EP:n Drone-keskus, kehittämishanke

Toteutusaika: 01.10.2022 - 31.07.2025

Rahoittaja: Etelä-Pohjanmaan liiton EAKR-haku

Lisätiedot:

projektikoordinaattori Petri Luhtala
040 868 0635
etunimi.sukunimi@sedu.fi
projektipäällikkö Kari Tuomi, Etelä-Pohjanmaan opisto
050 336 9744
etunimi.sukunimi@epopisto.fi
Euroopan unionin osarahoittama -logo
Etelä-Pohjanmaan liiton logo

EP:n Drone-keskus on kehittämishanke, joka tukee EPn Drone-keskus investointihanketta. Hankkeet toteutetaan ryhmähankkeina Etelä-Pohjanmaan Opiston (päätoteuttaja) ja Sedun (osatoteuttaja) kanssa. Hankkeissa investoidaan uuteen droneteknologiaan ja haetaan sen käyttöön uusia innovatiivisia alakohtaisia ratkaisuja elinkeinoelämän tarpeisiin. Etelä-Pohjanmaan Opistolle ja Seduun luotavan monipuolisen testaus-, koulutus- ja oppimisympäristön avulla voidaan tutkia ja pilotoida droneteknologiaan liittyviä toimintamalleja yhteistyössä elinkeinoelämän kanssa.

Hankkeessa kehitetään myös droneosaamista tukevaa materiaalia ja kehitetään eteenpäin droneosaamisen liittämistä eri tutkintoihin ja opetukseen. Aineistoa pilotoidaan ja otetaan laajemmin käyttöön eri toimialoilla ja osaamispalveluissa hankkeen jälkeen. Hankkeen lisäarvona on myös innovatiivinen yhteistyö Sedun ja E-P:n Opiston kesken. Ne yhdistävät ja vahvistavat osaamisiaan, verkostoja ja työelämäkumppanuuksia. Yhteistyötä tehdään myös muiden alueen toimijoiden ja kansainvälisten kumppaneiden kanssa. Drone-keskuksen sisarhankkeena toimii Into Seinäjoen ”Ketterä ja kestävä liikkuminen” -hanke, joilla on yhteinen ohjausryhmä.

Hankkeen tavoitteena on:

  • Luoda alueellinen droneilmailun keskus, jonka päätehtävä on palvella alueen elinkeinoelämää, oppilaitoksia ja muita toimijoita
  • Koota alueellinen dronekäyttäjien verkoston eri toimijoista ja yhteistyökumppaneista kehittämään dronetekniikan alueellista ammattimaista hyödyntämistä
  • Tukea Drone-keskuksen kautta alueen yrityksiä ja oppilaitoksia droneteknologian käyttöönotossa, hyödyntämisessä ja kehittämisessä nostamalla droneteknologian käyttöön liittyviä valmiuksia ml. verkko- ja kyberturvallisuus.
  • Innovoida ja testata dronetoimintaan ja sovelluksiin liittyviä toimintamalleja ja edistää niiden käyttöönottoa pilottialoilla yhteistyössä hanketoimijoiden ja kohderyhmien kanssa
  • Kehittää ja innovoida Drone-keskuksessa tarveperusteisesti myös alan koulutusta. Hankkeen tuottamaa dokumentaatiota voidaan hyödyntää eri koulutusaloilla ja osaamispalveluissa hankkeen jälkeen.
  • Laajentaa korkean teknologian osaamista Etelä-Pohjanmaalla ja lisätä alueen veto- ja pitovoimaa luomalla alueelle myös uusia työllistymismahdollisuuksia ja yritystoimintaa
  • Lisätä Drone-keskuksella maakunnan vetovoimaa, koska toistaiseksi vastaavaa koulutus- ja oppimisympäristöä ei ole muualla toteutettu. Droneteknologia tukee osaltaan myös kasvihuonekaasupäästöjen vähentämistä, koska raskaampi lentokalusto voidaan korvata erilaisilla dronesovelluksilla.

Hankkeen varsinaisena kohderyhmänä ovat alueen yritykset, jotka käyttävät tai soveltavat droneteknologiaa tai ovat kiinnostuneet dronen käytöstä mm.: energiayhtiöt, sähköverkkoyhtiöt, tuulivoimayhtiöt, turvallisuusalan toimijat, logistiikka, maarakennus, kiinteistönhoito, maa- ja metsätalous, valokuvaus ja muut audio-visuaaliset palvelut, mainostoimistot ja muut markkinointiyritykset, dronesovelluksia kehittävät yritykset sekä oppilaitoksista E-P:n Opisto ja Sedu.

