Ammatinvalinta on vaikeaa myös nuorelle aikuiselle
Laborantista koneistajaksi TE-toimiston tuella
Nurmolainen Paula Laiti (34) opiskeli laborantiksi, työskenteli alalla vuosikymmenen ja piti työstään. Mutta kasvavan perheen äiti halusi pätkätöistä pysyvään työsuhteeseen eikä sellaista ollut alalla näköpiirissä.
- Toisen lapsen saatuani vanhempainvapaalla päätin vaihtaa alaa. Sain hyvää ammatinvalinnanohjausta TE-toimistosta. Siellä vaihtoehtoja karsittiin, Paula Laiti kertoo tyytyväisenä.
Nurmolainen Paula Laiti (34) opiskeli laborantiksi, työskenteli alalla vuosikymmenen ja piti työstään. Mutta kasvavan perheen äiti halusi pätkätöistä pysyvään työsuhteeseen eikä sellaista ollut alalla näköpiirissä.
- Toisen lapsen saatuani vanhempainvapaalla päätin vaihtaa alaa. Sain hyvää ammatinvalinnanohjausta TE-toimistosta. Siellä vaihtoehtoja karsittiin, Paula Laiti kertoo tyytyväisenä.
– Tee sitä, mitä haluat. Kyllä sä siellä pärjäät, koneistajaisä kannusti, kun Paula aloitti koneistajaopinnot Sedussa elokuussa 2021.
Kone- ja tuotantotekniikan opettaja Ari Lantela kiittää innostunutta opiskelijaa, joka kysyy paljon, haluaa oppia lisää, on luova ja kekseliäs.
– Haluan käyttää opiskeluajan hyödykseni ja kotoutua uudelle alalle. Nyt osaan arvostaa opiskelua. 15-vuotias opiskelija on erilainen kuin 35-vuotias, Paula Laiti painottaa.
Ari Lantela kertoo, miten Paula toimi ryhmässä välillä tulkkina maahanmuuttajataustaisille opiskelukavereilleen, välillä soitteli perään, jos joku oli poissa, piti huolta kavereistaan.
Haluan käyttää opiskeluajan hyödykseni ja kotoutua uudelle alalle. Nyt osaan arvostaa opiskelua. 15-vuotias opiskelija on erilainen kuin 35-vuotias.
Koulutussopimuksesta oppisopimukseen
– Meillä on tosi hyviä opettajia, jotka pitää huolta opiskelijoistaan. Kun suunsa saa auki, aina saa apua, Paula Laiti kiittää Rastaantaipaleen kone- ja tuotantotekniikan opettajia.
Hän kertoo arvostavansa sitä, miten hyvin Ari suhtautui ns. ”tyhmiinkin” kysymyksiin.
Ensimmäisen opiskeluvuoden jälkeen Paulalle tehtiin kesäksi koulutussopimus UH-koneistukseen, joka jo kuukauden jälkeen vaihdettiin oppisopimukseksi. Samalla sovittiin yrityksen kanssa, että Paula suorittaa opinnot loppuun oppisopimuksella. Oppisopimus edellyttää, että työtunteja viikossa on vähintään 25 ja työt tutkinnon perusteiden mukaisia. Teoriaopinnot Sedussa Rastaantaipaleella jatkuivat päivän viikossa. Myös osa tutkinnon osista suoritetaan koululla.
Kun kolme osapuolta tekee joustavasti hyvää yhteistyötä, kaikki voittavat.
Opiskelija vaikuttaa omaan opintopolkuunsa
– Opin uutta, ja lisäksi mulla on lista asioita, jotka haluan ymmärtää ja osata paremmin, Paula Laiti kertoo ja kiittää UH-koneistuksen työkavereitaan kärsivällisyydestä.
– Perusteet hankitaan koulussa, ja työpaikalla niiden päälle rakennetaan osaamista. Meillä työstökeskukseen tarvitaan työntekijä, ja koulutamme Paulan siihen tehtävään, yksikön päällikkö Mikko Mäki UH-koneistuksesta kertoo.
Alihankintakonepaja UH-koneistus työllistää Seinäjoella 30 henkilöä ja valmistaa koneenosia. Suurin asiakas on Wärtsilä; laivan moottoreihin toimitetaan osia, joiden paino vaihtelee muutamasta sadasta grammasta tonneihin.
Mikko Mäki kertoo, että alalla manuaalisorvaria arvostetaan eniten, sillä ymmärrys tulee käsin tekemällä. Sitten mennään MC-koneelle ja katsotaan, miten lastu sieltä metallista lähtee.
Terveisiä naisille: konepajassa työ on siistiä, meillä on hyvät työolot, opettajat tukee oppimista, ja alalla naiset otetaan hyvin vastaan.
Vaihteleva kaksivuorotyö
– Koneistajan työ on monipuolista. Nautin oppimisesta yrityksessä ja viihdyn täällä niin hyvin. Olen jo ohjelmoinutkin. Sarjakoot ovat aika pieni, joten asetuksia pitää vaihtaa tiheään. Tykkään rutiineista ja siitä tunteesta, että osaan jo jotakin, Paula Laiti kertoo uudesta urastaan.
– Terveisiä naisille: konepajassa työ on siistiä, meillä on hyvät työolot, opettajat tukee oppimista, ja alalla naiset otetaan hyvin vastaan, Paula Laiti kertoo tyytyväisenä.