Sitra Lab -kokeilu: Työllisyystoimijoiden dataverkosto
Toteutusaika: 01.04.2024 - 30.09.2024
Rahoittaja: Sitra
Lisätiedot:
Sitra etsi maaliskuussa 2024 päättyneessä kokeiluhaussa tiimejä kehittämään datan ja tekoälyn avulla parempia palveluita. Sitra Lab 6 -muutosohjelmaan valitut kokeilutiimit eri puolilta Suomea kehittävät muun muassa elinikäistä oppimispolkua, vanhustyötä ja työllisyyspalveluita. Ohjelmaan valittiin 36 hakijasta kahdeksan kokeilutiimiä.
Sedu on mukana Työllisyystoimijoiden dataverkosto – kokeilutiimissä, johon kuuluvat Vastuu Group, Seinäjoen kaupunki, Etelä-Pohjanmaan TE-toimisto, Into Seinäjoki ja Seinäjoen koulutuskuntayhtymä Sedu.
Osaamisen data-avaruus, muutos järjestelmistä ihmiskeskeisyyteen ja uusien työllisyysalueiden murroskohta tuovat haasteita ja mahdollisuuksia. Tavoitteina on asioiden parempi ymmärrettävyys, asiakaskokemus, osaamisen kehittäminen ja nopea työllistyminen, alueen elinvoimaisuuden ja kilpailukyvyn parantaminen, pito- ja vetovoiman parantaminen, sekä omadatan käytön ja reilun datatalouden osaamisen edistäminen, joihin kaikkiin Sitra Lab 6 – ohjelma antaa eväitä eteenpäin.
Työllistyminen ja osaamisen kehittäminen (osaamisen data-avaruus) ovat keskiössä, kun palvellaan ihmisiä eri rooleissa. Haluamme uudistaa ja kehittää työllisyystoimijoiden olemassa olevia ja uusia palveluita ja palvelupolkuja kohtaamaan ihmiset elämäntilannelähtöisesti. Pilotissa jatkokehitetään Luotettava työntekijä -palvelua vastaamaan paremmin uusien työllisyysalueiden haasteisiin ja tarpeisiin. Konkreettisesti rakennamme valtakunnallista työllisyyspalveluiden dataverkostoa ja palveluekosysteemiä, jossa mahdollistetaan alueen työnhakijoille ja opiskelijoille omien tietojen hallinnointi ja luvittaminen sekä tuodaan toimijoita yhteen osaamisen data-avaruuden kautta. Tämä muutos vaatii paljon systeemisellä tasolla, jota Sitra Lab 6 -ohjelma tukee.
Palvelun ydinkohderyhmää ovat ihmiset eri elämäntilanteissa, etenkin työttömät ja opiskelijat. Kohderyhmää ovat myös kaikki työllisyystoimijat, ennen kaikkea ihmiset, jotka auttavat ja tukevat opiskelijoita ja työttömiä. Tavoite on löytää uusia tapoja hyödyntää olemassa olevaa dataa palvelujen kehittämisessä, tuoda asiakas- ja käyttäjäymmärrys tiiviimmin osaksi palvelukehitystä sekä kerätä ja jalostaa asiakas- tai käyttäjätietoa palvelukehityksen tueksi.