EP:n Drone-keskus, investointihanke
Toteutusaika: 01.10.2022 - 31.07.2025
Rahoittaja: Etelä-Pohjanmaan liiton EAKR-haku
Lisätiedot:
EP:n Drone-keskus on investointihanke, jota tukee samanniminen EP:n Drone-keskus – kehittämishanke. Hankkeet toteutetaan ryhmähankkeina Etelä-Pohjanmaan Opiston (päätoteuttaja) ja Sedun (osatoteuttaja) kanssa. Hankkeessa investoidaan uuteen droneteknologiaan ja haetaan sen käyttöön uusia innovatiivisia alakohtaisia ratkaisuja elinkeinoelämän tarpeisiin. Etelä-Pohjanmaan Opistolle ja Seduun luotavan monipuolisen testaus-, koulutus- ja oppimisympäristön avulla voidaan tutkia ja pilotoida droneteknologiaan liittyviä toimintamalleja yhteistyössä elinkeinoelämän kanssa.
Hankkeessa tuetaan yritystoiminnan ja liikenneinfrastruktuurin kehittymistä luomalla alueellinen dronealan osaamiskeskus ja tuottamalla osaavaa henkilöstöä alueellisten toimijoiden käyttöön. Hanke parantaa tuottamallaan osaamisella nuorten työllistymismahdollisuuksia, mutta tarjoaa myös mahdollisuuksia urasiirtymiselle eri ammateissa työskenteleville henkilöille.
Hankkeen tavoitteet:
• Luoda alueellinen Drone-keskus, joka varustetaan riittävällä asianmukaisella kalustolla ja laitteistoilla testaus- ja kokeilutoiminnan mahdollistamiseksi
• Tukea Drone-keskuksen kautta alueen yrityksiä ja oppilaitoksia droneteknologian käyttöönotossa, hyödyntämisessä ja kehittämisessä nostaen droneteknologian käyttöön liittyviä valmiuksia ml. verkko- ja kyberturvallisuus
• Innovoida ja testata keskuksessa dronetoimintaan ja sovelluksiin liittyviä toimintamalleja investointihankkeessa esitetyllä kalustolla
• Kehittää ja innovoida tarveperusteisesti dronealan koulutusta. Hankkeen tuottamaa dokumentaatiota voidaan hyödyntää eri koulutusaloilla ja osaamispalveluissa hankkeen jälkeen.
• Laajentaa Drone-keskuksen nykyaikaisella ja monipuolisella kalustolla korkean teknologian osaamista Etelä-Pohjanmaalla. Vastaavia laitteita ei usein ole tarkoituksenmukaista hankkia yrityksiin vain kokeilutarkoituksiin. Tämän mahdollisuuden tarjoaminen lisää alan kiinnostavuutta ja tuottaa mahdollisesti uusia innovaatioita.
• Lisätä Drone-keskuksella maakunnan vetovoimaa, koska toistaiseksi vastaavaa koulutus- ja oppimisympäristöä ei ole muualla toteutettu
• Tukea kasvihuonekaasupäästöjen vähentämistä, kun raskaampi lentokalusto voidaan korvata erilaisilla dronesovelluksilla
Hankkeen varsinaisena kohderyhmänä ovat alueen yritykset, jotka käyttävät tai soveltavat droneteknologiaa tai ovat kiinnostuneet dronen käytöstä mm.: energiayhtiöt, sähköverkkoyhtiöt, tuulivoimayhtiöt, turvallisuusalan toimijat, logistiikka, maarakennus, kiinteistönhoito, maa- ja metsätalous, valokuvaus ja muut audio-visuaaliset palvelut, mainostoimistot ja muut markkinointiyritykset, dronesovelluksia kehittävät yritykset sekä oppilaitoksista E-P:n Opisto ja Sedu.
Hankkeen välillisenä kohderyhmänä ovat alueen muut eri koulutusasteiden oppilaitokset, eri työelämän järjestöt, alueen kunnat ja niiden eri toimialat sekä muut julkiset toimijat (mm. ELY, MTK, Pro Agria).
Hankkeessa kehitetään ja pilotoidaan alueen yrityksiä ja yhteisöjä palveleva moderni EP:n Drone-keskus. Keskukseen hankitaan tarvittava droneteknologia yhteistyössä Sedun, E-P:n Opiston ja yritysten kanssa. Drone-keskus toimii alueella osaamista ja teknologiaa kokoavana sateenvarjona mahdollistaen yhteiskehittämisen eri toimijoiden kesken. Drone-keskus toteuttaa yhteistyöverkoston kanssa erikseen suunniteltavia hankepilotteja ja toimintamalleja, joiden avulla alueellista dronetoimintaa kehitetään. Sedu toteuttaa dronepilotteja logistiikassa, turvallisuusalalla, maaseutualalla sekä tieto- ja viestintätekniikassa ml. tapahtumatuotanto.
Hankkeessa vahvistetaan myös toteuttajien ja Into Seinäjoen yhteistyömallia palvelemaan alueen yrityksiä ja yhteisöjä. Hanketoimijoiden tavoitteena on tehostaa eri oppimisympäristöjen ja resurssien yhteiskäyttöä sekä osaamisten yhdistämistä droneteknologian alalla. Hankkeessa on mukana myös kansainvälisiä verkostoja Erasmus+-hankkeiden kautta mm. Alankomaat: ROC Friese Poort (Firda) ja Noorderpoort sekä Italiasta SIC Ljubljana.
Investointihankkeen toteutus on jaettu seuraaviin työpaketteihin:
TP 1. Dronekeskuksen varustaminen
TP 2. Hankintojen toteutus (= kilpailutukset ja hankintapäätökset)
TP 3. Drone-keskuksen toiminnan käynnistäminen (pilotointi ja arviointi)
TP 4. Hankkeen johto, hallinto ja raportointi
Hankkeen investoinneissa on otettu huomioon sekä alakohtaiset että yleiset dronekäytön tarpeet. Hankinnat edustavat uutta droneteknologiaa ja niitä voidaan joustavasti ja monipuolisesti soveltaa Sedun esittämillä eri pilottialoilla alakohtaisten tarkennusten ja analyysin pohjalta. Hankinnat omaavat myös selkeää uutuusarvoa liittyen mm. 5G:hen.
Erittely kalustohankinnoista:
- Pieniä droneja (alle 250 g) hallinnan ja perusosaamisen harjoittelemiseksi (lisäakuilla ja ohjaimella ilman kännykkää)
- Laadukas kuvauskopteri (max 2 kg) esim. maaseutualalla
- 5G Drone -kokonaisuus (sis. erilaisia kameroita) sekä maa-asema kameravarusteluin. Erityisesti Kurikan pilottiin tieto- ja viestintätekniikka, tapahtumatuotanto
- Lämpökamerakopteri (mm. turva-ala)
- Tutka mm. turva-alalla vapaaseen ilmatilaan tapahtumissa
- Langaton point to point videolinkki dronesta TV-tuotantoon tai HD/UHD laatua tuottava valmis laite
Tulokset
Sedu ja EP:n Opisto luovat hankeyhteistyössä EP:n Drone-keskuksen, jonka puitteissa kehitetään, testataan ja innovoidaan droneteknologian käyttöä. Drone-keskus kokoaa yhteen sateenvarjon alle E-P Opiston ja Sedun uutta teknologiaa alueen työ- ja elinkeinoelämän käyttöön. Keskus toimii alueen yhteisenä kehittämis-, oppimis- ja testialustana. Sedu osallistuu toimintaan kampustensa ja Sedun eKampus alustan (verkkotarjonta) kautta. Sedu tekee hankintayhteistyötä droneteknologiaa tarjoavien alan yritysten kanssa.
Drone-keskuksen investoinnilla tarjotaan hankkeen toimijoille mahdollisuus kustannustehokkaasti testata ja pilotoida erilaista droneteknologiaa yhteistyössä alueen yritysten ja hankeverkoston kanssa. Sedu toteuttaa pilotteja logistiikassa, turvallisuusalalla, maaseutualalla sekä tieto- ja viestintätekniikassa ml. tapahtumatuotanto. Hyväksi koetut teknologiat, laitteistot ja sovellukset otetaan käyttöön ja integroidaan Sedun työelämäyhteistyöhön, muille koulutusaloille ja opetukseen. Rakennetaan myös uudenlainen yhteistyömalli dronealalle Sedun ja E-P Opiston välille sekä tehdään yhteistyötä muiden alueen toimijoiden ja kansainvälisten kumppaneiden kanssa. Drone-keskuksen sisarhankkeena toimii Into Seinäjoen ”Ketterä ja kestävä liikkuminen” -hanke, joilla on yhteinen ohjausryhmä.
Pitkän tähtäimen tulokset
Etelä-Pohjanmaan dronealaa kehittävä Drone-keskus syntyy ja toiminta vakiintuu. Keskus toimii alueen droneteknologiaa kokoavana sateenvarjona. Droneteknologia integroituu Sedun eri kampusten työelämäyhteistyöhön, koulutusaloille ja opetukseen. Teknologia on uudenaikaista ja yhteiskäytössä eri aloilla.
Dronealalla toimii alueellinen verkosto ja sitä täydentävä kansallinen ja kansainvälinen verkosto. Sedun ja E-P opiston yhteistyö on tiivistä ja innovatiivista. Sedulla on myös omat monialaiset ja alakohtaiset droneverkostot ja -tiimit. Kaikki verkostotyö tukee aluekehittämistä. Pitkällä aikavälillä uudenlainen ja monipuolinen droneteknologia lisää alueen työllisyyttä, työpaikkoja ja yrittäjyyttä. Uudenaikainen droneteknologia toimii pitkällä tähtäimellä myös vetovoimatekijänä.
Hanke sosiaalisessa mediassa