa itseään, Korkonen painottaa.

Kun muut sähkö- ja automaatioalan opiskelijat suuntasivat työpaikoille oppimaan, kahden tutkinnon tekijöiden osoite oli lukio. Kaksari suorittaa työpaikoilla oppimisen kesällä, ja aika monen opiskeluaika venyy hiukan yli kolmen vuoden, koska viimeiset työpaikkajaksot kestävät syksyyn.

Työpaikoilla opitaan

Jaakko Korkonen on tyytyväinen opiskelijansa valintoihin; kolme hyvin erilaista työpaikkaa vahvisti osaamista mahdollisimman paljon ja toi jotain uutta. Valiolla Sisu Honkavaara pääsi tekemään teoriassa opittuja juttuja käytännössä automaatioasennuksen tutkinnon osissa, Pohjois-Suomen Sähkössä hän kehittyi sähköasennuksissa, ja CoastOne-yrityksessä painopiste oli sähkökeskuskokoonpanossa.

– Yhteensä työpaikalla opitaan kolme 10 viikon jaksoa mutta kun osaaminen on saavutettu, opiskelija menee eteenpäin, Korkonen kertoo.
Sähkö- ja automaatioalalla uskotaan työpaikalla oppimisen jatkuvan suhteellisen normaalisti, vaikka uudisrakentaminen onkin hiljentynyt.
– Saneerauksia tehdään ja tehtaat pyörivät, Korkonen tiivistää.

Hakuvaiheessa kannattaa laskea

– Haen jatko-opintoihin amis-tutkinnolla. Saan siitä paremmat pisteet, Sisu Honkavaara ilmoittaa.

Todellakin, ylioppilastutkinnolla pisteitä tulisi päälle 70, kun Sähkö- ja automaatioalan perustutkinnolla niitä kertyy lähes 120. Honkavaara kritisoi laskukaavaa, jolla lukion arvosanat (asteikko 4–10) käännetään ammatillisen koulutuksen arvosanoiksi (asteikko 1–5).

– Haen Tampereelle, kun siellä opiskelee niin monet vanhoista kavereista, Honkavaara perustelee.

Ja tavoitteena on nimenomaan tietotekniikan insinöörikoulutus, jonne hakuaika on maaliskuussa.
– Lukio-opintojen ansiosta ajattelen, että matematiikka ja ruotsi eivät muodostu ongelmaksi. Olisin voinut valita myös pitkän matematiikan mutta luulin, että valitsemalla lyhyen matikan saan opiskella päivälukiossa. Eihän se niin mennyt, Honkavaara kannustaa ottamaan asioista selvää.

Onni ohjelmoinnissa

– Ohjelmoinnissa tarvitaan abstraktista ajattelukykyä, ongelmanratkaisutaitoja ja nopeaa oppimista. Ala kehittyy vauhdilla, osaamista pitää päivittää ja oppia koko ajan uutta, Jaakko Korkonen kuvailee.

– Tykkään opiskella. En urheile mitään enkä ikinä suostunut menemään futis-harkkoihin, Sisu Honkavaara sanoo välttäneensä valmentajaisänsä houkutukset ja keskittyneensä tietokoneisiin.

Mitä sähkö- ja automaatioala voisi tarjota sinulle?

Tutustu mahdollisuuksiin Sedussa

Jaa: