Ruudun kautta iloa tupaan
Sedun IT-tukihenkilö- ja lähihoitajaopiskelijat tuottavat yhteistyönä tärkeää palvelua hyvinvointialueen kotihoitoasiakkaille.
Hilma, Rauha, Jussi (nimet muutettu) ja muutama muu istuvat mukavasti kotonaan, kuka keittiönpöydän ääressä, kuka kiikkustuolissa tai sohvallaan. Tabletin ruudun kautta huoneeseen tulvii iloisia kasvoja, innostunutta puhetta ja kauniita maisemia Ukrainasta, Kurdistanista, Filippiineiltä, Irakista ja Jemenistä.
Sedun IT-tukihenkilö- ja lähihoitajaopiskelijat tuottavat yhteistyönä tärkeää palvelua hyvinvointialueen kotihoitoasiakkaille.
Hilma, Rauha, Jussi (nimet muutettu) ja muutama muu istuvat mukavasti kotonaan, kuka keittiönpöydän ääressä, kuka kiikkustuolissa tai sohvallaan. Tabletin ruudun kautta huoneeseen tulvii iloisia kasvoja, innostunutta puhetta ja kauniita maisemia Ukrainasta, Kurdistanista, Filippiineiltä, Irakista ja Jemenistä.
Sedun maahanmuuttajataustaiset lähihoitajaopiskelijat kertovat Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen kotihoidon asiakkaille, kotona asuville vanhuksille, itsestään ja kotimaistaan. Tunnelma on kotoisa, vaikka ei ollakaan samassa tilassa. Opiskelijat istuvat Sedun Suupohjan kampuksen videostudiossa, ja esitys näkyy kotihoidon asiakkaille kuvapuhelimen kautta. Teknisestä puolesta huolehtivat it-tukihenkilöksi valmistuvat eli tieto- ja viestintätekniikan opiskelijat.
-Tämä on aika jännittävä tilanne, kun tehdään livelähetystä ihan oikeille asiakkaille. Tämä ei ole mikään harjoitustilanne, vaan ihan oikea työ, tieto- ja viestintätekniikan kolmannen vuoden opiskelija Ano-Kristian Havimäki sanoo.
Opiskelutoveri Jani Alhainen sanoo, että live eli suora lähetys tuo työtilanteeseen omanlaistaan painetta.
-Jos tulee jotain ongelmia tekniikassa tai muussa, tilanteet pitää pystyä ratkaisemaan nopeasti ja itsenäisesti. Kesken suoraa lähetystä ei voi alkaa suureen ääneen kyselemään.
Sedun tieto- ja viestintätekniikan lehtori Ari Autiotakin jännittää aina ennen lähetystä. Hän luotsaa opiskelijoitaan, mutta myös luottaa heihin:
-Jännittää se vähän aina, mutta siksi me harjoittelemmekin ja valmistaudumme huolella. Valmistelut aloitetaan jo kauan ennen kuin itse lähetys toteutetaan. Opiskelijamme osaavat hienosti suoriutua näistä tilanteista.
Etähoiva-työt ovat osa IT-tukihenkilöopiskelijoiden opintoja (Hyvinvointiteknologian käyttö asiakkaan arjessa selviytymisen tukena -tutkinnonosa.)
Etähoiva yleistyy
Sedun opiskelijat ovat toteuttaneet Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen kotihoidon asiakkaille erilaisia etäpalveluita jo pitkään. On esimerkiksi vedetty tuolijumppaa, keskustelutuokioita ja nyt: sukellus vieraisiin kulttuureihin.
Hyvinvointialueen Etä- ja tukipalvelukeskuksen vastaava geronomi Arja Huhtala on tyytyväinen yhteistyöhön.
-On ollut kiva toteuttaa näitä sedulaisten kanssa. Uskon, että tästä on paljon hyötyä paitsi meidän asiakkaille, myös lähihoitajaopiskelijoille. He saavat kokemusta etähoivasta, joka tulee varmasti tulevaisuudessa yhä vain lisääntymään kotihoidon muotona.
Sedun Sosiaali- ja terveysalan opettaja Mammu Siekkinen nyökyttelee vieressä.
-Etähoivassa vuorovaikutusosaaminen on tärkeää, sillä asiakkaaseen on saatava kontakti ruudun välityksellä. On upeaa, että opiskelijoillamme on mahdollisuus tähän.
Kontakti toiseen ihmiseen on tärkeää
Sedun nyt toteuttama Sukellus vieraisiin kulttuureihin -etätapahtuma on ryhmätoimintaa, joka voidaan liittää asiakkaan hoito- ja kuntoutussuunnitelmaan. Tilanne on vuorovaikutteinen. Kun opiskelijat ovat kertoilleet kotimaastaan, on keskustelun vuoro. Asiakkaat kyselevät, mitä opiskelijat eniten kaipaavat kotimaistaan. Ja toisaalta, mistä he eniten pitävät Suomessa. Jutellaan myös siitä, mikä on kenenkin mielestä kaikkein ihanin suomalainen juhlapyhä.
Tunnelma on leppoisa ja rauhallinen. Vaikka ollaan ruudun välityksellä, hetkessä on aidon kohtaamisen tuntua. Juuri sitä monet yksinasuvat vanhukset kaipaavatkin.
-Etäyhteys ei niinkään jännittä, mutta oma suomen kielen taito kyllä. Pelkäsin, etteivät asiakkaat saa puheestani selvää, mutta hyvinhän se meni, lähihoitajaopiskelija Gulala Karim sanoo.
Hän on Kurdistanista ja asunut Suomessa kolme vuotta.
Filippiineiltä kotoisin oleva Lea Tikkanen on asunut Suomessa jo 17 vuotta.
-Livelähetys sujui hyvin. Oli mukava tilanne ja oli kiinnostava kuulla ihmisten ajatuksia Suomesta.
Lea itse pitää Suomessa eniten luonnosta, ja aivan erityisesti metsästä. Gulala on myös ihastunut Seinäjokeen ympäristönä, mutta kaipaa kurdistanilaisia ruokia. Hän näyttääkin omassa esityksessään kuvia kotimaansa leivonnaisherkuista.
Kansainvälisen tuokion sujuvuuden viimeisteli lähihoitajaopiskelija Nina Varpuluoma, joka rauhallisella äänellään hoiti haastatteluosuudet ja jakoi puheenvuoroja.