NY-yrittäjyys päästää kevyesti yrittäjyyden makuun

Ajoneuvohuolto JEBA Ny

- Pitää olla särmä äijä. Näin kuvailee seinäjokinen Eero Lahtinen yrittäjyyden vaatimuksia. Eero on yksi neljästä Sedussa ajoneuvoasentajaksi opiskelevasta nuoresta, jotka perustivat viimeisenä opiskeluvuotenaan NY-yrityksen nimeltään Ajoneuvohuolto Jeba Ny.

Neljä nuorta miestä seisoo rivissä autokorjaamolla punaisen pakettiauton edessä ja katsoo kameraan.

- Pitää olla särmä äijä. Näin kuvailee seinäjokinen Eero Lahtinen yrittäjyyden vaatimuksia. Eero on yksi neljästä Sedussa ajoneuvoasentajaksi opiskelevasta nuoresta, jotka perustivat viimeisenä opiskeluvuotenaan NY-yrityksen nimeltään Ajoneuvohuolto Jeba Ny.

Särmä meininki näkyy nuorten toiminnassa: työt tehdään täsmällisesti ja hyvässä järjestyksessä, ja ajankäyttö on tehokasta.

– Olemme jakaneet vastuut, yksi hoitaa laskujen maksamisen ja toinen markkinoinnin. Jokaisen tekemistä työtunneista pidetään kirjaa, ja laskutukset hoidetaan yhteisesti päivän päätteeksi, nuoret yrittäjät kertovat.

– Aluksi ajateltiin tehdä hommaa rengassesongin ajan, mutta se lähti paisumaan, kun kuultiin NY-yrittämisestä.

– Hommia on ihan laidasta laitaan. Pientä, helppoa ja nopiaa sekä yli 40 työtunnin meneviä. Kaikkea renkaiden ja polttimoiden vaihdosta isoihin kansiremontteihin.

Yrittäjyyttä kevyesti ja riskittömästi

NY eli nuori yrittäjyys tarjoaa nuorille mahdollisuuden kokeilla yrittäjyyttä opintojensa aikana ohjatusti ja turvallisesti – kuin oikeassa yrityksessä, mutta kevyemmin ja ilman riskejä.

– Tähän on helppo lähteä, Anton Halkola toteaa. Saamme myös käyttää koulun työkaluja ja korjaamoa.

– Ja tästä saa ihan hyvin rahaa, Lahtinen kiittelee. – Onhan tässä paljon tekemistä ja olisi mahdollista tehdä enemmänkin. Kaikki pitää tehdä itse.

– Välillä tulee hiki, kun tulemme aamulla klo 8 kouluun ja lähdemme illalla 9 aikaan kotiin.

Selkeyttä tulevaisuuden suunnitelmiin

Sujuvaksi tiimiksi hioutunut Jeba NY koostuu erilaisista persoonista, omine taustoineen ja tulevaisuuden haaveineen.

Nepalilainen Bhuparaj Rijal Kshettri tuli Suomeen au pairina kuusi vuotta sitten. Opiskelun ja NY-yrittäjyyden lisäksi hän ajaa taksia ja haaveilee perustavansa jonain päivänä oman yrityksen. – Haluan oppia autoista mahdollisimman paljon, jotta voin perustaa oman korjaamon.

Halkola ja Juuso Kaipio suorittavat kaksoistutkintoa eli käyvät lukiota ammatillisten opintojen ja tietenkin NY-yrittäjyyden ohessa. -Kaikki sanoivat, että tämä tulee olemaan tosi raskasta, mutta ei tämä oikeasti ole.

Kaipiolle NY-yrittäjyys on paljastanut yhden asian. – Olen sitä mieltä, että kaikkea kannattaa testata ja sillä periaatteella lähdin tähän mukaan. Nyt olen kuitenkin todennut, että yrittäjyys ei ole mun juttu.

Halkolaa kiinnostaa yrittäjyys jatkossakin – ammattikorkeakoulun tai teknillisen yliopiston jälkeen. – Ihailen rohkeita ihmisiä, jotka haluavat luoda palveluja tai tuotteita sekä ihmisille työpaikkoja.

Myös Lahtisen haaveissa siintää oma yritys. – Tavoitteena on jatkaa opintoja ja sitten omia bisneksiä kohti. Tämä NY-yrittäjyys on ollut kaikista mieleenpainuvinta opinnoissa.

Nuorten ajatuksia yrittäjyydestä

– Pitää olla uskallusta ja jaksamista – sitä yrittäjyys vaatii, Lahtinen kuvailee. – Ja halu oppia uutta.

– Suosittelen yrittäjyyttä kaikille, mutta kestävyyttä pitää olla, kertoo Kshettri. Joskus kaikki vastustaa, mutta pitää mennä rauhallisesti eteenpäin. Vaikeuksien kautta oppii parhaiten.

– Suosittelen tätä itsepäisille, mitä itsepäisempi on niin sen parempi. Toki pitää kuunnella muitakin, mutta ennen kaikkea yrittäjällä pitää olla tahtoa, Halkola kiteyttää.

Sitä ja ahkeruutta näiltä nuorilta miehiltä ei ainakaan puutu.

Julkaistu keväällä 2021

Jaa: