Seinäjokinen Lotta Sokero valittiin Sedussa vuoden yrittäjyysopiskelijaksi

Sokero on erikoistunut fantasiakakkujen tekoon

-Parasta ja palkitsevinta on nähdä oman visionsa tulevan todeksi asiakkaiden kanssa, kertoo Sedun vuoden yrittäjyysopiskelijaksi valittu leipomoyrittäjä Lotta Sokero. Yrittäjyydessä kiehtoo vapaus ja vastuu.
Sokero omistaa KakkuKeidas ja LounasKeidas -nimiset yritykset. Kesäajan toimii myös Törnävän Kartanon kahvila. Kesäaikana yrityksessä työskentelee 12, talvella 4-5 henkilöä.

-Parasta ja palkitsevinta on nähdä oman visionsa tulevan todeksi asiakkaiden kanssa, kertoo Sedun vuoden yrittäjyysopiskelijaksi valittu leipomoyrittäjä Lotta Sokero. Yrittäjyydessä kiehtoo vapaus ja vastuu.
Sokero omistaa KakkuKeidas ja LounasKeidas -nimiset yritykset. Kesäajan toimii myös Törnävän Kartanon kahvila. Kesäaikana yrityksessä työskentelee 12, talvella 4-5 henkilöä.

-Opiskelun kautta sain lisätietoa ja -taitoa yrittäjän uralle, kertoo Sokero suoritettuaan Yrittäjän ammattitutkinnon. Ammattitaitoni on vahva ja esimiehenä olen toiminut pitkään, mutta yrittäjyydestä en tiennyt paljoakaan. Totesin, että on hyvä opiskella kaikkea yrittäjyyteen liittyviä asioita. Opiskelutehtävät olivat antoisia ja aiheet sitä mitä odotinkin. Lähiopiskelupäiviä olisin toivonut enemmän. Lähipäivissä oli pakko keskittyä ja kahvitauolla pystyi vaihtamaan ajatuksia muiden opiskelijoiden ja opettajan kanssa. Teamsin kautta opiskeltaessa osallistaminen on tärkeää. Ennakko- ja jälkitehtävät syvensivät opittuja asioita.

Kaiketon kaikille

-Intohimoni on erikois- ja fantasiakakkujen leipominen sekä erityisruokavaliotuotteet, kertoo leipurikondiittoriksi ja ravintolakokiksi opiskellut Sokero. En löytänyt Seinäjoelta leipomoa, jossa näitä fantasiakakkuja olisi pystynyt valmistamaan. Päätin, että minun pitää perustaa sellainen yritys ja ryhdyin yrittäjäksi v. 2020.

-Vaikka suunnitelmissani on ollut firman kasvu ja useampi toimipaikka, tausta-ajatuksena kuitenkin käsin tehdyt kakut. Teemme juuri sitä, mitä asiakas haluaa. On epäreilua, jos juhlien sankari ei pysty allergiansa vuoksi syömään samaa mitä muut. Varsinkin lapselle kaupasta ostettu keksi ei korvaa täytekakkua. Kaikkien pitää saada saman makuista ja näköistä. Aina on kuitenkin kaikille saatu jotain tehtyä ja reseptit ovat omaa käsialaani. Olen nimennyt tuotteet Kaiketon-tuotesarjaksi.

-Tulemme sinne mihin asiakas haluaa. Ruoat, astiat ja henkilökunta tulevat mukana ja tarvittaessa tarjoilemme suoraa pöytiin. Yhtenä viikonloppuna oli viidet häät, joihin valmistimme mm. monta sataa Macaronsia ja 56 kakkua. Kävin kokoamassa hääkakut paikan päällä ympäri Etelä-Pohjanmaata, koska ne eivät kestä kuljetusta.

-Tilaisuudet vedettiin hienosti ja kiittelinkin leipomon henkilöstöä, jotka kestivät hyvin kiireen ja stressin. Hääkakut vaativat panostusta, sillä päivä on hääparille tärkeä. Perfektionistina vaadin itseltäni paljon, mutta myös muilta. Kaikenlainen piipertäminen on lähinnä sydäntä, mutta yhtä kakkua ei voi tehdä viikkoa.

-Onneksi minulla on tosi hyvä porukka töissä ja pyrin palkkaamaan ihmisiä, jotka ovat parempia kuin minä. Minun ei tarvitse olla jokaisen osa-alueen paras tekijä koska olen yrittäjä ja esimies, joka organisoi kaiken.

Työntekijöiden arvostaminen pitää pyörät pyörimässä

-Vuonna 2023 Suomen naisyrittäjät myönsivät minulle Kultaisen Oraspalkinnon. Se myönnetään nuorelle ja innovatiiviselle naiselle. Opiskellessani Helsingissä leipuri-kondiittorin perustutkintoa, osallistuin ammatillisen koulutuksen Taitaja-kisoihin, joista voitin SM- kultaa.

-Esimiestyöstä on tullut myös useampi kilpailuvoitto siihen aikaan, kun työskentelin Verisurella. Esimiestyön merkitystä olen pohtinut jo paljon ennen yrittäjyyttä. Työntekijöiden arvostaminen, kiittäminen ja kehuminen on mielestäni tärkeää. Töissä pitää olla myös mukavaa. Arvostan sitä, että olen saanut työntekijöiltäni hyvää palautetta ja että olen löytänyt hyvin työntekijöitä.

-Harrastan koirien kanssa lenkkeilyä ja tanssin monta tuntia viikossa mm. salsaa. Tanssiminen on hyvää henkistä ja fyysistä breikkiä arjesta. Toimin myös Seinäjoen Yrittäjien hallituksessa. Haluaisin vielä suorittaa oppisopimuksella leipomoalan ammattitutkinnon kondiittorikisällin ja leipomoalan erikoisammattitutkinnon kondiittorimestari.

Jaa: