ROHITVA – Robottihitsauksen tekniikat valmistavan teollisuuden pk-yrityksissä
Toteutusaika: 01.11.2023 - 28.02.2026
Rahoittaja: Pirkanmaan/ Etelä-Pohjanmaan liitto (JTF)
Lisätiedot:
Etelä-Pohjanmaan alueella on merkittävä määrä metalliteollisuutta, joka keskittyy alihankintapalveluihin. Hitsauksen ja siihen liittyvien prosessien automatisointi on tärkeää alueen yrityksille, joiden on oltava tietoisia liittyvistä säädöksistä ja standardeista. Yritysten on myös oltava tietoisia hitsaukseen liittyvästä tekniikasta, koska se voi auttaa tehostamaan tuotantoa ja mahdollistaa uusien valmistusmenetelmien kautta uudenlaisten tuotteiden valmistuksen. Hankkeella tuodaan alueen yrityksille tarkempaa tietoa robottihitsauksen eri sovelluksista, hitsausmenetelmistä, hitsauksen testauksen menetelmistä ja kappaleen käsittelystä.
Ruostumattoman teräksen hitsaaminen laserilla on yleistynyt ja myös sauman kiillottaminen on mahdollista laserilla tehtävänä toimenpiteenä. Laserhitsaus menetelmänä on erityisen suuressa nosteessa ja tästä syystä tässä hankkeessa tutkitaan laserhitsauslaitteiston investoinnin vaatimuksia SeAMKin konetekniikan laboratorioon.
Tekniikkaan liittyvien standardien ja IWE-osaamisen integroiminen hankkeessa toimiviin oppilaitoksiin on tärkeää standardien ja säädösten näkökulmasta ja hankkeen tarkoituksen on myös kartoittaa alueen yrityksien tarpeita oppilaitosten suuntaan.
Tavoite ja tulokset
Hankkeen päätavoite on lisätä yritysten ymmärrystä tulevaisuuden hitsaustekniikoista ja robotisoidun hitsauksen laatuvaatimuksista. Lisäksi hanke edistää yrityselämän, SeAMKin ja Sedun välistä yhteistyötä. Oheisten tahojen yhteistyö mahdollistaa osaamisen siirtämistä aiempaa tehokkaammin suoraan yrityskenttään.
Tavoitteen toteuttamiseksi hankkeen aikana tuotetaan lisätietoa alueen kohdeyrityksille, jotta yrityksissä voidaan jo ennakkoon reagoida tulevaisuuden työelämään liittyviin haasteisiin. Tavoitteena on tuottaa tietoa automatisoidun hitsauksen laatuvaatimuksista, uusista hitsausteknologioista ja automatisoidun hitsauksen testaamisesta yritysten käyttöön.
Näin varmistetaan maakunnan kilpailukyky myös tulevaisuudessa. Tavoitteisiin päästään avaamalla SeAMKin ja Sedun labratilat, näin mahdollistetaan yrityksille uusien teknologioiden kokeilu ja pilotointi toimintaa matalalla kynnyksellä.