Restauroija ja lavasterakentaja

Anna-Liisa Anttila

Isokyröläinen Anna-Liisa Anttila muutti Tampereelta Etelä-Pohjanmaalle pari vuotta sitten ja aloitti restaurointialan opinnot Sedu Kurikassa. Aiemmin lukion ja lavasterakentajan koulutuksen käynyt Anna-Liisa viihtyy restaurointialalla hyvin ja haaveilee oman toiminimen perustamisesta.

Anna-Liisa Anttila hymyilee ja katsoo kameraan, vanha tapetti taustallaan ja Led Zeppelin-paita päällään.

Isokyröläinen Anna-Liisa Anttila muutti Tampereelta Etelä-Pohjanmaalle pari vuotta sitten ja aloitti restaurointialan opinnot Sedu Kurikassa. Aiemmin lukion ja lavasterakentajan koulutuksen käynyt Anna-Liisa viihtyy restaurointialalla hyvin ja haaveilee oman toiminimen perustamisesta.

– Lukion jälkeen opiskelin aikoinaan ensin vuoden painoviestintää – se oli vähän sellainen tikalla heitetty ala, Anna-Liisa kertoo taustoistaan. – Huomasin pian, että en tykkää tästä. Olin aina ollut kiinnostunut teatterista ja kulttuurista, joten hain opiskelemaan lavasterakentajaksi Tyrväälle. Se osoittautui juuri omaksi jutukseni ja oli selkeästi oikea valinta.

Valmistumisensa jälkeen Anna-Liisa teki jonkin aikaa lavasterakentajan töitä, joista piti kovasti. – Se oli kuitenkin vaan keikkahommaa, joten ajattelin, että niiden lisänä olisi hyvä olla myös toinen ammatti, jotta voi tilkitä välejä, jolloin lavastetöitä ei ole. Restaurointi on hyvin samantyyppistä tekemistä.

Anttila kiinnostui restaurointialasta alun perin lavastetöiden yhteydessä. – Olin tekemässä Suomenlinnassa lavasteita Ryhmäteatterin kesäteatteriin, ja siinä yhteydessä teimme myös restaurointitöitä. Suomenlinnahan on UNESCOn maailmanperintökohde ja suojelukohde.

Tämä on tosi luovaa hommaa. Olen kiinnostunut rakennusperinteestä ja käsillä tekemisestä, ja sitä täällä pääsee tekemään. Vanhat rakennukset ovat ihania!


Uusi koti ja uudet opinnot

Halu muuttaa maalle sai Anna-Liisan suuntaamaan miesystävänsä kanssa Etelä-Pohjanmaalle. – Miehen suku on Laihialta kotoisin ja totesimme, että tämä olisi oikea suunta. Löysimme Isostakyröstä hyvän talon, josta tykkäämme.

Taideteollisuusalan perustutkinnon, restaurointialan osaamisalan opinnot alkoivat Anttilan osalta oppisopimuksella. – Opiskelin oppisopimuksella koko ensimmäisen vuoden E. Paloniemi Oy:llä. Teimme mm. Seinäjoen Tammikampusta, jonka valtava ikkunoiden ja ovien kunnostusprojekti opetti paljon työnsuunnittelusta – miten työn saa etenemään jouhevasti, jotta kaikille on joka päiväksi kahdeksan tuntia töitä, ettei esimerkiksi kaikissa ikkunoissa ole samaan aikaan maali kuivumassa ja työt stopissa.

Parhaillaan 2. vuottaan opiskeleva Anttila on työharjoittelussa. – Teen töitä 1920-luvulla rakennetussa talossa, ja olemme tehneet sisätilatöitä: pinkopahvitusta, listoitusta ja maalausta.


Rakkaus vanhoihin rakennuksiin

Parasta restaurointityössä on Anttilan mielestä kohteiden erilaisuus. – Tämä on tosi luovaa hommaa. Olen kiinnostunut rakennusperinteestä ja käsillä tekemisestä, ja sitä täällä pääsee tekemään. Vanhat rakennukset ovat ihania!

Opintojen jälkeen Anttilalla siintää haaveissa oma yritys. – Toivoisin pystyväni perustamaan oman toiminimen, jonka puitteissa voisin tehdä sekä restaurointi- että teatterihommia.

Hän on ollut tyytyväinen hakeuduttuaan Seduun. – Tämä on kiva koulu ja alana restaurointi on tosi mielenkiintoinen, tästä saa kyllä kiinnostunut varmasti paljon irti. Meillä on tosi kiva luokka ja on mukavaa, kun opiskelu on aika vapaata; olen saanut olla työharjoittelussa niin paljon kuin olen löytänyt sopivia paikkoja. Olemme muutenkin päässeet vaikuttamaan siihen mitä koulussa tehdään.

Jaa: