Vanhustyön erikoisammattitutkinto Muistihoitaja (EAT)
Sosiaali- ja terveysala
Kenelle?
Vanhustyön erikoisammattitutkinto, Muistihoitaja (EAT) on tarkoitettu sinulle, joka työskentelet muistioireisten tai muistisairaiden ihmisten parissa. Haluat syventää ammattitaitoasi ja kehittää työpaikan käytänteitä muistioireisten tai muistisairaiden ihmisten elämän tukemisessa.
Mitä saat
Opit ideoimaan, suunnittelemaan ja toteuttamaan uusia menetelmiä ja toimintamalleja muistityön tueksi. Osaat viedä niitä osaksi organisaatiosi arkea ja soveltaa oppimaasi käytäntöön. Löydät oman tiesi kehittäjänä.
Hakeutuminen ja opiskelijavalinta
Koulutukseen on jatkuva haku. Täytä hakulomake huolellisesti. Hakulomakkeen saavuttua otamme sinuun yhteyttä puhelimitse tai sähköpostitse. Koulutus edellyttää vähintään sosiaali- ja terveydenhuollon ammattinimikettä sekä alan työpaikkaa.
Laadimme kanssasi henkilökohtaisen osaamisen kehittämisen suunnitelman (HOKS), jonka yhteydessä tarkistamme, että työpaikallasi on riittävästi ammattitaitovaatimusten mukaisia työtehtäviä.
Tutkintoon liittyy terveydentilavaatimuksia, jotka voivat olla opiskelijaksi ottamisen esteenä. Tutustu Sora-lainsäädännön asettamiin terveydentilavaatimuksiin ennen hakemuksen jättämistä tästä linkistä: sora_maarays-muutoksineen-2020.pdf (oph.fi)
Hakijan tulee arvioida omaa ajankohtaista terveydentilaansa ja toimintakykyään.
Voit suorittaa koko tutkinnon tai tutkinnon osia. Tutkintonimikkeen Muistihoitaja (EAT) saat suoritettuasi koko tutkinnon 180 osp. Katso valtakunnalliset tutkinnon perusteet: Vanhustyön erikoisammattitutkinto - ePerusteet (opintopolku.fi)
Muistioireisen tai muistisairaan ihmisen elämän tukemisen osaamisalan pakolliset tutkinnon osat (120 osp)
• Ikääntyneen ihmisen kohtaaminen ja mielekkään arjen tukeminen 60 osp
• Muistioireisen tai muistisairaan ihmisen tukeminen 60 osp
Valinnaiset tutkinnon osat, joista voit valita yhteensä 60 osp
• Ikävalmentajana toimiminen 60 osp
• Ikääntyneen ihmisen elämänhallinnassa ja riippuvuuksista irrottautumisessa tukeminen 30 osp
• Ikääntyneen ihmisen asioiden hoitamisessa tukeminen 30 osp
• Palliatiivinen hoitotyö 60 osp
• Saattohoitotyö, kuoleman kohtaaminen ja läheisten tukeminen 60 osp
• Vanhustyön työhyvinvoinnin koordinointi 30 osp
• Vanhustyössä vastuuhenkilönä toimiminen 30 osp
Koulutus toteutetaan verkko-opintoina Moodle-oppimisympäristössä, ja se sisältää verkossa tapahtuvan oppimisen lisäksi itsenäistä työskentelyä. Koulutukseen liittyvät tehtävät kohdentuvat työelämään. Verkko-opetuspäiviä on 1–2/kk, joihin voit osallistua teams-yhteydellä kyseisenä päivänä tai kuunnella tallenteet jälkikäteen. Tätä varten tarvitset tietokoneen, toimivan nettiyhteyden sekä kuulokemikrofonin.
Osaaminen osoitetaan työpaikalla suoritettavilla näytöillä alan vaativimmissa työtehtävissä.
Opettajat ovat vanhustyön eri alojen käytännön asiantuntijoita ja he tarjoavat ajanmukaisen ja tutkitun tiedon hyödynnettäväksi. Pääset myös opiskelemaan ja verkostoitumaan ympäri Suomea olevien ammattilaisten kanssa.
Verkko-opinnoista saatuja opiskelijoiden palautteita vuodelta 2024:
”Hyviä miettimisen aiheita keskusteltavaksi työpaikalle. Saatiin uusia näkökulmia arkisiinkin asioihin.”
” Aiheet kiinnostavia ja ajankohtaisia. Koulutuksessa tietoa paljon ja voit sieltä poimia sinulle tärkeät ja mielenkiintoiset aiheet. Opettajat oli paneutuneet asiaan todella hyvin. Helppo suorittaa työn ohessa juuri tämän verkko-opiskelun vuoksi. Saanut omaan työhön uutta sisältöä.”
” Etäopiskelu oppisopimuksella on aivan mahtava tapa koulutusta käydä läpi. Muistisairaudet lisääntyvät jatkuvasti ja aihetta on syytä pitää esillä. Mielestäni kohtaaminen on tärkeää hoitotyössä ja siihen olen opiskelun kautta saanut lisää varmuutta.”
”Syventävä tietous muistisairauden käyttäytymisen muutoksista, vuorovaikutuksesta, mittaristoista, virikkeellisyydestä yms. Sellaista tietoa, mikä hyödyttää kohdatessa ja hoidettaessa muistisairasta ja huomioi myös läheisen. Hyvää oli myös joustavuus ja inhimillisyys, ettei tule turhia paineita, kun työn ja muun elämän ohella yrittää opiskella.”
Voit suorittaa koulutuksen oppisopimuskoulutuksena, jolloin koulutus on osallistujalle maksuton. Lisätietoja: Opiskelu oppisopimuksella - Sedu. Muuten koko tutkinnon osallistumismaksu on 790 €. Maksua ei voida palauttaa, mikäli opiskelija keskeyttää opintonsa.
Keskustele työnantajasi kanssa oppisopimuksesta, lisätietoa löydät tästä linkistä: Oppisopimus ja koulutussopimus yrityksille - Sedu