Takaisin

Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto perustason ensihoitaja (monimuoto)

Sosiaali- ja terveysala

Seinäjoki, Suupohjantie 45
Jatkuva haku
Tutkinto
Monimuoto-opiskelu
180 osp

Kenelle?

Koulutus on tarkoitettu sinulle, jolla on suoritettuna lähihoitajan tai sairaanhoitajan tutkinto sekä olet kiinnostunut perustason ensihoitajan työstä. Koulutus soveltuu oman työn ohessa suoritettavaksi, lukuun ottamatta työelämässä oppimisen jaksoja. Koulutuksen tavoitteena on työllistyminen alueen sosiaali- ja terveysalan työpaikkoihin. Voit myös hakeutua suorittamaan yksittäisen tutkinnon osan.

Mitä saat

Tutkinto antaa sinulle työelämän edellyttämän laaja-alaisen sosiaali- ja terveydenhuollon perusosaamisen ja erikoistuneen osaamisen perustason ensihoitajan tehtäviin. Tavanomaisia työpaikkoja ovat kotihoito, ensihoito, erilaiset päivystykset sekä akuutit vuodeosastot.

Hakeutuminen ja opiskelijavalinta

Koulutukseen on jatkuva haku.

Tämä hakeutumisen ja opiskelijavalinnan kuvaus on valmiille lähihoitajille sekä sairaanhoitajille.

Soveltuvuustestaus ja opiskelijavalintaan tähtäävä arviointitilaisuus järjestetään neljä kertaa vuodessa. Haastatteluita tehdään neljä kertaa vuodessa. Haastattelut toteutetaan Sedu Suupohjantiellä (Suupohjantie 45 Seinäjoki). Saat erilliset ohjeet sähköpostitse soveltuvuustestauksen kulusta ja ennakkotehtävistä (todistusten toimittaminen opintotoimistoon sekä kirjallinen tehtävä). Seuraavat haastattelupäivät toteutetaan 11.2.2025 ja 14.4.2025.

Soveltuvuudessa kartoitetaan aloitteellisuutta ja vastuullisuutta, sosiaalisuutta ja itsensä ilmaisemista sekä ongelmanratkaisutaitoa. Haastattelun aikana kartoitetaan hakijan tavoitteita ja opiskelijavalinnassa huomioidaan Sedun opiskelupaikkatilanne hakuhetkellä. Soveltuvuustestaus ja opiskelu tapahtuvat suomen kielellä, joten kielitaitosi tulee olla sujuvaa niin puheen kuin kirjoittamisen osalta (vähintään B1.1. -taso). Jos äidinkielesi on muu kuin suomi, suomen kielen taitosi testataan erikseen ilmoitettavana ajankohtana. Toimintakykysi tulee olla sellainen, että kykenet suoriutumaan tavanomaisesta perustason ensihoitajan työtehtävästä. Tietoteknisistä taidoista on hyötyä monimuoto-opinnoissa.

Koulutuksen aikana on mahdollista, että rikosrekisteriote vaaditaan esitettäväksi. Sinulla tulee olla vähintään B-luokan ajokortti (suositus C1-luokka). On mahdollista, että opiskeluaikana opiskelijalle toteutetaan viranomaisen toteuttama suppea turvallisuusselvitys työssäoppimispaikan niin edellyttäessä.

Hae tähän koulutukseen

Koulutus etenee seuraavasti:
Opinnot voivat alkaa joustavasti ympäri vuoden (pl. heinäkuu). Opintojen alussa sinulle tehdään henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS). Täydennät tarvittaessa osaamistasi perushoidollisissa tutkinnon osissa. Osaaminen osoitetaan näytössä.

Osaamisalassa lähiopetuspäiviä on noin 23 puolen vuoden kuluessa. Lähiopetuspäivien aloitusajankohdat ovat elo- ja tammikuu. Lähiopetuspäivissä on läsnäolovelvollisuus sekä itseopiskelutehtävä aina ennen lähiopetuspäivää. Opintoihin kuuluu lisäksi itsenäistä opiskelua, erilaista oppimisen tasoarviointia, työelämässä oppimista sekä osaamisen arviointi näytöissä. Osaamisalaan kuuluu akuuttihoitotyössä toimimisen ja ensihoidossa toimimisen tutkinnon osat. Työelämässä oppimisen määrä on tavanomaisesti 8–11 viikkoa molemmissa tutkinnon osissa. Aikaisempi osaaminen lyhentää työelämässä oppimisen tarvetta. Opinnot voidaan toteuttaa osittain tai kokonaan myös oppisopimuskoulutuksena.

Lisäksi suoritat:
Yhteiset tutkinnon osat. Aikaisemmin hankittu ajantasainen osaaminen tunnustetaan. Tarvittaessa osaamista hankitaan lisää. Yhteiset tutkinnon osat suoritetaan verkkototeutuksena eKampuksessa ajasta ja paikasta riippumattomasti. Kuhunkin suoritettavaan aineeseen sisältyy yhteinen ns. aloituspaja, jossa annetaan yleisinfoa toteutuksesta.

Valinnainen tutkinnon osa. Opiskelijalla on mahdollisuus kasvattaa osaamistaan suorittamalla valinnainen tutkinnon osa (esimerkiksi monipotilas- ja suuronnettomuustilanteissa toimiminen). Valinnaisessa tutkinnon osassa voidaan myös huomioida soveltuvia osia aikaisemmasta sosiaali- ja terveysalan tutkinnosta.

Tutkinnon perusteet: https://eperusteet.opintopolku.fi/#/fi/ammatillinen/8531450/0/tiedot

Sosiaali- ja terveysalan perustutkintoon liittyy Sora-lainsäädännön asettamia terveydentilavaatimuksia, jotka voivat olla opiskelijaksi ottamisen esteenä. Tutustu etukäteen tämän tutkinnon terveydentilavaatimuksiin: https://opintopolku.fi/konfo/fi/sivu/hakijan-terveys-ja-toimintakyky#terveydelliset-vaatimukset-terveys—ja-hyvinvointialalla

Soveltuvuustestauksessa sinun tulee arvioida omaa nykyistä terveydentilaasi ja toimintakykyäsi rehellisesti. Oikeusturvasi kannalta on perusteltua, että sinua ei valita sellaiseen koulutukseen, jonka edellyttämissä käytännön tehtävissä tai työharjoittelussa et pysty asianmukaisesti toimimaan.

Huomioithan, että sosiaali- ja terveydenhuollon työnantaja edellyttää, että sinulla on jo opiskeluaikana joko rokotuksen tai sairastetun taudin antama suoja tuhka- ja vesirokkoa vastaan. Työnantaja edellyttää myös influenssarokotusta. Vaadittavat rokotukset ovat sinulle maksuttomia (Tartuntatautilaki 1227/2016, 48§).

Koulutus järjestetään monimuotokoulutuksena siten, että osaamisalan lähiopetuspäiviä on noin 23 puolen vuoden aikana. Opinnot voivat alkaa joustavasti ympäri vuoden (pl. heinäkuu). Osaamisalan lähiopetuspäivien aloitusajankohdat ovat elo- ja tammikuu. Lähiopetuspäivissä on läsnäolovelvollisuus sekä itseopiskelutehtävä aina ennen lähiopetuspäivää. Opintoihin kuuluu lisäksi itsenäistä opiskelua, erilaista oppimisen tasoarviointia, työelämässä oppimista sekä osaamisen arviointi näytöissä. Opintoihin kuuluu työelämässä oppimisen jaksoja sekä näyttöjä. Koulutus kestää keskimäärin 8kk – 1,5v. Opintojen kesto on yksilöllinen, joten henkilökohtaisen suunnitelmasi mukaisesti opiskeluaika voi olla lyhyempi tai pidempi.

Oma taloudellinen toimeentulo opintojen aikana kannattaa miettiä ennen koulutukseen hakeutumista. Sinulla on mahdollisuus hakea Kelan opintotukea. Opinnot voi suorittaa myös oppisopimuksella.



Koulutus on maksutonta, mutta opiskelumateriaalit ja esim. työkengät sinun tulee hankkia omalla kustannuksellasi. Turvakengät ja ensihoitajan suoja-asu tarjotaan tarvittaessa opiskelijalle oppilaitoksen toimesta. Opetus toteutetaan osittain verkkoyhteyden välityksellä. Sinulla tulee olla toimiva tietokone ja verkkoyhteydet.

Mikäli suoritat koko tutkinnon, sinulla voi olla mahdollisuus hakea ammattitutkintostipendiä Työllisyysrahastosta. Lisätietoa löydät osoitteesta https://www.tyollisyysrahasto.fi/

Lisätietoja

Pasi Jaskari (lehtori), p. 040 868 0241

Riina Lahti (opinto-ohjaaja), p. 040 868 0177

Sedu Hakijapalvelut, p. 040 830 2275, hakijapalvelut(at)sedu.fi

Jaa sivu: