Logistiikan perustutkinto yhdistelmäajoneuvonkuljettaja
Logistiikka
07.04.2025 - 11.08.2025
Kenelle?
Tähän perustutkintoon voit hakea, jos olet suorittanut peruskoulun, lukion oppimäärän tai jonkin ammatillisen tutkinnon. Sinun tulee olla 18-vuotias ja B- tai C-luokan ajo-oikeuden omaava. Lisäksi sinulla tulee olla ajokorttiasetuksen mukainen terveys ja toimintakyky. Opinnot ovat päiväopintoja ja niihin sisältyy työpaikalla oppimista.
Yhdistelmäajoneuvonkuljettajan koulutus sopii erityisesti itsenäiseen, huolelliseen ja oma-aloitteiseen työhön kykenevälle. Lisäksi asiakaspalvelutaidot, ammattikuljettajan vastuu liikenteessä sekä epätyypillisiin työaikoihin sopeutuminen ovat tärkeitä ominaisuuksia kuljettajalle.
Jos olet työtön tai työttömyysuhan alainen, voit hakeutua koulutukseen myös TE-palvelujen kautta.
Jos olet kiinnostunut jakeluautontehtävistä, koulutus voidaan henkilökohtaistaa C-ajo-oikeuden ajamiseen.
Suoritettuasi logistiikan perustutkinnon voit toimia yhdistelmäajoneuvon-, kuorma-auton-, pakettiauton- tai työkoneenkuljettajana. Voit toimia myös varastotyöntekijänä, kuljetus- ja koneyrittäjänä tai liikenneopettajana jatkokoulutuksen kautta.
Koulutuksessa opiskellaan kuljetusalan eri suoritealojen kuten kappaletavara-, massatavara- ja elintarvikekuljetukset erityispiirteitä. Ammatillisten asioiden lisäksi ADR-ajolupakoulutus, turvallisuus- ja ensiaputaidot sekä hygieniapassi kuuluvat koulutukseen. Mukana ovat myös yhteiset tutkinnon osat, joiden toteutus suunnitellaan henkilökohtaistamisen perusteella, mikä vaikuttaa koulutusajan pituuteen.
Koulutus sisältää korttikorotuksen B:stä C:hen ja C:stä D:hen tai vaihtoehtoisesti B:stä C:hen ja C:stä CE:hen sekä alalla vaadittavan perustason ammattipätevyyden. Koulutus sisältää myös muuta logistiikan perustutkintoon tähtäävää koulutusta. Koulutukseen sisältyy työpaikalla tapahtuvaa opiskelua kuljetusalan yrityksessä HOKSin mukaan.
Koko perustutkinnon suorittaminen kestää noin 18 kk, mutta henkilökohtaistaminen määrittää opintojesi lopullisen keston.
Koulutuksen tavoitteena on kouluttaa yhdistelmäajoneuvonkuljettajia kuljetusyritysten palvelukseen sekä suorittaa logistiikan perustutkinto, yhdistelmäajoneuvonkuljettaja tai tutkinnon osia.
Koulutukseen sisältyy työpaikalla tapahtuvaa opiskelua kuljetusalan yrityksessä HOKSin mukaan.
Tavoitteena on, että opiskelija suoriutuu itsenäisesti tavallisimmista yhdistelmäajoneuvonkuljettajan työtehtävistä, omaa ammattimaisen liikenteen kuljettajalta vaadittavat tiedot ja taidot, toimii työtehtävissään ja liikenteessä vastuullisesti ja huolellisesti ja pyrkii aktiivisesti kehittämään liikennekäyttäytymistään ja työtapojaan. Hän hallitsee myös turvallisen ja taloudellisen ajamisen, erilaisia kuormaukseen ja kuorman purkamiseen liittyviä tehtäviä sekä kuljettajan ammatissa tarvittavia varaston/terminaalin toimintoja.
Jos olet työtön, sinulla voi olla mahdollisuus toteuttaa koulutus TE-palvelujen kautta.
Mitä saat
Koulutuksen lopussa saat kuljetusalan ammattipätevyyden, joka on edellytyksenä ammattimaiseen tavarankuljetukseen ja muut tarvittavat lisenssit mm. C- ja CE-ajo-oikeus, ADR-ajolupa.
Yhdistelmäajoneuvonkuljettajan työ on palveluammatti. Koulutus antaa sinulle perusvalmiudet yhdistelmäajoneuvonkuljettajan työtehtäviin. Koulutuksen myötä osaat ottaa huomioon ajotavassasi kuorman vaikutuksen ajamiseen. Osaat toimia liikenteessä turvallisesti, taloudellisesti ja vastuullisesti ennakoiden erilaisia liikennetilanteita. Kuormatessa ja kuormaa purkaessa osaat käyttää trukkia tai työkonetta sekä kuorman varmistamiseen käytettäviä välineitä. Osaat myös noudattaa työturvallisuusvaatimuksia sekä kuljetusyritysten asiakkaiden työturvallisuusvaatimuksia ja ohjeistuksia. Sinulle kehittyy taito turvalliseen liikennöintiin erilaisilla alueilla, kuormatessa tai purkaessa ajoneuvon kuormaa. Osaat myös tehdä yleisimpiä huoltoon ja korjaukseen liittyviä tehtäviä sekä vianetsintätoimenpiteitä työkoneeseen, trukkiin tai ajoneuvoon. Logistiikka-alan työtehtävissä osaat myös käyttää logistiikka-alan digitaalisia sovelluksia.
Hakeutuminen ja opiskelijavalinta
Koulutuksen hakuaika 7.4.-11.8.2025.
Haastattelut pidetään Sedu Rengonharjulla elokuulla 2025.
Kutsumme hakijat haastatteluun tekstiviestitse hakuajan päätyttyä, viesti lähetetään antamaanne puhelinnumeroon.
Opiskelijavalinnat suoritetaan haastattelulla, ilman haastatteluun osallistumista, ei voi tulla valituksi koulutukseen.
Hakijalla tulee olla haastattelussa mukana Traficomin ajokorttirekisteriote.
Liikenteen turvallisuusvirasto Traficomin sähköisestä asiointipalvelusta hakija saa tulostettua pdf-muotoisen ajokorttiotteen maksutta.
VALVONTAOTTEEN TULOSTAMINEN
1. Mene http://www.trafi.fi -sivuille
2. Valitse asiointi
3. Valitse kuljettajatiedot ja ajokorttiote
4. Valitse oma asiointi -palvelu
5. Kirjaudu palveluun verkkopankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai varmennekortilla
6. Lataa ja tulosta ajokorttiote, ota se mukaasi haastatteluun.
https://www.traficom.fi/fi/asioi-kanssamme/kuljettajatiedot-ja-ajokorttiote
* LOGISTIIKAN PERUSTUTKINTO, KULJETUSPALVELUJEN OSAAMISALA, YHDISTELMÄAJONEUVONKULJETTAJA:
1. Pakolliset tutkinnon osat:
* Logistiikka-alan työympäristössä toimiminen
* Yhdistelmäajoneuvonkuljettajana työskentely
* Kuljetusalan perustason ammattipätevyys
2. Valinnaiset tutkinnon osat
3. Yhteiset tutkinnon osat
Koulutukseen sisältyy työssäoppimista henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman mukaisesti.
Koulutus sisältää alalla tarvittavat korttikoulutukset, kuten: Ensiapu 1 ja 2, Hygieniapassi, Trukki, Työturva, ADR-lupa ja digipiirturi.
Koulutus sisältää myös kuljettajan perustason ammattipätevyysopintokokonaisuudet.
Kuljetuspalvelujen osaamisalaan hakevilta edellytetään alalle soveltuvaa terveydentilaa (SORA-lainsäädännön ja ajokorttiasetuksen mukaisesti)
https://www.sedu.fi/fi/Hakijalle/Tietoa-hakijalle/Sovellunko-alalle
Opiskelijalta edellytetään kuljetusalan käytännön työtehtävien ja työpaikoilla tapahtuvan oppimisen aiheuttamaan kuormitukseen nähden riittävää fyysistä ja psyykkistä toimintakykyä.
Logistiikan perustutkinnon koulutuksessa vaaditaan, että ajokorttiryhmän 2 terveysvaatimukset täyttyvät.
Opiskelijaksi valittavan on toimitettava lääkärintodistus ja ajokorttirekisteriote opintojen aloittamisen yhteydessä.
Koulutuksen aloitus 1.9.2025. Koulutus kestää n. 18 kk riippuen aikaisemmasta osaamisesta.
Koulutuksen aikana on lomaa seuraavina ajankohtina: syysloma 13.-19.10.2025, joululoma 20.12.2025-6.1.2026, talviloma viikolla 9/2026, kesäloma 4 viikkoa heinäkuulla.
Koulutuksen oppiaika määräytyy henkilökohtaistamisen perusteella, arvioitu valmistumisajankohta ennen henkilökohtaistamista on 12.3.2027
Mikäli henkilöllä on aikaisempia tutkintoja suoritettuna, saattaa oppiaika lyhentyä. Joissakin tapauksissa, oppiaika saattaa vähän pidentyä, riippuen henkilön valmiuksista suoriutua koulutuksesta.
Mikäli henkilöllä on alan koulutus pohjalla, tai hänellä on alalta työkokemusta, henkilö saatetaan henkilökohtaistamisen perusteella ohjata suorittamaan korkeampaa tutkintoa: Kuljetusalan ammattitutkinto, tavarakuljetusten osaamisala.
Pääsyvaatimukset:
* 18 -vuoden ikä
* vähintään B-luokan ajo-oikeus (kakkosvaihe suoritettuna)
* ajokorttiasetuksen mukainen terveysvaatimus (sora-lainsäädäntö): http://www.oph.fi/download/167903_Maarays_27_011_2015.pdf
Tämän koulutuksen voi toteuttaa myös ilman ajokorttiluokan korotusta, jolloin toteutusaika suunnitellaan henkilökohtaistamisen perusteella.
Koulutus on maksutonta. Opiskelija maksaa itse ajokorttiin ja ammattipätevyyteen liittyvät viranomaismaksut (myös valokuvat ja lääkärikulut), sekä muiden korttien (esimerkiksi Työturva) lunastamisesta aiheutuvat kulut.
Opiskelijan tulee myös maksaa työvaatteiden omavastuu 120 euroa. Oppikirjat maksavat yhteensä 100 €.
Kustannuksia tulee opiskelijan itse maksettavaksi koulutuksen aikana noin 1000 euroa. Sedu pidättää oikeuden hinnan muutoksiin.
Tutkinto ja koulutus on mahdollista suorittaa oppisopimuskoulutuksena, jolloin koulutus on osallistujalle maksuton.
Oppisopimusasioissa ota yhteyttä Sedun oppisopimustoimistoon p. 040 868 0627 tai oppisopimus(at)sedu.fi.
Opiskelija maksaa itse ajokorttiin ja ammattipätevyyteen liittyvät viranomaismaksut (myös valokuvat ja lääkärikulut), sekä muiden korttien (esimerkiksi Työturva) lunastamisesta aiheutuvat kulut.
Opiskelijan tulee myös maksaa työvaatteiden omavastuu 120 euroa. Oppikirjat maksavat yhteensä 100 €.
Kustannuksia tulee opiskelijan itse maksettavaksi koulutuksen aikana noin 1000 euroa.
Sedu pidättää oikeuden hinnan muutoksiin.
Lisätietoja
Sedu, Juha Säippä, puh 040 680 7114 tai Seija Fagerdahl, puh. 0400 926 335
etunimi.sukunimi@sedu.fi
Sedu Rengonharju asiakaspalvelusihteerit puh 0201 458 00.
Sedu Uraluuri, puh. 0800 122 122 ma-pe klo 9.00 - 16.00 maksutonta neuvontaa koulutusvalmentajilta
LISÄTIETOJA koulutuksen aikana maksettavista taloudellisista etuuksista:
* Koulutusneuvonta 0295 020 702 ma-pe klo 9-16:15 TAI
* Koulutusneuvonnan suomenkielisen chat -palvelun ma-pe klo 9-15:00 löydät osoitteesta:
https://www.te-palvelut.fi/te/fi/nain_asioit_kanssamme/te_palvelut/puhelinpalvelut/puhelin_koulutusneuvonta/index.html
Sivustolta löytyy myös linkit ruotsin- ja englanninkieliseen palveluun.