Hankkeen välillisenä kohderyhmänä ovat alueen muut eri koulutusasteiden oppilaitokset, eri työelämän järjestöt, alueen kunnat ja niiden eri toimialat sekä muut julkiset toimijat (mm. ELY, MTK, Pro Agria).

Hankkeessa kehitetään ja pilotoidaan alueen yrityksiä ja yhteisöjä palveleva moderni EP:n Drone-keskus. Keskukseen hankitaan tarvittava droneteknologia yhteistyössä Sedun, E-P:n Opiston ja yritysten kanssa. Drone-keskus toteuttaa yhteistyöverkoston kanssa erikseen suunniteltavia hankepilotteja ja toimintamalleja, joiden avulla alueellista dronetoimintaa kehitetään. Drone-keskus toimii alueella osaamista ja teknologiaa kokoavana sateenvarjona mahdollistaen yhteiskehittämisen eri toimijoiden kesken.

Hankkeessa vahvistetaan myös toteuttajien ja Into Seinäjoen yhteistyömallia palvelemaan alueen yrityksiä ja yhteisöjä. Hanketoimijoiden tavoitteena on tehostaa eri oppimisympäristöjen ja resurssien yhteiskäyttöä sekä osaamisten yhdistämistä droneteknologian alalla. Hankkeessa on mukana myös kansainvälisiä verkostoja Erasmus+-hankkeiden kautta mm. Alankomaat: ROC Friese Poort (Firda) ja Noorderpoort sekä Italiasta SIC Ljubljana.

Kehittämishankkeen toteutus on jaettu seuraaviin työpaketteihin:
TP 1. Drone-keskuksen organisointi ja verkoston koonti
TP 2. Dronen käytön alueellisten mahdollisuuksien ja haasteiden tarkentaminen
TP 3. Drone-keskuksen konseptin luonti sekä pilottien toteutus
TP 4. Viestintä ja tiedottaminen sekä Drone-keskusken toiminnan vakiinnuttaminen
TP 5. Hankkeen johto, hallinto ja raportointi

Tulokset

Hankkeen tuloksena syntyy sekä fyysinen että digitaalinen EPn Drone-keskus, joka toimii alueellisena droneteknologiaa ja osaamispalveluja kokoavana sateenvarjona ja yhteiskehittämisen alustana. Drone-keskuksessa kehitetään, testataan ja innovoidaan droneteknologian käyttöä palvelemaan alueen työ- ja elinkeinoelämää, oppilaitoksia ym. sidosryhmiä. Keskuksen simulaatioympäristö tarjoaa hankkeen toimijoille mahdollisuuden kustannustehokkaasti testata ja pilotoida erilaista droneteknologiaa ja kehittää yhteisiä oppimisympäristöjä.

Pitkällä aikavälillä Etelä-Pohjanmaan dronealaa kehittävän Drone-keskuksen toiminta vakiintuu. Sedu toimii systemaattisesti osana Drone-keskusta kampustensa ja Sedun eKampuksen kautta ja arvioi ja kehittää keskuksen toimintaa säännöllisesti. Työelämäyhteistyö syvenee ja droneosaamispalvelut ja opetus kehittyvät.

Sedun ja E-P:n Opiston kumppanuus vahvistuu ja dronealan alueellinen kehittäjäverkosto vakiintuu ja kehittyy ajan hengessä. Verkostoa voidaan tulevaisuudessa joustavasti täydentää kansallisilla ja kansainvälisillä kumppaneilla. Myös monialainen ja alakohtainen droneverkostojen yhteistyö vahvistuu ja tuottaa uusia innovaatioita. Kansainvälinen yhteistyö tuottaa selkeää lisäarvoa droneteknologian hyödyntämiseen ja kehittämiseen eri aloilla. Osaaminen jalostuu vuorovaikutuksessa eri toimijoiden kesken ja erityisesti yhteistyössä työelämän kanssa.

Hanke sosiaalisessa mediassa

Tuloksia

EP:n Drone-keskus, investointihanke
Etelä-Pohjanmaan opiston hankesivu

Jaa: