KOMEETTA – Taitoa tulevaisuuden tarpeisiin

Vahvista osaamistasi työmarkkinoilla

KOMEETTA – osaamispalveluja kone-, metalli- ja automaatioalalle – hankkeessa toteutetaan tarvelähtöisiä lyhytkoulutuksia Etelä-Pohjanmaan alueella. Toteuttajina ovat Sedu, SeAMK, Tampereen yliopisto/ Seinäjoen yliopistokeskus UCS ja Etelä-Pohjanmaan Opisto.

Valitse alta eniten kiinnostava koulutus, klikkaa valikko auki ja ilmoittaudu mukaan maksuttomiin koulutuksiin!

Koulutukset

Teollisuusrobottien määrä teollisuudessa on kasvanut siitä lähtien kun ensimmäiset sovellukset tulivat markkinoille. Robottien määrä tulee edelleen kasvamaan konepajateollisuudessa esimerkiksi erilaisten robotisoitujen hitsaussovelluksien vakiintumisen myötä. ​Hitsaussovellusten määrä tulee kasvamaan robotiikassa edelleen myös siksi, että ammattitaitoisista hitsareista on jo nyt pulaa. Lisäksi robotit oikein käytettynä antavat ennakoitavaa ja tasalaatuista rakennetta. ​ Tämän kurssin tavoitteena on antaa perustietoa teollisuusrobottien ohjelmoinnista ja robottien käyttösovelluksista. Tämän kurssin jälkeen sinulla on hyvät valmiudet syventää osaamistaan robotiikan saralla. ​Kurssilla tehdään harjoituksia yhteistyörobotilla ja kahdella teollisuusrobotilla. Teollisuusrobotteja ohjelmoidaan online- ohjelmointina sekä etäohjelmointina.​

HUOM! Hitsausrobotin ohjelmointiteoria -kurssi suoritettava ensin

Ilmoittautumisaikaa 30.11.2024

Ilmoittautumislomake: KOMEETTA, SeAMK: Hitsausrobotin ohjelmointiharjoitukset (JOTPA)

Teollisuusrobottien määrä teollisuudessa on kasvanut siitä lähtien kun ensimmäiset sovellukset tulivat markkinoille. Robottien määrä tulee edelleen kasvamaan konepajateollisuudessa esimerkiksi erilaisten robotisoitujen hitsaussovelluksien vakiintumisen myötä. ​Hitsaussovellusten määrä tulee kasvamaan robotiikassa edelleen myös siksi, että ammattitaitoisista hitsareista on jo nyt pulaa. Lisäksi robotit oikein käytettynä antavat ennakoitavaa ja tasalaatuista rakennetta.​ Tämän kurssin tavoitteena on antaa perustietoa teollisuusrobottien ohjelmoinnista ja robottien käyttösovelluksista. Tämän kurssin jälkeen opiskelijalla on hyvät valmiudet syventää osaamistaan robotiikan saralla.

Ilmoittautumisaikaa 15.11.2024

Ilmoittautumislomake: https://www.lyyti.in/KOMEETTA_SeAMK_Hitsausrobotin_ohjelmointiteoria_JOTPA_nonstop_7885

Onko hitsisauma revennyt? Miksiköhän se juuri tästä kohdasta vaurioitui ja vielä näin pian? Minkä vuoksi kuormaa kantavien hitsien valmistukseen liittyy niin paljon sääntöjä ja standardeja. Miksi saumoja tarkastellaan röntgenillä ja ultraäänellä?

Tämän lyhyen kurssin tarkoituksena on antaa yleiskäsitys siitä, miksi hitsausliitokset vaurioituvat ja miten rakenteiden suunnittelijat pyrkivät ottamaan vaurion mahdollisuudet huomioon jo suunnitteluvaiheessa. Samoin käsitellään tuotannon merkitystä saumojen kestävyyteen. Kurssi on yleistietoa kenelle tahansa hitsaamisesta tai hitsausliitoksista kiinnostuneelle, joka haluaa syventää omaa yleistietämystään aiheesta. 

Ilmoittautumisaikaa 30.11.2024

Ilmoittautumislomake: https://www.lyyti.in/KOMEETTA_SeAMK_Hitsisaumojen_vaurioituminen_JOTPA_nonstop_JOTPA_7079

The training package is carried out as an independent online study.

The main task of an industrial robot is to move a tool attached to its tool flange to specific positioning points as defined by programming. This module covers the basics of industrial robot programming from the perspective of the most common type of robot, the articulated robot. The same principles apply to nearly all robots, regardless of manufacturer or structure. After completing this training module, the student will understand the fundamentals of industrial robot programming, including program structures, the robot’s command set, motion programming, motion types, coordinate systems, tool center points, peripheral device control, and error handling.

The material of the Industrial robot programming -training module includes the following sections of the Industrial Robotics book and the related video lecture. The module can also be completed on the basis of written material in The Industrial Robot Book, which you can buy or get from e-library.

If you wish, you can test your skills using an online test. The questions in the test are based on the following chapters in The Industrial Robot Book:

5. Industrial robots

11. Robot programming

12. Simulation and offline programming

Completing this study module

  • Watch the lecture video and read the written material
  • If you wish, you can test your skills with an online exam. To take the exam, do the following:
    • Send an e-mail to jyrki.latokartano@tuni.fi stating that you want to take the exam at Digicampus. Also state what name and e-mail address you are logged in to Digicampus.
    • You will receive e-mail instructions on how to take the multiple choice exam

Links

The Industrial Robot book website: https://industrialrobotbook.com/
Lecture video: coming

Haluatko oppia hitsaustaidot käytännön harjoitusten kautta? Nyt sinulla on loistava mahdollisuus päästä alkuun! Osallistu monipuoliseen hitsauskoulutukseen, jossa harjoittelet puikko-, TIG- ja MIG/MAG-hitsausta – ja mikä parasta, et tarvitse aikaisempaa hitsauskokemusta!

Jos olet jo alan ammattilainen, mutta haluat kehittää taitojasi eteenpäin? Tämä käytännönläheinen koulutus vie osaamisesi uudelle tasolle ja syvennät osaamistasi vaativampiin hitsaustehtäviin!

https://sedu.fi/short_course/kehita-hitsaustaitojasi-2/

Päätökset kannattaa aina tehdä laskentatuloksen perusteella, ainakin jos insinööriltä kysytään. Oli kyseessä sitten matkabudjetin laadinta, auton hankinta, rakennusmateriaalien määrien laskenta tai vaikka laiturin kellukkeiden mitoitus.

Mathcad on matematiikan laskentaohjelmisto, jolla laskenta on yhtä helppoa ja selkeää kuin kynällä ja paperilla laskinta käyttäen. Ohjelmisto suorittaa laskennan ja samalla tuottaa tallennettavan dokumentin laskennasta. Oheen voi lisätä muistiinpanoja tai vaikka kuvia. Ohjelmistoa käytetään myös ammattimaisesti monissa insinöörialan yrityksessä. Tule tutustumaan ohjelmiston käyttöön. Mitään aiempaa kokemusta ei vaadita, sillä alkuun pääsee helposti. Koulutuksen jälkeen saat itsellesi kätevän työkalun jokapäiväisten matemaattisten tilanteiden selvittämiseen. Samalla pääset tutustumaan insinööriopintoihin.

Ilmoittautumisaikaa 30.11.2024

Ilmoittautumislomake: KOMEETTA, SeAMK: Mathcad – kehittyneempi taskulaskin (JOTPA)

Opinnoissa tutustutaan Insinööri (AMK), konetekniikka opintojen rakenteeseen ja opintojen suorittamisen eri mahdollisuuksiin (ml. kansainvälisyys). Opintojaksolla tutustut korkeakouluopiskelua ohjaaviin säädöksiin, opiskelijan oikeuksiin ja velvollisuuksiin ja SeAMKin käytänteisiin sekä saat vinkkejä omien opiskelu- ja oppimistaitojen sekä itsetuntemuksen syventämiseen ja niissä kehittymiseen.

Ilmoittautumisaikaa 30.11.2024

Ilmoittautumislomake: https://www.lyyti.fi/reg/KOMEETTA_SeAMK_Opiskelu_ammattikorkeakoulussa_JOTPA_0287

Tule oppimaan robotiikan taitoja – käytännön koulutusta roboteilla!

Haluatko ottaa askeleen kohti robotiikan asiantuntijuutta? Nyt sinulla on tilaisuus osallistua intensiiviseen koulutukseen, jossa pääset syventymään sekä robotiikan teoriaan että käytännön ohjelmointiin alan parhailla laitteilla!

https://sedu.fi/short_course/perehdy-teollisuusrobotin-kayttoon/

Koulutuspaketti suoritetaan itsenäisenä verkko-opiskeluna.

Simulointi ja mallipohjainen etäohjelmointi ovat digitaalisia työkaluja teollisuusrobottien toiminnallisuuksien mallintamiseen, varmentamiseen ja ohjelmoimiseen virtuaalisissa ympäristöissä. Yhdessä näiden avulla pystytään suunnittelemaan ja ohjelmoimaan automatisoituja robottijärjestelmiä ilman todellisia fyysisiä järjestelmiä ja varmistamaan suunniteltujen järjestelmien toimivuus ennen niiden käyttöönottoa.

Tässä modulissa käydään läpi simuloinnin ja mallipohjaisen etäohjelmoinnin perusteet teollisuusrobotiikan näkökulmasta sekä perehdytään digitaalisten kaksosten ja virtuaalitodellisuuden tuomiin mahdollisuuksiin teollisuusrobotiikassa. Tämän koulutusmoduulin suoritettuaan opiskelija ymmärtää robottijärjestelmien simulointiin ja digitaalisiin kaksosiin liittyvän terminologian. Ymmärtää virtuaalisten teknologioiden hyödyt ja mahdollisuudet teollisten robottijärjestelmien suunnittelussa ja ohjelmoinnissa.

Robottisolujen simulointi ja etäohjelmointi -koulutusmoduulin materiaali pitää sisällään Teollisuuden robotiikka -kirjan seuraavat osiot ja niihin liittyvän 2,5h videoluennon. Moduulin voi suorittaa myös kirjallisen materiaalin pohjalta.

Halutessasi voi testata osaamisesi verkkotestin avulla.  Testin kysymykset perustuvat Teollisuuden robotiikka -kirjan seuraaviin lukuihin:

2.15 Simulointi ja etäohjelmointi

                         12. Simulointi ja mallipohjainen etäohjelmointi

Osioon liittyy myös ”Robottisolujen simulointi ja etäohjelmointi” -video Teollisuuden robotiikka -kirjan lisämateriaalista.

Moduulin suoritus

  • Halutessasi voit testata osaamisesi verkkotentin avulla. Jos haluat suorittaa tentin, toimi seuraavasti:
  • Kirjaudu Digicampus alustalle https://digicampus.fi/?lang=fi          
  • Lähetä sähköpostia jyrki.latokartano@tuni.fi jossa kerrot haluavasi suorittaa tentin Digicampuksessa. Kerro myös millä nimellä ja sähköpostiosoitteella olet kirjautunut Digicampukseen.
  • Saat sähköpostilla ohjeet monivalintatentin suorittamiseen

Linkit

Teollisuuden robotiikka -kirjan nettisivut: https://teollisuudenrobotiikka.fi/

Luentovideo: https://youtu.be/riIQBRIm_Qw

Kirjan sovellusvideo: https://www.youtube.com/watch?v=sbodvtlYRpg

Koulutuspaketti suoritetaan itsenäisenä verkko-opiskeluna ja Teams -luentona

Teollisuusrobotiikan turvallisuuden perusvaatimukset Euroopassa määrittelee konedirektiivi, jonka mukaan koneeksi katsotaan kaikki teollisuuden robottisolut. Jokaisen Euroopan talousalueella käyttöön otettavan robottisolun pitää täyttää tietyt turvallisuusvaatimukset. Vaatimustenmukaisuus osoitetaan CE-merkinnällä. Konedirektiivin turvallisuusvaatimuksia tarkennetaan laitekohtaisilla turvallisuusstandardeilla, esimerkiksi teollisuusroboteille ja -soluille on omat standardinsa. Sovellusten riskejä poistetaan ensisijaisesti suunnittelulla. Jos tämä ei riitä, turvallisuutta voidaan lisätä turvalaitteilla, -ohjeilla ja koulutuksella.

Tässä modulissa käydään läpi teollisuusrobotiikan turvallisuusvaatimuksen perusteet, asiaan vaikuttava lainsäädäntö ja standardit sekä tutustutaan yleisimpiin turvalaitteisiin.

Tämän koulutusmoduulin suoritettuaan opiskelija ymmärtää robottijärjestelmien turvallisuuden perusteet ja keinot joilla turvallisuus voidaan varmistaa.

Robottiturvallisuuden perusteet -koulutusmoduulin materiaali pitää sisällään Teollisuuden robotiikka -kirjan luvun 4 ja aihetta käsitelevän liittyvän 1,5h Teams luennon.

Halutessasi voi testata osaamisesi verkkotestin avulla.  Testin kysymykset perustuvat Teollisuuden robotiikka -kirjan lukuun neljä.

Moduulin suoritus

  • Halutessasi voit testata osaamisesi verkkotentin avulla. Jos haluat suorittaa tentin, toimi seuraavasti:
  • Kirjaudu Digicampus alustalle https://digicampus.fi/?lang=fi          
  • Lähetä sähköpostia jyrki.latokartano@tuni.fi jossa kerrot haluavasi suorittaa tentin Digicampuksessa. Kerro myös millä nimellä ja sähköpostiosoitteella olet kirjautunut Digicampukseen.
  • Saat sähköpostilla ohjeet monivalintatentin suorittamiseen

Linkit:

Teollisuuden robotiikka -kirjan nettisivut: https://teollisuudenrobotiikka.fi/#luku4

The training package is carried out as an independent online study.

Simulation and model-based offline programming are digital tools for modelling, verification and programming of the functionality of industrial robots in virtual environments. Together, they enable the design and programming of automated robotic systems without real physical systems, as well as verifying the functionality of the designed systems before commissioning.

This module explores the basics of simulation and model-based offline programming from the perspective of industrial robotics and explores the possibilities presented by digital twins and virtual reality in industrial robotics. After completing this training module, the student will understand the terminology related to simulation of robotic systems and digital twins. Understand the benefits and opportunities of virtual technologies in the design and programming of industrial robotic systems.

The material of the Simulation and offline programming of industrial robot cells -training module includes the following sections of the Industrial Robotics book and the related video lecture. The module can also be completed on the basis of written material in The Industrial Robot Book, which you can buy or get from e-library.

If you wish, you can test your skills using an online test. The questions in the test are based on the following chapters in The Industrial Robot Book:

2.15 Simulation and offline programming

12. Simulation and offline programming

The section also includes a ”Robottisolujen simulointi ja etäohjelmointi” video from the additional material in the Industrial Robotics book. Video is in Finnish but has English subtitles in YouTube.

Completing this study module

  • Watch the lecture video, application video and read the written material
  • If you wish, you can test your skills with an online exam. To take the exam, do the following:
    • Log in to the Digicampus platform https://digicampus.fi/
    • Send an e-mail to jyrki.latokartano@tuni.fi stating that you want to take the exam at Digicampus. Also state what name and e-mail address you are logged in to Digicampus.
    • You will receive e-mail instructions on how to take the multiple choice exam

Links:

The Industrial Robot book website: https://industrialrobotbook.com/

Lecture video: https://youtu.be/NXocNmOnPE0?si=Js89k22pVvbmAGrW

Book application video: https://www.youtube.com/watch?v=sbodvtlYRpg (turn on EN subtitles)

Koulutuspaketti suoritetaan itsenäisenä verkko-opiskeluna.

Teollisuusrobotin päätehtävä on liikuttaa työkalulaippaansa kiinnitettyä työkalua ohjelmoinnin määräämiin paikotuspisteisiin. Tässä moduulissa käydään läpi teollisuusrobottien ohjelmoinnin perusteet yleisimmän robottityypin, nivelvarsi- eli käsivarsirobotin näkökulmasta. Samat periaatteet ovat käytössä lähes kaikissa roboteissa valmistajasta ja rakenteesta riippumatta. Tämän koulutusmoduulin suoritettuaan opiskelija ymmärtää teollisuusrobottien ohjelmoinnin perusteet, kuten ohjelmarakenteet, robotin käskykannan, liikeohjelmoinnin, liiketyypit, koordinaatistot, työkalupisteet, oheislaitteiden ohjauksen sekä virheidenkäsittelyn.

Teollisuusrobottien ohjelmointi -koulutusmoduulin materiaali pitää sisällään Teollisuuden robotiikka -kirjan seuraavat osiot ja niihin liittyvän 2,5h videoluennon. Moduulin voi suorittaa myös kirjallisen materiaalin pohjalta.

Halutessasi voi testata osaamisesi verkkotestin avulla.  Testin kysymykset perustuvat Teollisuuden robotiikka -kirjan seuraaviin lukuihin:

5. Teollisuusrobotti

11. Robottien ohjelmointi

12. Simulointi ja mallipohjainen etäohjelmointi

Moduulin suoritus

  • Katso luentovideo ja lue kirjallinen materiaali
  • Halutessasi voit testata osaamisesi verkkotentin avulla. Jos haluat suorittaa tentin, toimi seuraavasti:
    • Lähetä sähköpostia jyrki.latokartano@tuni.fi jossa kerrot haluavasi suorittaa tentin Digicampuksessa. Kerro myös millä nimellä ja sähköpostiosoitteella olet kirjautunut Digicampukseen.
    • Saat sähköpostilla ohjeet monivalintatentin suorittamiseen

Linkit

Teollisuuden robotiikka -kirjan nettisivut: https://teollisuudenrobotiikka.fi/
Luentovideo: https://www.youtube.com/watch?v=7AlPeXHUhsE

Ilmoittautumislomake: https://www.lyyti.in/KOMEETTA_SeAMK_Terasten_kayttaytyminen_hitsauksessa_JOTPA_5237

Ymmärrä mistä terästen ominaisuudet muodostuvat ja miten lämpötila vaikuttaa teräksen kiderakenteeseen. Opit myös miten lämpötilaa voidaan hallita hitsausprosessin aikana. 

Ilmoittautumisaikaa 30.11.2024

Haluatko kehittää taitosi hitsausrobotiikan ammattilaiseksi? Nyt sinulla on ainutlaatuinen tilaisuus osallistua käytännönläheiseen koulutukseen, jossa saat näkökulmaa työstä robotiikan parissa ja pääset ohjelmoimaan ABB:n hitsausrobotteja!

https://sedu.fi/short_course/tutustu-hitsausrobotiikkaan-4/

Tutustu hitsausrobotiikkaan koulutuksessa saat kattavan näkemyksen neljän eri oppilaitoksen robottihitsauksesta:

https://sedu.fi/short_course/tutustu-hitsausrobotiikkaan-3/

Koulutukset on rahoitettu Euroopan unionin elpymis- ja palautumistukivälineellä (RRF), joka on EU:n elpymisvälineen (Next Generation EU) suurin ohjelma. Rahoituksen on myöntänyt Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskus. Palvelukeskus edistää työikäisten osaamisen kehittämistä ja osaavan työvoiman saatavuutta. Palvelukeskuksen toimintaa ohjaavat opetus- ja kulttuuriministeriö sekä työ- ja elinkeinoministeriö.

Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskuksen logo
Euroopan unionin rahoittama -logo

Tervetuloa KOMEA Osaamisen tulevaisuus -työpajaan 2.12.2024!