Esimieskoulutuksesta varmuutta esiintymiseen ja kommunikointiin

Työnjohtaja Aleksi Aho, Atria

Nuori perheenisä Aleksi Aho työskentelee Atrialla työnjohtajana. Bio- ja elintarviketekniikan insinööri oli innolla mukana, kun tarjoutui mahdollisuus Sedun Esimiesareenan esimieskoulutukseen. – Aina kun voi kouluttautua, lähden ilomielin mukaan.

Aleksi Aho seisoo ja hymyilee katsoen kameraan, isoja kivilohkareita taustallaan.

Nuori perheenisä Aleksi Aho työskentelee Atrialla työnjohtajana. Bio- ja elintarviketekniikan insinööri oli innolla mukana, kun tarjoutui mahdollisuus Sedun Esimiesareenan esimieskoulutukseen. – Aina kun voi kouluttautua, lähden ilomielin mukaan.

Polku esimiesasemaan

Atria kouluttaa ahkerasti työntekijöitään, ja aloite koulutukseen lähtikin työnantajasta käsin. Yritys kokosi 14 hengen ryhmän, joka lähti suorittamaan Esimiesareenalle oppisopimuksella teollisuusalojen työnjohdon erikoisammattitutkintoa.

– Osaamisen kehittäminen ja osana sitä kouluttaminen, kuuluu jokaisen atrialaisen työhön. Pääasiallinen oppimisen lähde on itse työ, ja kouluttautuminen on osa tätä osaamisen kehittämistä – se antaa ikään kuin taustan, mitä vasten tarkastella työtehtäviä, omaa tekemistä sekä sen kehittämistä, kertoo Atrian henkilöstön kehittämispäällikkö Kaija Ketola-Annala.

– Meillä kannustetaan kouluttautumaan, Aho jatkaa. – Atria toivoi koulutukselta mm. kommunikointi- ja esiintymistaitojen kehittämistä sekä vakiinnuttamista.

– Meillä on Atrialla lähes 200 esimiestä, ja esimiehet ovat avainhenkilöitä liiketoiminnallisten tavoitteiden viestimisessä ja toteuttamisessa, Ketola-Annala toteaa. – Viesti Atrian suunnasta täytyy mennä perille kaikilla organisaatiotasoilla, ja työnjohtajan tulee kommunikoida kunkin päivän tuotanto-, laatu- ja työturvallisuustavoitteet omalle henkilöstölleen. Samalla tavalla täytyy kertoa myös siitä, miten onnistuttiin – tästä muodostuu oppimisen kehä.

Oppisopimuskoulutus on aivan huippujuttu!


Atrian ryhmän opinnot koostuivat yrityksen omissa tiloissa, omalla ryhmällä järjestetyistä koulutuspäivistä sekä Sedussa pidetyistä teemapäivistä, yhdessä Esimiesareenan muiden opiskelijoiden kanssa.

– Tykkäsin, että tämä tyyli oli todella selkeää. Oli eri kokonaisuuksia, joista jokaisesta oli ennakkotehtävä, lähipäivä ja jälkitehtävä. Teit yhden kokonaisuuden kokonaan loppuun, ennen kuin uusi alkoi – pidin siitä, että aiheet oli tällä tavoin eritelty toisistaan, Aho kiittelee.

Samaa mieltä on myös Ketola-Annala. – Esimiesareena soveltuu meille erinomaisesti siksi, koska ohjelma on selkeä, päivämäärät valmiina ja koulutuksen voi aloittaa mihin vuodenaikaan tahansa. Oppisopimuskoulutus on aivan huippujuttu! Ihmettelen, että organisaatiot eivät hyödynnä sitä laajemmin. Sehän on edullinen ja laadukas tapa kouluttaa henkilöstöä.

Aholla jäi esimieskoulutuksesta parhaiten mieleen henkilöstöjohtamiseen ja kommunikointiin liittyvät asiat.
– Töissä paljon tilanteita, joissa ollaan oman porukan edessä ja 20 työntekijää kuuntelee sinua – esiintymisen ja kommunikoinnin olisi hyvä olla luontevaa ja helppoa. Sain Esimiesareenalta erityisesti vahvistusta juuri tähän.

Kun yrityksestä on kokonainen ryhmä opiskelijoita, mahdollistuu sisältöjen räätälöinti tai painottaminen yrityskohtaisesti. – Kävimme oman ryhmän kanssa Atrialla läpi kokonaisuuksia esimerkiksi johtamismalleihin liittyen, enemmän näkökulmista, jotka liittyvät juuri meidän työkuvaamme, Aho avaa.

