Ikävalmentaja
Sosiaali- ja terveysala
Kenelle?
Ikävalmentajana toimimisen tutkinnon osa on tarkoitettu sinulle, joka toimit sosiaali- ja terveysalalla ennaltaehkäisevässä ja/tai kuntouttavassa työssä.
Mitä saat
Syvennät ikääntymiseen ja sen vaikutukseen liittyviä tietojasi ajankohtaisten tutkimustulosten valossa ja opit soveltamaan sitä tarpeesi mukaan työssäsi vielä toimintakykyisten ikääntyvien parissa. Löydät tuoreita näkökulmia ja materiaalia toimintakykyisyyden edistämisen ja arvioimisen tueksi niin yksilö- kuin työpaikkatasolla.
Hakeutuminen ja opiskelijavalinta
Koulutukseen on jatkuva haku. Täytä hakulomake huolellisesti. Hakulomakkeen saavuttua otamme sinuun yhteyttä puhelimitse tai sähköpostitse. Koulutus edellyttää alan työpaikkaa.
Laadimme kanssasi henkilökohtaisen osaamisen kehittämisen suunnitelman (HOKS), jonka yhteydessä tarkistamme, että työpaikallasi on riittävästi ammattitaitovaatimusten mukaisia työtehtäviä.
Tutkintoon liittyy terveydentilavaatimuksia, jotka voivat olla opiskelijaksi ottamisen esteenä. Tutustu Sora-lainsäädännön asettamiin terveydentilavaatimuksiin ennen hakemuksen jättämistä tästä linkistä: sora_maarays-muutoksineen-2020.pdf (oph.fi)
Hakijan tulee arvioida omaa ajankohtaista terveydentilaansa ja toimintakykyään.
Opinnot koostuvat tutkinnon osan perusteiden Ikävalmentajana toimimisen ePerusteet mukaisesti seuraavista teemoista:
• Ajantasainen tieto ikääntyneen toimintakykyisyyden edistämisen perustana
• Ikääntyneen kokonaisvaltaisen toimintakykyisyyden kartoittaminen
• Suunnitelmallisuus toimintakykyisyyden edistämisessä
• Asiantuntijuus moniulotteisen toimintakykyisyyden edistämisessä
• Kestävä työ- ja toimintakulttuuri ikääntyvän hoitotyössä
Tutkinnon osan suorittamisesta saat osatutkintotodistuksen. Voit jatkaa opintoja suorittamalla koko Vanhustyön erikoisammattitutkinnon 180 osp. Lisätietoja Vanhustyön erikoisammattitutkinto
Koulutus toteutetaan itsenäisesti suoritettavina verkko-opintoina Moodle-oppimisympäristössä. Tätä varten tarvitset tietokoneen, toimivan nettiyhteyden sekä kuulokemikrofonin. Koulutukseen liittyvät tehtävät kohdentuvat työelämään.
Osaaminen osoitetaan työpaikalla suoritettavilla näytöillä alan vaativimmissa työtehtävissä.
Opettajat ovat vanhustyön eri alojen käytännön asiantuntijoita ja he tarjoavat ajanmukaisen ja tutkitun tiedon hyödynnettäväksi. Pääset myös opiskelemaan ja verkostoitumaan ympäri Suomea olevien ammattilaisten kanssa.
Verkko-opinnoista saatuja opiskelijoiden palautteita vuodelta 2024:
”Uutena tietona tuli miten suunnitelmallista ja tavoitteellista ikäihmisten liikunta voi olla. Kehon vanhenemisesta ja siitä tulevista liikunnan haasteista sain lisää tietoa. Ajatustyötä tulee tehtyä materiaalin pohjalta ja omaa toimintaa miettii kriittisemmin.”
“Sain paljon tietoa materiaaleista ja ne oli koottu kiinnostavasti. Lähihoitajan koulutuksessa tätä aihetta vain sivuttiin, nyt oli mukava perehtyä syvemmin. Materiaali oli helposti käytettävissä ja uudestaan selattavissa.”
“Selkeää ja hyvää materiaalia. Helppolukuista ja koukuttavaa. Hyvin rakennettu kokonaisuus.”
Voit suorittaa koulutuksen oppisopimuskoulutuksena, jolloin koulutus on osallistujalle maksuton. Lisätietoja: Opiskelu oppisopimuksella - Sedu. Muuten koko tutkinnon osallistumismaksu on 250€. Maksua ei voida palauttaa, mikäli opiskelija keskeyttää opintonsa.
Keskustele työnantajasi kanssa oppisopimuksesta, lisätietoa löydät tästä linkistä: Oppisopimus ja koulutussopimus yrityksille - Sedu