– Molemmissa on puolensa. Omalla porukalla opiskellessa saatoimme vaihtaa mielipiteitä ja ajatuksia, sekä painottaa opintoja lean-johtamiseen, joka on tullut Atrialle uutena johtamismallina käyttöön. Kaikki keskusteltava liittyi omaan työhön. Meillä on niin tiivis porukka, kaikki tietää mitä toisen työnkuvaan kuuluu ja olemme samalla aaltopituudella – juttu ei mennyt ojasta allikkoon, Aho naurahtaa.

– Yli puolet teemoista olin puolestaan Sedussa. Se oli erityyppistä, luentomaisempaa – sopii hyvin mulle, kun asiat tulee käsiteltyä asiapainotteisesti ja tiiviisti. Esimiesareenalla on ammattitaitoista ja asiantuntevaa porukkaa.

Esimiehet ovat avainhenkilöitä liiketoiminnallisten tavoitteiden viestimisessä ja toteuttamisessa.

”Koulutus tukee sun työtä”

Neljä vuotta työnjohtajana työskennellyt Aho toivoi koulutukselta asioita, joiden kanssa on päivittäin työssään tekemisissä. – Suurinta osaa oppimastani pystyn hyödyntämään toimenkuvassani.

– Mieleen jäi esimerkiksi henkilöstöjohtamiseen liittyviä asioita: miten toimia konfliktitilanteissa, kuinka viedä asioita eteenpäin eri henkilöstöryhmien kanssa, oppia kommunikointiin. Töissä paljon tilanteita, joissa ollaan oman porukan edessä ja 20 työntekijää kuuntelee sinua – esiintymisen ja kommunikoinnin olisi hyvä olla luontevaa ja helppoa. Sain Esimiesareenalta erityisesti vahvistusta juuri tähän.

Opiskeluun liittyviä kehittämistehtäviä Aho teki käytännössä omassa työssään ja siihen liittyen. – Kartoitin esimerkiksi erään investoinnin lähtökohtia, ja olin mukana tarjousten käsittelyssä sekä päätöksen teossa. Perehdyttämiseen liittyen perehdytin yhtä tuuraajaa. Selvitin myös projektin kautta, miten pystymme parantamaan erään koneen toimintavarmuutta parantaen laatua ja lisäten toimitusvarmuutta.

Aho kokee saaneensa esimieskoulutuksesta todella paljon eväitä työhönsä. – Iso suositus kaikille työnjohtajille. Koulutus tukee sun työtä. Ja Esimiesareenalla koulutus räätälöidään aina alakohtaisesti, minkä koin hyvänä.

Haastavimpana nuori perheenisä koki näytöt. – Ne olivat aika monipuolisen kattavia. Kirjalliset osuudet vaativat aikaa.

Antoisinta oli monipuolisuus. – Kursseja oli laidasta laitaan. Sai monipuolisesti uutta oppia ja lisätietoa.

”Iso suositus kaikille työnjohtajille. Koulutus tukee sun työtä.”


Opiskelu työtä tekevänä perheenisänä

Aho nauttii työssään sen monipuolisuudesta. – Jokainen päivä on erilainen, päivät eivät toista samaa kaavaa. Toisaalta tulee uusiakin asioita, ja välillä joutuu haastamaan itsensä. Tykkään, että joudun ratkomaan asioita.

Ratkomista lienee aika ajoin kotonakin. – Meillä on kolme lasta: 8-, 5- ja 2-vuotiaat. Se on aika hektistä, Aho hymyilee. Opiskelu onnistui kuitenkin mallikkaasti. – Hyvin se sujui. Lähipäivät olivat kerran kuukaudessa ja joitain yksittäisiä puristuksia oli päivätasolla. Onnistuin kuitenkin tekemään koulutehtäviä kotona ja osa kehittämistehtävistä ja käytännön tehtävistä tehtiin työssä.

– Opiskelu oli Sedun puolesta erittäin joustavaa. He ymmärsivät, että tätä tehdään työn ohessa ja on myös perhe-elämää. He antoivat paljon siimaa, opiskelua sai tehdä omien aikataulujen mukaan. Ymmärrettiin, että olemme aikuisia, Aho kiittelee.

Jaa: